Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
Voda v rašelinnisku
Autor: leobeny12 (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 15:00

Akou vodou zalievate rašelinnisko ?? Da sa aj z vodovodneho kohutika ?

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: Antonín Vondrák (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 17:11

Nejlepší je voda dešťová.Při normální chlorované vodě se vám na povrchu udělá bílý solný povlak což potom muže nějakým rostlinám uškodit malé množství nevadí ale zalévání stále chlorovanou vodou nedoporučuji.

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: leobeny12 (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 17:15

Ok ale odkial mam zohnat v lete daždovu vodu ?? A je tu niekto taky kto rašelinnisko polieva vodou z vodovodu ?

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: Martin Odvárko (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 17:28

Dešťovou vodu si schraňuji v sudu na zahradě a od tud ji potom používám jak na zalívání rašeliniště tak na zalévání rostlin v bytě. Myslím, že to výjde levněji než zalévat vodou z vodovodu winking smiley

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 17:35

Problém není ani tak v tom že voda je chlorovaná, to lze vyřešit jejím odstátím třeba v sudu před tím než jí budete zalévat kytky (vhodné i z důvodu že se zamezí teplotnímu šoku studenou vodou).

Potíž je tedy hlavně v tom, že voda z vodovodního řádu je většinou poněkud tvrdá. Což je sice na pití fajn ale třeba na praní a nebo zalévání masožravek už je to méně vhodné. Takže nadhazuji jako příklady následující varianty:
-> chytat dešťovku do sudu z okapu střechy (zadarmo)
-> zjistit zda např ve studni nebudu mít měkkou vodu
-> čerpat vodu z místní vodoteče (zde může kvalita velice kolísat a ve finále může být tato voda ještě horší než vodovodní)
-> zjistit jakou tvrdost má místní vodovodní voda, (a v případě slušných hodnot) se smířit s tím že čas od času bude nutné zasolený substrát vyměnit a zalévat tedy vodou z řádu.
-> používat vodu z reverzní osmózy (poněkud dražší špás, nejen pořízení ale i následný provoz) ozvláště při zorměrnějším rašeliništi.

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: leobeny12 (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 17:46

OK . A vy mate ako vymyslene zavlažovanie ? Môže sa voda nalievat aj normalne zhora ?

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 17:58

Já zalévám svá rašeliniště jenom vodou z vodovodu, pomací automatického zavlažování a žádný problém s tím není. Žádný solný povlak jsem rozhodně nikdy neměl a když každé 2 roky měním vrchních 10-15cm rašeliny, tak to myslím vůbec nevadí. Pravda ale je, že tady v Brně máme ještě relativně měkkou vodu, idkyž samozřejmě tvrdší, než třeba z osmózy. Realita ale je, že nemám vůbec jinou možnost, jak to zalévat, zvláště když potřebuju ojdet v létě třeba na 2-3 týdny a v té době nehcta rašeliniště bez "ručbní" údržby. A letních vedrech mi 10m2 rašelinišť spolkne klidně 100-150l vody za den, jinak přes vegetační rok v průměru kolem 10-50l denně, takže s nějakou osmózou by to opravdu nešlo.
Zavlažovat můžete uplně normálně zahradí hadicí s rozprašovašem, nebo jako já, automatickým kropícím zavlažováním. Když mi přežilo krupobití bez úhony, tak se nebojím, ho kropit shora. grinning smiley

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: leobeny12 (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 18:12

A jak zistim ze kedy ma raselinnisko dosť vody ??

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 19:07

No tak rašelina musí být pořád mokrá, to je celé. A pro správné zalévání mám v každém z rašelinišť důlek do hloubky něco přes 5cm (v 5cm mám prořízlé přepadové díry ve fólii) a vždycky když rašelina přestává být uplně promočená a začíná být na povrchu jen vlhká, tak kropím rašeliniště tak dlouho, dokud na dně toho dolíku nestojí voda, tehdy hladina vody dosáhla výšky přepadu. winking smiley

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: leobeny12 (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2011 12:30

Ok . To bol dobry napad si to tak spravit smiling smiley

Re: Voda v rašelinnisku
Autor: Jaroslav Rajsner (IP zapsáno)
Datum: 08.03.2011 15:25

A jak snášejí zahradní rašeliniště (a hlavně kytky) toto velmi suché předjaří s nočními mrazy? Zajímá mě to z důvodu že mi na balkoně zašly během jediné noci všechny mucholapky.

Jarda R.

ICQ: dva nula nula devět devět osm osm sedm sedm

http://www.masozravky-kendy.xf.cz/kapky.jpg



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss