Darwiniana

Seznam diskusních fór - Mimo mísu : 
Nespokojenost s VAMRem
Autor: Jan Flísek (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2008 20:01

Nedá mi to, abych zde po delší době opět nenapsal a nezareagoval na Zdeňkův příspěvek a uvedl tak na správnou míru některé skutečnosti.

Fotky Drosera capillaris a Pinguicula vulgaris, pořízené na jejich přírodních lokalitách, jsem pro účely VAMRu poslal 16. ledna 2008, tedy těsně před tím než jsem přerušil spolupráci na VAMRu, kvůli nekalým praktikám na fóru Darwiniana a v Darwiniana samotné, do doby, než bude vše fungovat jak má. Nehodlám totiž podporovat něco, s čím nesouhlasím. Je poněkud divné, že fotky prvního druhu se ve VAMRu objevily až teď, druhého druhu zatím ne. Nebo to mám tedy chápat tak že už je vše v pořádku a cenzura, mazání pro někoho nepohodlných příspěvku, pomluvy a házení klacků pod nohy jsou už jen minulostí?
Navíc jsme se někdy na sklonku loňského roku dohodli na podmínkách užití mých fotek ve VAMRu, a to sice, že fotky budou užity jen pro účely tohoto projektu, že zde bude uveden můj copyright, odkaz na můj web a lokalizace (přibližná). Takže abych to shrnul, odkaz na můj web a lokalizace chybí. Odkaz na můj web byl zprvu u každé mé fotky uveden a pak najednou zmizel a objevil se přímo na fotce odkaz na Darwiniana, o kterém nebyla ani řeč.
No, a když už zde píšu na téma Palubní deník VAMRu, tak ještě jednu dobře míněnou radu. Zkontrolujte si latinské názvy, jsou tam chyby, dále pak mapky rozšíření, kde v mnoha případech jsou areály výskytu buď neúplné (tedy asi předpokládaný budoucí výskyt daného druhu), kdy chybí i poměrně velké oblasti i několik tisíc kilometrů vzdálených od oblasti vyznačených ve vaší mapce. Někdy jsou areály naopak historické, kdy se rostliny v daném areálu již dávno nevyskytují, našel jsem dokonce i mapku, kde máte kombinaci obou předchozích možností. Pak zde máte mapku, kdy areál skutečného výskytu je posunut o několik set kilometrů jinam apod. O věcných chybách v textu se už raději ani zmiňovat nebudu. Zkuste se opravdu nad těmito záležitostmi zamyslet, nevypadá to dobře, když se na to podívá někdo, kdo masožravkám opravdu rozumí a nebo naopak poskytovat chybné a zavádějící informace začátečníkům.

(Příspěvek oddělen od Palubního deníku, kde byl napsán částečně jako rekace na tento příspěvek, tam tématem nepatří, navíc očekávám více reakcí. Vložen název nového vlákna.)



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (17.04.2008 20:57)

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2008 22:05

Fotky se ve VAMRu objevily až teď, protože mi je Zdeněk poslal ke zveřejnění. V té době ještě nebyla sloučená Obrazová banka s VAMRem a fotky se do něj vkládaly ve chvíli, kdy to bylo třeba.
Až po té, co VAMR spolknul, OB vkládáme fotky do galerií hned jak je obdržíme.
Takže vaše fotky D. capillaris ležely u Zdeňka v počítači a teprve teď si na ně vzpomněl, když dodělával příslušnou kartu. Nehledejte v tom záhady.

Vaše fotky užíváme myslím dle dohody. Postupně vyjmenuji:
- Jsou použity jen pro pro účel tohto projektu. Všimněte si, že když si rozklepnete nějakou vaši fotografii, je v kolonce "Použití" napsáno "pouze VAMR". Znamená to, že fotka je použitá jen ve VAMRu a například do Trifida ji dát bez předchozího souhlasu nemůžeme.
- Že bude uveden váš copyright. Přesně nerozumím tomu, co si pod pojmem copyright představujete, když tento bod rozporujete. Máte tam jméno a další odkazy...
- Odkaz na váš web tam je, zkuste klepnout ve VAMRu na své jméno. Velmi záhy jsme zjistili, že není možné uvádět webové adresy autorů snímku přímo pod každým obrázkem. U menších náhledů popis obrázků, jméno autora a jeho web zabral více místa než samotný obrázek. Proto jsem založil slovníkové heslo Jan Flísek, takže kde se vaše jméno objeví, vytvoří se odkaz na vaši kartu, kde je více informací. Ve vašem případě odkaz na váš web. Pokud si přejete o sobě napsat do VAMRu více infoemací, kontaktujte mne nebo Zdeňka.
- Přibližná lokalizace. Nevím o ní, jak mi Zdeněk fotky poslal, tak jsem je do VAMRu vložil. Možná ztráta informací na cestě. Není problém ji doplnit, budeme jen rádi, kdž bude u fotek více informací.

Odkazy na Darwiniana jsou ve fotkách z toho důvodu, že se jedná o materiály, o které se stará Darwiniana. Pokud dojde ke zneužití těchto fotek, bude jasné, že se jedná o materiály z VAMRu.

Sledujete VAMR po celou dobu jeho existence, měl jste nás upozornit, že vám některé způsoby nakládání s vašimi fotkami vadí, dalo se to řešit včas. Napište mně nebo Zdeňkovi mail, vyřešíme to.

Můžete s klidným svědomím ukončit vaše přerušení spolupráce na VAMRu, nekalé praktiky na fóru se podařilo celkem úspěšně odstranit. Ve společnosti ony nekalé praktiky nejsou minimálně od podzimních voleb.

Pokud jste našel nějaké chyby ve VAMRu, a že tam jistě jsou, tak pište konkrétně a pokud možno formou komentáře ke konkrétní kartě. Je třeba odborných korekcí, VAMR má poměrně velkou návštěvnost, je v zájmu každého pěstitele mít v něm správné informace.

Díky za vstřícnost!



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2008 22:31

"...Pokud jste našel nějaké chyby ve VAMRu, a že tam jistě jsou, tak pište konkrétně a pokud možno formou komentáře ke konkrétní kartě. Je třeba odborných korekcí, VAMR má poměrně velkou návštěvnost, je v zájmu každého pěstitele mít v něm správné informace."

Zajímavé, skoro mi to připadá, že naopak není velký zájem mít v něm správné informace. Vždyť stále nejsou opraveny chyby, na které upozornilo již více lidí (poprvé v lednu). Ale mezitím vzniklo několik nových karet, kde se ty samé chyby opakují.

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2008 22:39

Davide, tento tvůj konkrétní případ se zde na fóru již řešil. Neuvedl jsi o jaké chyby se jednalo, komu jsi to řekl. To se pak ničeho nedobereme...

Měl jsi použít standartní cesty, tedy oslavit přímo Zdeňka. Protože jsi se vyjádřil, že s ním nemluvíš, můžeš použít komentář přímo u konkrétních karet, kde se chyby vyskytují. Je to pro nás lepší, protože se tak tvoří jakýsi automatický úkolovník, který řešíme.

Brzy spustím zvláštní stránku, která bude sdružovat všechny komentáře, aby i jejich řešení bylo pod veřejnou kontrolou a k dispozici těm, kteří hodlají pomáhat.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2008 23:13

- nemíním oslavovat Zdeňka... ani mu psát.
- nedoberete, já se ničeho dobírat nepotřebuju, neúčastním se tohoto projektu, tak to není můj boj, já tam chyby nemám
- ano, už se to tu řešilo, tudíž nemám potřebu to řešit znovu
- když u mě byl naposledy Vašek Lenk, přišla řeč i na tento projekt; říkal, že psal presidentovi a upozorňoval ho na chyby (našli jsme stejné, zajímavé) - věřím mu, proto píšu, že upozornilo více lidí
- jen tak namátkou: už někdo viděl rosnatku přepěknou White flower?; když je mezi pěstiteli tak rozšířená, proč není fotka? Ale možná tvoří gemmy stejně jako rosnatka plochoblizná ve stadiu estivace, to pak možná má bílé květy...

Už nemíním upozorňovat na chyby, stačí že pod nimi mám fotky, jen oponuji těm věčným apelům a sdělením, jak se opravuje.

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2008 23:45

Jestli Vašek psal Zdeňkovi a upozorňoval ho na některé nesrovanalosti, tak měl Zdeněk důvod, proč to nechal tak jak to nechal. Nedovedu si představit, že by záměrně vnášel chyby do VAMRu byť svou nečinností.

Také kvůli tomu aby nedocházelo k námitkám tohoto typu, že připomínky byly Zdeňkovi poslány a ono nic, byly zřízeny komentáře ke kartám. Tam (neosobně) zadáš připomínku a můžeš sledovat, co se s ní stalo, jak se řeší. Pokud se nevyřeší k tvé spokojenosti a je třeba polemiky, je tu od toho ve fóru sekce VAMR, kde se můžete kolektivně pohádat, pokud možno nad odborným tématem.

Jestli tě mrzí, že jsou tvé fotky u nesprávných informací, máš před sebou tři možnosti.
1. Nechat to být.
2. Stáhnout fotky.
3. Spolupracovat ku prospěchu všech pěstitelů.

Tvůj dotaz ohledne rosnatky přepěkné jsem vložil do komentářů.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 07:55

Nevím, jestli zmíněné připomínky dostal (tak nějak se zde stává pravidlem, že osoba, které se to týká se k dané věci nevyjadřuje), ale potvrzeno to mám od lidí, kterým věřím. A jestli měl důvod tam ty bláboly nechat, tak mé fotky raději stáhni - nebo je smaž úplně.

A když už jsi tam, Michale, napsal ten můj dotaz, tak jsi mohl napsat i ten k druhé kytce. Od kdy dělají trpaslíci gemmy ve stadiu estivace (tím mám na mysli letní dormanci, nikoliv postavení lístků v poupěti)? Ale jak jsem psal už dříve, těch chyb je tam mraky. Asi by si to chtělo pořádně přečíst - kdo hledá, najde.

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 08:29

Davide, použij, prosím, systém komentářů u jednotlivých karet. Ulehčíš mi tak od přepisování poznámek z fóra do VAMRu a hlavně vyloučíš chyby, které mohou vzniknout přepisem.

Já se pokusím během víkendu napsat program, který bude přehledně vypisovat všechny komentáře, aby byly přístupné pěkně pohromadě a všem.

Díky za vstřícnost, VAMR tvoříme pro všechny pěstitele.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 09:02

Prekvapuje me, jak tady nekteri delaji senzaci z toho, ze obsah VAMRu neni neprustrelny a 100% bezchybny.. rekl bych, ze za to muze bud nepochopeni nebo zavist.

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 09:07

Ano taky si myslim, že je za tím závist. Jako za všim. winking smiley Ach jo.

A taky se dívím, že lidem co tomu trochu rozumí, se stále ještě chce k tomuto projektu nejak vyjadřovat - a vždy se jim dostane odpovědi se stejným výsledkem a vyšší dávkou demagogie. Tak trochu ohraná deska.

PS: Neměl jsem to napsat, jako komentář pod nějakou kartu a nebo přímo někomu na email?

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 09:14

nastesti poznani kazdeho z nas se vyviji (stejne jako VAMR) a mnozina lidi "co tomu trochu rozumi" neni uzavrena.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Mojmír Kavan (18.04.2008 09:15)

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 09:17

Přesně tak! A to je i vidět na současné úrovni VAMRU. sad smiley

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 10:59

grinning smiley
myslel jsem to tak, ze pokud par jedincu z te mnoziny spolupraci z nejruznejsich osobnich duvodu ukonci, neni to takova tragedie, pokud projekt zije dal, protoze existuje i fluktuace semerem dovnitr a jak jsem rekl, vse se vyviji.

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 11:07

Tvou definici znám ve znění "Hřbitovy jsou plné nenahraditelných lidí." smiling smiley

V praxi to funguje, taky jsem si v životě párkrát myslel, že beze mne to nepůjde... grinning smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 11:18

to Mojmír Kavan:myslíte to tak,že nahradíte kvalitu kvantitou??Jako když ukončí spolupráci pár lidí,co tomu "trochu rozumí",nahradí je houf těch,co tomu rozumí "trochu méně",ale o to větší mají zápal??Mě to tak zatím přijde a musím Vás zklamat,tak to bohužel nefunguje.

Myslím,že jako myšlenka lidi zabavit,aby místo fetování a hazardu seděli a plnili karty je tento projekt chválihodný.Ovšem(a to už tu myslím někdo řekl)-proč sepisovat něco,nota bene s chybami,co už sepsané je,jen to najít??
Neodsuzuji projekt VAMRu,jak již řečeno,má i svá pozitiva,co se týče výplně volného času,ovšem tato energie by se dala jistě využít jinde,chválihodněji.

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 12:12

to snad nemyslite vazne.. nic takoveho jsem prece nenapsal.

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 13:05

To Jan Flísek: Jak jsi jistě už všiml, pod nejednou mapkou jsem uveden já jako autor tzn. že ty mapy dělám já . Uvedu to na rovinu: Jsem student z toho se dá lehce vyvodit,že asi příliš peněz mít nebudu a nejsem tedy ani schopen lokality, které jsou například v Austrálii zkontrolovat.. Ale jak to tedy udělat? Jedna z mála variant je web . Jenže tu není jen jeden zdroj, ale X dalších. A každý z nich může být špatně co do mapek, ale taky dobře.A jelikož všechny mapy překresluji ručně, musí tam být i zákonitě chyba.Každý web může být špatně...doufám že ten, z kterého jste čerpal vy jste náležitě prozkoumal-tedy lokalitu uvedéného výskytu, aby jste mohl říci, že ten druhý je špatně, z kterého čerpám já .winking smiley

Samozřejmě budu jedině rád, když mi někdo pomůže, ať už to bude kdokoliv s mapkami thumbs up smiley

A mimochodem, když už mluvíte o nějakém zpoždění 23.3. jsem vám posílal e-mail . A odpověď --> žádná confused smiley

P.S. Neberte si tento komentář kdokoli jakýmkoli způsobem špatně a už vůbec ne osobně. A jestli jsem se dotkl někoho prosím raději to se mnou řešte třeba po ICQthumbs up smiley

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 13:17

Ale, vzdyt toto prece neni naprosto o penezich! To je pouze o tom, jak umite vyuzivat hodnoverne zdroje. Mate prece k dispozici knihovnu vasi spolecnosti, ktera pokud se nepletu je dostatecne kvalitni na to, abyste tam ty informace vycetl. Je jasne, ze Vam toto studium zabere nejaky cas, a nebudete schopen denne vygenerovat napr. 50 map - ale vysledek pak bude alespon duveryhodny. A ne takovy, na jaky si pravem u dalsich internetovych zdroju stezujete. A toto v zasade plati i pro textove informace v tomto projektu.

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 13:39

Čtení k pousmání,...smiling bouncing smiley

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 14:09

To je pořád dokola. VAMR je nedůvěryhodný, protože obsahuje chybné informace. Které to jsou se nedozvíme, jen obecně jako že jsou chyby v textu, názvech rostlin, mapy jsou špatně... Prostě je to celé k ničemu. smiling smiley No a protože je VAMR tak bídný, oni se podílet na jeho odbídnění nebudou, snad až tak bídný nebude, ale to už zase nebude potřeba jejich pomoci, protože bude dokonalý. grinning smiley

Ti, co kritizují, pomoc nenabízí. Teď mne napadá taková kacířská myšlenka: Jestli to s tou všude avizovadou odborností kritiků VAMRu a všeho co Darwiniana pro pěstitele dělá nebude trochu jinak. Co kdyby "odborníci" pustili nějakou odbornou a tutovou informaci o kytkách a ono by se třeba ukázalo, že to není úplně tak jak říkají? To by byl malér. grinning smiley

Naprosto neplodná diskuze, jak jsem předjímal. Ještě že jsem ji včas vyjmul z Palubáku!



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 14:17

Mojmír Kavan:to jsem rád,ona totiž tato věta:"myslel jsem to tak, ze pokud par jedincu z te mnoziny spolupraci z nejruznejsich osobnich duvodu ukonci, neni to takova tragedie, pokud projekt zije dal, protoze existuje i fluktuace semerem dovnitr a jak jsem rekl, vse se vyviji." k to mu svádí,resp.zatím tomu tak.

On to trochu naznačil i Kamil-tento projekt zatím chrlí karty,žel s chybami či nepřesnostmi,taková produkce pro produkci,což je škoda.Co je lepší dělat něco pomalu a precizně nebo ohromovat kvanty "karet",čímž ovšem projekt ztrácí kredit a tím i potencionální spolupracovníky,vždyť co je horší,než polovičatosti?Jen názor....mějte se winking smiley

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 14:36

Sašo, které chyby ve VAMRu máš na mysli? V tomto vlákně se o nich pořád mluví, ale jen oborníci kolem Kamila ví které to jsou...

Pouze David upozornil na dvě možné nesrovnalosti, ale informaci o tom jak to tedy je nenabídl...



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 15:04

no tak ja bych se tady nechtel poustet do teorie mnozin, ale predpokladal jsem, ze do te mnoziny "lidi co tomu rozumi" mohou vstoupit zase jen "lide co tomu rozumi" (a spolupracuji na VAMRu).

Jestlize "odejde" jeden odbornik, je to ztrata, ale myslim si, ze vetsi ztrata je, pokud odejdou 2 byt mene odborni entuziaste, kteri se aspon snazi neco delat a produkuji nejaky vystup. VAMR je navic otevreny projekt a napr. jeho zakladatele odbornici jsou, takze tech chyb si jiste nekdo vsimne a opravi.

Myslim si, ze nez je lepsi neco mit s "chybami", nez nemit vubec. Vezmete si treba Wikipedii. V podobnych projektech nemate 100% jistotu, ze info bude presne a jedine spravne, ale mate vysledek, kteremu dle vlastniho uvazeni priradite nejakou duveryhodnost a pokud jste vedecky zamereny, muzete hledat dal a vysledky porovnavat..

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 15:08

Mojmír Kavan: máte naprostou pravdu.

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 15:18

Jestli to spíše nebude tak, že autoři VAMRu prostě jen ty chyby nechtějí hledat nebo je prostě jen odmítají vidět? - ona to taky není sranda, po někom kontrolovat 50 map a nebo se zabořit do literatury a informace si poctivě oveřit u více zdrojů. To by pak nové kartičky nepřibývaly takovou rychlostí a vyžadovalo by to větší řeholi a profesionalitu. Na to ale prostě dneska není čas, že?

Jinak nejsem snad korektor tohoto projektu a ani nejsem členem vašeho spolku. Navíc mi přijde tento projekt zbytečný, takže mě do něj prosím nezatahuj. Dělám smyslupnější věci. I přes to adresně upozorňuji na chyby - viz např. můj předposledni přispěvek v mém blogu tykající se P. ramosa. Ale snad si nemyslíš ani ve srandě, že budu po večerech kontrolovat Vaši práci na projektu, který jste si vymysleli sami! Proč? Pro blaho všech pěstitelů? No tak to raději dělejte svoji práci pro jejich blaho dobře; dobrou literaturu (to je v zásadě vše, co k tomu potřebujete) na to přece máte. A pak jistě máte své odborníky, spoluautory poslední knihy, atd..., kteří Vám kvalifikovaně pomohou, atd... To by přece na výsledku mělo být vidět, ne? winking smiley

Re: Nespokojenost s VAMRem
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 15:52

Kamile, že VAMR navštěvuješ je jasné. Že jej pečlivě studuješ také. Jak jinak bys věděl, že tam jsou chyby?
A to je takový problém, když vidíš tu chybu, klepnout na odkaz vlevo dole na té stránce a napsat pár slovy kde vidíš že je problém a jak by to podle tebe mělo správně být?

Jasně že to problém není. Tvůj blog a ani jiné tvé aktivity, které jsou vesměs zaměřené proti Darwinianě, nesleduju. Fakt se tím nezabývám, prostě tuhle tvou medvědí službu pěstitelům ignoruju.

Tobě a tvým společníkům jsme nabídli spolupráci, tu však odmítáte a místo toho si tu hřejete vlastní polívčičku.

Bylo to to zábavné zpestření slunného pracovního pátku, ale čeho je moc, toho je příliš. Lidé na tohle fórum chodí aby se dozvěděli něco o kytkách, tyhle nekonečné diskuze postavené na osobní zášti sem prostě nepatří.

Přehazuji ho do sekce Mimo mísu a zamykám to tu.

Janu Flískovi se omlouvám, že nedostal příležitost zde na fóru reagovat. Napište Zdeňkovi nebo mně mail, vyřešíme ten váš problém s fotkami ve VAMRu, není to nutné řešit veřejně.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Nespokojenost s VAMRem II
Autor: Jan Flísek (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 19:36

Tak, než jsem stihl mít chvilku čas a prostudovat si plodnou diskuzi kolem [www.darwiniana.cz] a pak reagovat, tak bylo vlákno zamčeno. Zakládám tedy další (budiž mi prominuto), abych se k tomu vyjádřil.

1) Mrzí mě název, který jste vymyslel pro předchozí vlákno, já s VAMRem nespokojený nejsem. Mě osobně je úplně jedno, co v něm bude či nebude, spíš je mi líto těch lidí, co v něm budou hledat informace a ony budou nepřesné, nebo zavádějící. Měl jsem dojem takový, že VAMR má větší ambice, než být jen jakousi kompilaci informací na jednom místě, sebraných z celého světa ze zdrojů mnohdy pochybných a nedůvěryhodných.

2) K fotkám jsem napsal své už ve svém předchozím příspěvku, takže jestli to chcete poslat mailem, můžu to udělat, ale jen zkopíruji to, co už bylo napsáno.

3) Ať se to někomu líbí nebo ne, souhlasím plně s Kamilovými názory, takže je tu znovu nebudu všechny opisovat, sám bych to výstižněji napsat nedokázal, možná jen některé z nich trochu ještě rozvedu.

4) To: Leoš Kohoutek: Já jsem nestudoval, kdo tu či onu mapu dělal, to je mi celkem jedno – důležitý je výsledek. Prostě jsem se na některé (neviděl jsem všechny) jen podíval a hned mi bylo jasné, že něco není v pořádku. Měl jsem možnost některé původní lokality osobně navštívit a ty jsou ale mnohdy úplně mimo označenou oblast, mnohdy i stovky kilometrů daleko, v jednom případě dokonce tisíce. Chápu, že při ručním překreslování může dojít k chybám, ale ne snad k chybám ve stovkách, či tisíců km. Já plně chápu, že vytvoření takových map není jednoduché. Ale má-li VAMR ambice být něco víc, než jsou běžně dostupné informace na internetu, mělo by to podle toho taky tak vypadat. Myslím, že tady opravdu jde momentálně spíše o kvantitu než o kvalitu, a to je pro VAMR špatně! Původní myšlenka VAMRu je skvělá, fandím ji, ale zvrhává se to někam, kde by to být nemělo, pokud tu nechcete mít kompilaci wikipedie. Ostatně někdo se v uzamčené diskuzi [www.darwiniana.cz] snažil WAMR s wikipedii srovnávat. To opravdu chcete? Nemusíte jezdit každou lokalitu kontrolovat třeba až do Austrálie, chce to jen studovat literaturu, internet, mít nějaké kontakty, občas někam vyrazit, mít alespoň základní povědomí o zeměpisu a pak citlivě a s úvahou vybírat zdroje, které jsou důvěryhodné a které ne, mnohdy to chce i letité zkušenosti. A ne vzít první pochybný zdroj, na který na internetu člověk narazí a ten překreslit a vykvasit tak nedokvašenou mapku pro VAMR. Někdy méně je opravdu více. Opravdu to není jednoduché. Sám píšeš, že zdroje, ze kterých čerpáš, můžou být špatné. Tím ale jen zavádíš další chybu, která se bude dál kopírovat. Může se klidně stát, že nějaký student si zvolí VAMR jako zdroj informací pro svou nějakou studentskou práci, chyby v lepším případě jen opíše, v horším vygeneruje chybu další. No, i když, on to s největší pravděpodobností stejně jeho vyučující ani nepozná, že to student nemá správně. A když náhodou ano, tak student bude tvrdit, „já to mám přece z VAMRu, to oni tam mají chybu...“ A tím důvěryhodnost tohoto projektu určitě nestoupne. A podobných příkladů mě napadá hned několik. Tak to opravdu chcete?

5) Chápu lidi, kteří odmítají pro VAMR něco udělat. Čím to asi bude? Zkuste se nad tím zamyslet, co je k tomu vede. Můžu vás ujistit, že to, že tady přispívají a z vašeho pohledu se to jeví, jako že jen rýpou do něčí práce a sami ruku k dílu nepřiloží, není z důvodu, že by měli nějakou závist vůči „rádoby skvělému“ projektu VAMR. Je jim jen líto těch bludů, které se pomocí VAMRu šíří dál do světa. A to že neupozorní na konkrétní chybu je jen reakce, jakási forma protestu vůči tomu, co se v posledních měsících událo. Proč by měli pomáhat, když jsou demotivováni? Buďte rádi, že máte jakousi zpětnou vazbu a že aspoň víte, že chyby tam jsou. To jestli je najdete, je jen na vás. Vím, není to ideální, ale je to lepší než nic.

6) To: Michal Rubeš: Nepřesvědčil jste mě, že ty nekalé praktiky jsou ty tam. Mi třeba vadí, že jste uzamknul téma Nespokojenost s VAMRem [www.darwiniana.cz] a přesunul ho do sekce mimo mísu, když toto téma vůbec mimo mísu není. Myslím, že nebylo důvodu téma uzamykat. Nikdo tam nikoho vulgárně nenapadal, myslím, že diskuze byla na všech stranách korektní, jen je možná někomu kritika nepříjemná. Mým cílem bylo, abyste se zamysleli jen nad svou práci a ne, aby se zase přemisťovalo a zamykalo.

7) Chápu, že se vám nelíbí, že se pořád jen mluví o mnoha chybách, ale nikdo vám je nechce ukázat. Chápu i druhou stranu, že vás na ty chyby nechce přímo upozornit a zjednodušit vám tak práci. Možná si myslíte, že je to jen taková uměle vykonstruovaná kauza, nezakládající se na konkrétních případech a aby pošpinila VAMR a že chyby v něm ve skutečnosti vlastně ani nejsou. Není to tak. Tak věřte aspoň mi, já nemám v úmyslu VAMR nějak špinit, a ty chyby tam opravdu jsou, a jsou jich desítky. Někdy jen malé, ale mnohdy i dost fatální. A pokud jsem vás do těď o těch chybách nepřesvědčil, tak se o to pokusím tedˇ a prozradím vám jednu z nich a rád bych věděl, co na to řeknete. Podívejte se na kartu asi snad nejznámější masožravky vůbec a to mucholapky [www.darwiniana.cz] a srovnejte si mapku rozšíření (tu původní najdete na [www.bestcarnivorousplants.org]) s mapkou na (uvedený odkaz odporoval pravidlům fóra, MR) u mucholapky (musíte se k ní -Dionaea muscipula- proklikat) . Na ní najdete přibližné místo, kde jsem mucholapku viděl na několika místech v Severní Karolíně. Toto místo je jen asi 300km daleko od nejbližšího místa výskytu na vaší mapce. Ironií osudu je a pozorný čtenář si toho jistě všimne, že hned vedle té vaší mapky je uvedeno, že se mucholapka vyskytuje, a teď cituji „USA, pouze na rapidně ubývajících původních lokalitách států Severní a Jižní Karolíny.“ Ale ve vaší mapce začíná areál jejích výskytu na SV Floridě, pak přechází přes Georgii a končí v asi jedné třetině Jižní Karolíny. Zatímco přirozené populace mucholapky začínají na několika málo lokalitách v SV části Jižní Karolíny a těžiště jejího výskytu je v JV části Severní Karolíny, právě v místech, kde je ta červená tečka na mé mapě. Váš areál nejenže se ani nepřekrývá, ale ani se nedotýká skutečného původního areálu. Jen pro doplnění uvedu, že mucholapka byla uměle vysazena a velice dobře se jí tam daří např. na Floridě (v jiných místech než je na vaší mapce), ve státech Washington, New Jersey a mnoha dalších. A podobných bot je ve VAMRu opravdu hodně, nejsou ojedinělé. A teď mi prosím vysvětlete, jak může mít VAMR tak vysoké ambice, když tam jsou opravdu školácké chyby – tzv. rychlokvašky? Tak, a co mi na to řeknete teď?



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (18.04.2008 20:02)

Re: Nespokojenost s VAMRem II
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2008 20:23

V minulém příspěvku jste reklamoval nakládání s vašima fotkama na VAMRu. V posledním příspěvku, než jsem to vlákno zamknul, jsem napsal jak se věci mají. Pokud s tím nesouhlasíte, napište mně nebo Zdeňkovi mail, vyřešíme to.

Na jednu stranu si stěžujete, že nekorektně zacházíme s vašima fotkama a vzápětí stáhnete mapu z VAMRu a vystavíte ji na Páskových stránkách bestcarnivorousplants.com (se kterými nemá nic společného a nehlásí se k nim). Neprodleně ji odstraňte.

Ke zbytku se vyjadřovat nebudu už toho bylo napsáno v minulém vlákně dost. Všichni se stále opakují.

Téma zamykám, na řeči o tom, jak co dělá Darwiniana špatně jste si založili vlastní fórum. Jenže tam zas nechodí lidi co se tu baví o kytkách a pěstitelství, tak hledáte čtenáře tu.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Nespokojenost s VAMRem III
Autor: Jan Flísek (IP zapsáno)
Datum: 21.04.2008 23:51

pokračování z [www.darwiniana.cz]

Dobrý den,

Nebyl jsem teď pár dnů na příjmu a tak můžu reagovat až teď. Vaše diktátorské praktiky se zamykáním a pozměňováním vláken se mi opravdu moc nelíbí to je jeden z přetrvávajících důvodů, proč se nehodlám podílet na VAMRu a ani přímo upozorňovat na vzniklé chyby prostřednictvím komentářů. Berte to, a budu se opakovat, jako formu mého protestu vůči tomu, co se tu děje.
Reagovat a pak hned vlákno zamknout, aby nikdo na váš příspěvek nemohl reagovat, to považuji z vaší strany za zbabělost. Čeho se prosím vás bojíte? Škoda, že jste nedal aspoň prostor se vyjádřit třeba i Leošovi Kohoutkovi. Myslím, že bychom všichni pochopili a neměli mu to za zlé, kdyby měl možnost napsat, že mapky dělal např. na základě informací ze serveru nějaké lokální botanické společnosti, která mapuje pouze výskyt rostlin na nějakém území, např. západní Austrálie.
A abych mohl reagovat i já, musím zase zakládat nové vlákno – snad už naposledy.
Původní chybnou mapku rozšíření mucholapky jsem uložil na web www.bestcarnivorousplants.org (prosím neplést si domény) z prostého důvodu. Předpokládám, že mapku opravíte a nahradíte. V okamžiku, kdy ji nahradíte a já bych ve svém původním příspěvku uvedl současný odkaz [www.darwiniana.cz] , tak příspěvek nebude dávat smysl a bude-li ho časem někdo číst, řekne si, co že ten Flísek je ale za hlupáka, když píše, že mapka v pořádku není, ale pod odkazem mapka v pořádku je. Proto jsem té mapce udělil azyl v diskovém prostoru mých stránek. Na tom přeci není nic špatného, že si tam něco uložím. Prosím nezaměňovat uložení a vystavení. Důležité je, že mapku nepoužívám a ani nehodlám používat a vystavovat na svých webových stránkách ke svému užitku, či užitku jiných. K té mapce se dostane jen ten, kdo zná její link, a ten je uveden pouze v mém příspěvku na fóru Darwiniana, tedy té organizace, na jejichž stránkách byl původně umístěn. Navíc je na té mapce webová adresa Darwiniana, takže je snad hned každému jasné, odkud mapka pochází. A v tom je ten rozdíl vašeho použití mých fotek k prezentaci na webu Darwiniana a mého pouhého uložení vaší mapky na mém webu.
Nicméně, jsem ochoten mapku odstranit, pokud mi zaručíte, že opravená mapka bude mít jinou adresu než ta původní. Pak v mém příspěvku můžete změnit link z [www.bestcarnivorousplants.org] na [www.darwiniana.cz] (aha, teď jsem si všiml, že jsem omylem zaměnil VAMR za WAMR) a pak to, že toto pro někoho možná nepříjemné téma z fóra časem potichoučku a beze stop nezmizí, jako jiná pro někoho moc nepovedená témata (např. SJD II verze 1., která skončila fiaskem dříve, než vlastně začala, a kdyby nakonec nedejbože začala, mohla nevědomky skončit katastrofou několika kriticky ohrožených rostlin) a dnes se tu o nich nedočteme vůbec nic, jakoby nikdy neexistovaly. Bohužel, protože z těchto dřívějších chyb by se mohli poučit noví masožravkáři. Rád bych, aby můj původní příspěvek byl právě takovým příkladem pro další nadšené masožravkáře v budoucnu, aby když se rozhodnou něco udělat, aby to udělali pořádně hned napoprvé a vyvarovali se tak zbytečným chybám. Nestyďme se za své chyby, vždyť je přeci občas všichni děláme, ne? Původním záměrem mého příspěvku však bylo vyvolat akci na odstranění nedostatků a zamyšlení se autorů nad svou prací na VAMRu (to se částečně povedlo) a nechtěl jsem, aby se diskuze ubírala tímto směrem a tak doufám, že to nebude dále pokračovat tímto špatným směrem.

Jan Flísek
[jflisek.carniplanta.com]

PS: Pobavilo mě, jak píšete, že jsme si založili vlastní fórum o D. Jak to víte, když jste tu někde prezenoval, že na to fórum ani nechodíte? smiling smiley A ta poslední věta vyzněla spíše jako zbožné přání.

Re: Nespokojenost s VAMRem III
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 22.04.2008 00:32

Příspěvky pana Flíska jsem spojil dohromady a odložil do sekce Mimo mísu.
VAMR v tomto případě pouze posloužil ke zviditelnění Nespokojených na stránkách Darwiniany.
K tomu fórum není určeno.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (22.04.2008 00:47)



Toto téma bylo uzavřeno.

This forum powered by Phorum.
rss