Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Obavy ze zalévání
Autor: marcus (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2014 00:01

Dobrý večer, minulý rok jsem si koupil Špirlici z OBI, doma jsem ji vystavil na balkon, zaléval destilovanou vodou ale ve snaze udržet substrát co nejvíce vlhký jsem jí s největší pravděpodobností utopil, nejspíše shnily kořeny sad smiley proto se ptám, abych se vyvaroval oné chyby.

Pořídil jsem si nyní semínka Drosera adelae i se substrátem, podmiska že nezáleží na velikosti i obsahu vody, jen aby stála pořád ve vodě a substrát nevyschl. Zalévat se má pravidelně/podle potřeby nebo jen do podmisky po navlhčení substrátu? (bydlím v paneláku, okno západní, na parapetu na balkoně nebo v pokoji za žaluziemi)

Asi mám označení hlupák ale opravdu nechci onu chybu opakovat.
Děkuju za trpělivost u začátečníka a odezvu.
A přeji krásné Velikonoce winking smiley

Re: Obavy ze zalévání
Autor: Martin Strouhal (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2014 03:21

Dobrý večer, D. Adelae mi stojí celoročně ve vodě do poloviny výšky květináče a daří se jí výborně. Jen pozor, je to pralesní rosnatka, nemá ráda moc přímého slunce a zároveň vyžaduje co nejvyšší vlhkost vzduchu, místo balkonu bych raději umístil květináč do nějaké zavařovačky nebo akvárka na severním parepetu.

Re: Obavy ze zalévání
Autor: marcus (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2014 06:53

Okno na sever bohužel nemám, ale i v pokoji za oknem ve stínu snad bude spokojená spinning smiley sticking its tongue out



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil marcus (20.04.2014 11:19)

Re: Obavy ze zalévání
Autor: Jan Müller (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2014 08:15

A špriclici jste zimoval? Já myslím , že pokud jste jí nezimoval tak zemřela vyčerpáním, utopit špriclici s e mi tedy ještě nepodařilo natožpak tyhle hypermarketové křížence.

Co se týče adély mám ji na východním okně a pokud má dost vody trocha slunce ji neuškodí. Jen si musí zvyknout. Zavřít do větší sklenice např takové té 5l zavařovačky a bude spokojená.

Re: Obavy ze zalévání
Autor: marcus (IP zapsáno)
Datum: 20.04.2014 08:35

Ne, nezimoval. Kupoval jsem ji v květináčku normálně v létě, koncem Května. Někde jsem četl že tihle hypermarketoví kříženci jsou „vyhnáni" ze země různými přípravky apod... V zavařovačce nebo terárku může být i v pokoji třeba? Chci si zřídit terárium ve stěně v pokoji, je zde díra jak v horním patře když chybí přední zub.

Re: Obavy ze zalévání
Autor: marcus (IP zapsáno)
Datum: 21.04.2014 21:51

Dnes jsem sehnal 8 litrový demižon v Tescu za 100 Kč grinning smiley to ji můžu pěstovat rovnou v tom smiling smiley

Re: Obavy ze zalévání
Autor: Tomáš Báborský (IP zapsáno)
Datum: 22.04.2014 10:05

Špirlici se mi také nikdy v životě utopit nepodařilo...a to mi jednou dokonce sama plavala v jezírku v rašeliništi a pak se stejně uchytila grinning smiley
Ale ty rostliny co mají v OBI bývají ve velmi špatném stavu. Když kolem nich někdy kráčím, tak mi jich je líto. Zcela zesláblé. Špirlice potřebují dostatek světla a ve vodě být můžou. Podmiska pod květináč plná vody je ideální. Špirlici bych nedoporučoval zavírat...když už, tak větrat, protože by mohla splesnivět.

Droseru adelae jsem taktéž pěstoval. Měl jsem ji hermeticky uzavřenou v malém skleníčku na stole. Její pěstování je jednoduché za předpokladu dodržení vysoké vlhkosti, substrát samozřejmě rašelina a stíněné světlo, jak tu již bylo řečeno. Dále jí pak vyhovují vyšší teploty vzduchu. Pokojové jsou ideální. Neměly by zbytečně klesat pod 20 C. 10 C je již hraniční.

Re: Obavy ze zalévání
Autor: marcus (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2014 19:55

Ano, v té sklenici bude spokojená předpokládám smiling bouncing smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss