Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 28.08.2009 07:28

Dovolte , abych se ve stručnosti podělil s osobní zkušeností pěstování této výrazně teplomilné africké tropické rosnatky.
Podnikl jsem možná trochu riskantní pokus se svým jediným jedincem D.madagascariensis (dvouletá rostlina) ve smyslu ponechání této rosnatky na balkóně i přes noc. Není umístěna v žádném ochraňujícím akváriu, či podobně, je umístěna volně v květináčku, který je spolu s ostatními subtrop. a trop.rosnatkami volně uložen do tácu s přiměřeným množstvím zálivkové vody. Takto ji mám venku již přes měsíc, ikdyž noční teploty občas poklesnou i pod 15 st.C
Posuďte z fotografií sami, nakolik ji změny mezi denními a nočními teplotami, spolu s vysokými teplotami v těchto parných dnech (balkón je orientován jižním směrem - není vyjímkou teplota přes den kolem 35 st.C) prospívají či škodí.
Foto - pohled na celou rostlinu

Přílohy: P8082692.jpg (82.3KB)  
Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 28.08.2009 07:30

Bližší pohled na horní část rostliny včetně květenství.

Přílohy: P8082697.jpg (68.6KB)  
Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 28.08.2009 07:32

Detail květu.

Přílohy: DSC00959.jpg (56.7KB)  
Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.08.2009 19:32

Vypadá spokojeně smiling smiley Moje madagascariensis jsou taky venku, ale v polouzavřeném akváriu, takže mají změny teplot více tlumené.

Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Albert Damaška (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2009 18:08

No, smiling smiley To vyhnala ten květ po umístění ven?

Albert

Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2009 19:28

Ahoj, Roman! Vyzera v dobrej kondiciismiling smiley Podmienky, ktore uvadzas, zvlada zdrava rastlina bez problemov. Poznam ludi, co ju pestuju v nevykurovanych sklenikoch, kde teploty kolisaju medzi 5C a 35C. Celkovo, otuzilost tropickych droser je podla mna dost podcenovana. Zdrava rastlina, ked je postupne otuzovana, vydrzi opakovane velmi nizke teploty. Niektore potom dokonca lepsie aj kvitnu.
Ja pestujem tu madagascariensis, co si mi dal Roman v Usti. Bola naozaj vysoka a po niekolkych mesiacoch zacala tvorit male listy a rast sa zastavil. Vtedy je vyhodne ju presadit a omladit tak, ze odstrihneme vsetky listy a nechame len hornu tretinu. Rastlinu zasypeme substratom az po zmienenu vysku a oddelene stare listy mozeme nasypat okolo rastliny. Nepoznam ziadnu inu droseru, ktora by sa listovymi odrezkami mnozila lepsie, uspesnost je nad 100% (jeden list vytvori i 4 rastliny).
Prikladam obrazok po omladeni rastliny (listy opat velke a rast rychly)
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0002-14.jpg

Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 15.10.2009 23:47

Ahoj Dušane. Jo,jo.. věřím, myslím že otužené rostliny to zvládnou . Také jsem ji listovými řízky namnožil, jde to vážně lehce. Co se týče výšky, já ji nechal tak,jak narostla, ikdyž i Jakub mi to zmlazení také doporučoval...dojde na něj , ale až odkvete...tedy zjišťuji ,že stejně moc semen asi nebude. Zřejmě s ní bude stejný problém jako s Venustou...spousta květů, spousta květních stvolů a málo dozrálých zdravých semen. Po přesunutí z venku opět domů mi také vyrašila nové a zdá se stejně zdravé listy...nevím jestli takto do výšky roste i běžně v přírodě, dle mého ji déšť sehne k zemi a ona z těchto míst na půdě více zakoření. Ale to je jen můj dohad.
Ještě poznámka k peltatě od tebe....bohužel musím konstatovat, že na hlíznatky jsem nejspíš ňouma....a pokud některá z hlízek z substrátu brzy nevyraší (udržuji jej jen navlhlý)...tak je s ní asi definitivně amen.
Pozorně sleduji tvé pokusy s burmankou a kulturou in vitro....bude s tebe fakt profík, vědecky na to jdeš už teď, obdivuju co stíháš ještě při studiu. MR zdar a šikovným pěstitelům zvlášťě.

Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 16.10.2009 12:08

Ahoj, Roman!
No ja mam daleko od profika. Profici su tu ini ludiasmiling smiley
No ak sa tie peltaty pri vykopavani moc neposkodili, mala by najneskor do jari obrazit a vyhnat nove stonky. Ak nie, asi to vzdala. Peltata je najodolnejsia hluznatka, znesie toho vela. Ja mam tie svoje napr. este stale vonku, vcera na nich napadlo aj trochu snehu a stale rastu. Buduci tyzden sa ma oteplit o 10C tak ich necham este vonku nech si uziju slnka (vraj bude aj to). Ak ti ta tvoja do jari nevyrasi, tak ti poslem inu, druhy pokus bude snad uspesnysmiling smiley

Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 16.10.2009 20:21

Ahoj Dušane. Nebuď skromný....ikdyž skromnost je krásná ctnost.Máš se mnou nekonečnou trpělivost...díky kamaráde. Tak ať se ti daří!

Re: Pěstování Drosera madagascariensis na balkóně
Autor: MAR (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2010 17:15

Poznámka k teplomilnosti tropických rosnatek. Měl jsem tři roky venku (samozřejmě kromě zimy) společně s D. hamiltonii, D. rubrifolia a jinými rosnatkovými nálety i dvě rostliny D. neocaledonica. Rostliny byly zhruba od dubna do prvních mrazíků volně na balkoně bez jakéhokoli krytu a celkem solidně prospívaly. Až letos jim uškodilo to ochlazení - jsou již od dubna venku. Jedna rostlina uhynula a druhou jsem byl nucen přenést do tepla aby se vzpamatovala. Přišla téměř o všechny listy. Tento způsob pěstování pro tento druh zřejmě není úplně ideální, ale rostliny tři roky rostly pomalu, ale v podstatě bez vážnějších problémů ... foto z doby růstu venku:


[zeleni-dravci.cz]



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil MAR (17.05.2010 17:17)

Přílohy: D-neocaledonica-01.jpg (72.4KB)  


Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss