Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
podklad do akvárka
Autor: Borůvka (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2006 20:36

Pěstuju rosnatky,mucholapky a špirlice.Pokoušim se o to v akvárku,kde mám nasypanou rašelinu,ale prej je dobrý dát na spod štěrk a něčim to rozdělit,aby mi to mohlo pojmout vodu,jinak mi z rašelinky vznikne bláťíčko.Prosim popraďte jak na to.Díky předem.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Borek Straka (05.09.2006 22:54)

Re: akvárko
Autor: Martin Holý (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2006 21:36

Ahoj,
tak to jsme na tom stejně. Ve škole máme akvárko, kde je vespod písek (asi 5cm) a na tom nasypaná rašelina. Daří se tam jak špirlicím, rosnatkám, tak i láčkovkám. Nevím, jak by se to líbilo té mucholapce. Toto jsem zkoušel aplikovat i doma. Vypadá to, že se to rostlinkam líbí. Písek (štěrk) má výhodu, že voda přes něj proteče až dolů, takže kořeny by měly být celkem v pohodě. Do té rašeliny je dobré dát perlit (2:1), aby to bylo vzdušnější.
Na povrchu mám živý rašeliník. Rostlinam se daří a vypadá to celkem pěkně.
Martin thumbs up smiley

Re: akvárko
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 08:24

Takhle, já bych do akvárka nestrkala mucholapky a špirlice, nemají to rády, ale pokud to akvárko bude otevřené bez krycího skla, tak by to snad šlo.... Dolů jako drenáž je dobré dát křemenný štěrk, silnější vrstvu- v akvaristice koupit takové ty větší oblázky, ne drcený ostrý štěrk, to je vždycky vápenec nebo jiný humus, chci říci nerost. Pak existuje taková netkaná textilie, snad se tomu říká porofólie? Teď zrovna si nevzpomenu na název a to je textilie, kterou proteče voda, ale ne substrát, takže z ní vystřihnout obdelníček do akvárka, položit na štěrk,a oddělí substrát od drenáže a zabrání tomu ,aby se substrát splavoval do mezer drenáže a sedal. Dá se to sehnat v nějakých zahradnických potřebách....má to tu výhodu od obyčejného hadru, že neplesniví. Když bych tam dala třeba plátno, tak ze začátku dobrý, ale pak se začne rozkládat a konec.... No a substrát nahoře rašelina smíchaná s křemičitým pískem nebo perlitem a nebo obojím.
Osobně preferuji venkovní pěstování špirlic a mucholapek v květináčích na balkoně, jsou to vitálnější, barevnější a hezčí rostliny, zase bublinatky a většina rosnatek má akvárko radši, protože je tam větší vlhkost a nehybný vzduch je až tolik nedeptá jako špirlice a mucholapky, ty prostě prádelnu ne.A nebo do toho zavřít láčkovku krycím sklem a pak jen řezat až se podere ven...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jitka (27.04.2006 08:27)

Re: akvárko
Autor: Nesta (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 11:23

Chci si to udelat stejne ale na iternetu jsem nikde nenasel co je to za textilii.Neni to takova ta cerna jak se pouziva na pestovani jahod?A dava se to po cele plose?

Re: akvárko
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 12:08

A co takhle separační pleny pro kojence ... smiling smiley
Nesměli by být ale ničím napuštěný ... winking smiley
Jinak si myslím, že ta netkaná textílie může být v podstatě jakákoliv, ale asi ne z umělých vláken ...

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: akvárko - PROSBA O RADU
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 12:23

Chtěl bych se tu zeptat Vás - zkušenějších na takovou věc ...
Když někdo řekne vitrýnka (akvárko) a bublinatka nebo genlisea, tak většině "zainteresovaných" vstanou vlasy hrůzou :
"Dyť to celé časem zaneřáděj" .
No a má otáska zní :
Nebylo by řešení v přepážce? Resp. co by se stalo, kdybych onu bublinatku (nebo genlisku) zasadil do vitrýnky k ostatním v květináči ? Byl by dost hluboký (cca 12cm) aby spodní prýty nemohli prorůst spodem a nechal bych koukat nahoře rantl, aby nepřeskočila vrchem ... a jestě jeden nápad :
Větší vytrínku (půdoris cca 60x40cm) přepažit skleněnou destičkou, která by byla vysoká jen o malilinko víc, než substrát (celkově cca 15cm) a při dnu by byla škvíra cca 0,5 cm na průchod vody ...
Myslíte si, že i pak by prorostla mezi osatní ?!?
Díky za názory !

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: akvárko - PROSBA O RADU
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 12:46

0.5cm dole bohatě stačí aby se ta bublinatka dostala i vedle, jedině zalepit silikonem.Jinak se šíří i šlahounama, který můžou být několik desítek cm dlouhý, takže se dostane i vrchem a rostou docela rychle smiling smiley

Re: akvárko - PROSBA O RADU
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 13:46

Já myslel, že mají stanovenou nějakou "maximální hloubku" pro prýty ...
Mám U.livida v květináčku a když odstraním část hustého porostu (cca2cm vysokého) tak pod tím je "neporušený" substrát - tedy bez jakékoliv přítomnosti rostlinek.
Myslel jsem tedy, že do hloubky 15 cm neprorostou sad smiley

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: akvárko
Autor: Jaroslav Liška (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 22:10

Milý Fýbo.
Netkaná textilie je jaksi terminus technicus, označuje textilii z umělých vláken, kde spojení vláken navzájem je zajištěno mechanicky, tepelně nebo chemicky, ale ne pletením. Je to ta černá nebo bílá textilie pro zakrytí jahod a podobně, používá se i jako výplň bund, izolace ve stavebnictví atd. Ale většinou je opravdu z umělých vláken.
Bublinatky mohou svými prýty prorůst na poměrně dost velkou vzdálenost ale je to rozhodně víc než 15 cm, ať už do hloubky tak i těsně pod povrchem substrátu, třeba přes okraj květináče. Samozřejmě nějakou dobu to trvá, takže proto to zaplevelení. I když mě z toho nikdy vlasy zrovna nevstávaly. Přepážku klidně vyzkoušej, ale v případě bublinatek není barier nikdy dost.

MUDr.Jaroslav Liška
[www.foxcpg.com], [www.mujweb.cz]
http://www.foxcpg.com/images/odkazy/obrazek.jpg

Re: akvárko
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 27.04.2006 22:37

supr ! díky moc !
ona je vůbec diskuse o zastoupení konkrétních kytek v elegantní - sbírkové vitrýnce na dlouhé zimní večery, co ? smiling smiley
Když člověk řekne, že do ní přímé slunce nikdy nebude svítit, že bude přisvěcovaná z vrchu, že tam bude padající voda (něco jako fontánka), bude větraná (dole škvíra - nahoře škvíra) a že bude stát v obýváku - tedy přes léto kolem 30 a v zimě kolem 22. tak to je oříšek, co ?
pár nápadů mám, ale zase nevím, jak to bude vypadat ve finále ...
nemám vůbec žádný zkušenosti s láčkovkama a strašně toužím po láčkovici. S dioneou taky moc váhám, ale kromě stínomilnejch pralesních rosnatek a možná něco z trpaslíků mně toho moc nenapadá ... sad smiley

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: akvárko
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2006 08:08

Když to je opravdu na velkou diskuzi a co člověk to jiný názor.Já například nemám ráda kytky zavřené ve vitrýně či akvárku už z toho důvodu, že s nima mám malý kontakt. Přesto mám tři akvárka- největší s nížinými láčkovkami, pak se "zeleným" sklem ve kterém mučím bublinatky a to nejmenší, kterému říkám Ztracený svět, tam mám Heliamphory. Ale víc akvárek už nechci a přesto rozšiřuji sbírku a snažím se o kytky co se mi líbí a tak mám volně v pokoji N. truncatu, ale třeba i tu láčkovici. Stojí volně na parapetu východního okna v podmisce má vodu, kterou ji občas nechám úplně vypít než ji doleji a jak vypadá spokojeně- dvě nové láčky a 4 normální listy. Spíš z tohohle by některým vstávali vlasy hrůzou...láčkovici volně na parapetu mezi ostatními kytkami? Bez poklopu? Jen s vodou v podmisce? A jde to a jde!
Mám ji z výstavy od září takže sedmý měsíc a kdyby se jí to nelíbilo, tak už se dávno dívá na substrát zespod. Přesto jsou lidi, co tvrdí, že láčkovici jedině pěstovat v akvárku nebo vitrýně jinak to nejde a tak to je se vším. Co se týká bublin....aspoň nějaká jistota, ,že něco určitě v té vitrýnce poroste!thumbs up smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jitka (28.04.2006 08:10)

Re: akvárko
Autor: Jaroslav Liška (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2006 08:31

Víš Jitko, ono je to těžký. Není byt jako byt. Někdo jej má s vyšší vlhkostí, jiný s nižší. Ne každá kytka si zvykne. Já taky viděl pěstovat Utricularia dichotoma celoročně venku a šlo to. Ale u nás nikomu nepřežila.
Já jsem zase zastáncem teorie poznat prostředí a vytvořit ty nejlepší podmínky

MUDr.Jaroslav Liška
[www.foxcpg.com], [www.mujweb.cz]
http://www.foxcpg.com/images/odkazy/obrazek.jpg

Re: akvárko
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2006 08:43

To je pravda, že byt se od bytu liší...a taky podle mne záleží na výběru vhodné rostliny. Já se obloukem vyhnula rozmazleným holanďankám a sáhla po láčkovici od L. Daňka a ta se drží.Já se sice rovněž snažím poznat prostředí a vytvořit ty nejlepší podmínky, jenže někdy to prostě při sebelepší vůli nejde a pak jdu cestou domestikace- neboli "ochočování a výcviku". Vyberu si rostliny o kterých si myslím, že by to mohly zvládnout a postupně je navykám- cvičím na akceptování mích podmínek tzn. těch, které jsem schopná poskytnout. Adaptace některých jedinců je neskutečná....

Re: akvárko
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2006 12:55

... něco jsem našel ...
[www.nova.cz]

podívejte se na archiv videa - TV NOVA s názvem "Paludárium"

winking smileywinking smileywinking smiley

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: akvárko
Autor: Václav Lenk (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2006 13:25

Pro Fybu: vsiml jsem si, ze krome tropickych pralesnich rosnatek bys chtel strkat do vitriny jeste trpaslici rosnatky. Nevim teda, v jakych podminkach presne pestujes tu microscapu, ale chci te jen upozornit, ze trpaslici miluji slunce a pradelna, kterou zase maji rady pralesni rosnatky, je pro ne skoro jista zahuba.

Vašek Lenk
sasos@email.cz
ICQ 36461284

Re: akvárko
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2006 14:14

to SASOS:a já furt,proč mi odešly a ani nezamávaly moody smiley
Jo holt člověk se učí chybama,jenom debil svýma,příště budu chytřejší
grinning smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss