Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
mucholapka-pár otázok
Autor: kattya (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2008 11:15

Ahojte. Čítala som že mucholapka má cez zimu kratšie široké listy s malou pascou.. Moje zimujú na parapete, v miestnosti bez kúrenia a listy jednej sú úzke a dlhé a druhá ich má pekne široké. Nerozumiem tomu, môže to byť zlou rašelinou? Včera som ju presadila..vyrástli vedľa nej nové 3 rastlinky a tie mali tiež také veľmi tenké listy.. rozsadila som ich a teraz budem čakať čo z toho bude.
Poradíte čím to môže byť? Dík

Re: mucholapka-pár otázok
Autor: kattya (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2008 11:21

A ešte som sa chcela opýtať čím sa dajú zničiť smutnice..okrem mospilanu

Re: mucholapka-pár otázok
Autor: Mirek Srba (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2008 13:23

Stáňa:
To, že v létě jsou řapíky úzké a v zimě široké je teorie, kterou ne všechny mucholapky četly spinning smiley sticking its tongue out
Není to absolutní pravidlo, některé mají široké řapíky i v létě a jiné zase mají úzké i v zimě... jak se jim chce. Není to příznak žádné nemoci, nic co by se muselo "léčit", prostě ta kytka má takovou náladu, že má takové listy jaké má. Pěstitel s tím neudělá nic. Není to ničí chyba.

Re: mucholapka-pár otázok
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 21.02.2008 08:51

ZDarwi,
na smutnice fungují docela dobře žluté lepové desky a štítky Biocont. Jsou to indikátory výskytu, ale logicky, co se přilepí, už se nerozmnoží. Lepší, než hned chemie. Ale záleží na množství smutnic. Pokud jich je děsivě moc, předadila bych a preventivně zapíchla žlutý lepový trojúhelník. Chemie je fakt děsná a nemám s ní moc dobré zkušenosti, tak bych jí volila až jako poslední možnost.
Jinak naše mucholapka je taky velmi rozmarná v tom, jaké bude kdy dělat listy nebo pasti. Dokonce za svou existenci u nás už dvakrát úplně přes zimu zatáhla, nahoře na substrátu zůstaly jen hnědé staré listy a po kytce ani památky a za tři měsíce se zase sama rozjela. Pravidelně střídá období, kdy je docela hezká s obdobími, kdy má tenounké listy s miniaturními neotevřenými pastmi. Nic s ní nikdy nedělám, jen občas přesadím. Ona si to prostě dělá sama, tak jsme se s tím smířili a respektujeme, že je prostě půl roku hnusná a půl roku ujde..... smiling bouncing smileygrinning smiley

Janina



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss