Problém není ani tak v tom že voda je chlorovaná, to lze vyřešit jejím odstátím třeba v sudu před tím než jí budete zalévat kytky (vhodné i z důvodu že se zamezí teplotnímu šoku studenou vodou).
Potíž je tedy hlavně v tom, že voda z vodovodního řádu je většinou poněkud tvrdá. Což je sice na pití fajn ale třeba na praní a nebo zalévání masožravek už je to méně vhodné. Takže nadhazuji jako příklady následující varianty:
-> chytat dešťovku do sudu z okapu střechy (zadarmo)
-> zjistit zda např ve studni nebudu mít měkkou vodu
-> čerpat vodu z místní vodoteče (zde může kvalita velice kolísat a ve finále může být tato voda ještě horší než vodovodní)
-> zjistit jakou tvrdost má místní vodovodní voda, (a v případě slušných hodnot) se smířit s tím že čas od času bude nutné zasolený substrát vyměnit a zalévat tedy vodou z řádu.
-> používat vodu z reverzní osmózy (poněkud dražší špás, nejen pořízení ale i následný provoz) ozvláště při zorměrnějším rašeliništi.