Darwiniana

Seznam diskusních fór - Obchodni informace : 
Prodám rašeliník
Autor: Aesculap (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2007 22:43

Dobrý den,
máte-li zájem o živý rašeliník, zasílám jej na dobírku cca 1 lit/20 kč (zpravidla ale víc, než dohodnuté množství). Jinak jsem pro pěstování rovněž dodával rašeliník v pokryvu (např. pro paludária nebo zahradní rašeliniště.
Při zájmu můžete zavolat 732428127 nebo mailem: aesculap@atlas.cz



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (18.04.2007 10:11)

Re: Rašeliník
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 04:48

aesculap: bezpochyby jde o rašeliník z tvé zahrádky, že?

Re: Rašeliník
Autor: Aesculap (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 07:54

Ne, nejde o rašeliník z mé zahrádky. On jej některý z nadšenců pěstuje?
Tedy ano, ale jako podloží k rostlinám nebo pokryv rašeliniště.
Nechápu, o co ti jde. Pokud má někdo obavy z drancování, tak jsou liché, není ani z chráněných lokalit, dokonce ani z rašeliniště.
Pokud je ti líto pár korun, mohu ti ukázat kde to je a dojeď si sám, třeba tě to vyjde levněji nebo úplně zdarma winking smiley

Re: Rašeliník
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 08:52

no pokud je to rašeliník někde z lesa a vy nemáte povolení vlastníka lesa tak jeho "sběrem" porušujete lesní zákon 289/95 Sb, jmenovitě § 20 (Zákaz některých činností v lesích) odstavec 1)písmeno b) provádět terénní úpravy,narušovat půdní kryt, budovat chodníky.....atd.

Leč kde není žalobce...

Re: Prodám rašeliník
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 11:16

Jde mi o to, že rabuješ přírodu za účelem vlastního obohacení. O to mi jde. Co je na tom k nepochopení. Beru, když si někdo vezme z lesa trochu rašeliníku pro sebe, nebo pro kamaráda. Ale nepochopím, jak můžeš s nasbíraným rašeliníkem kšeftovat. Pokud to nechápeš, je mi líto. Za nabídku děkuju, mám vlastní kulturu v meliorační strouze.
Tvoje narážka o ceně je zcela lichá. Nejsem na tom tak špatně, abych musel prodávat mech z přírody po dvaceti kačkách.

Re: Prodám rašeliník
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 12:04

Plně souhlasím s výše uvedeným přízpěvkem. To by se nakonec taky mohlo stát,že bychom se na rašeliník chodili dívat jen do chráněných oblastí. A brát ho z lesa nikoliv pro svou potřebu, ale kšeftovat s ním, to je fakt hnus.

Re: Prodám rašeliník
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 12:48

Myslíte, že ostatní prodejci berou rašeliník asi kde ? Nadáváte tu na jednoho ale všichni ostatní prodejci MR ho z přírody berou taky. Já myslím, že je celkem jedno jestli vezmu auto a zajedu si někam do lesa nahrabat rašeliník pro sebe jak říkáte, a nebo si ho od někoho koupím kdo ho za mě nasbírá. Myslím, že pokud je to sbíráno s rozumem, tak rašeliník velice rychle doroste.Bohužel neznám prodejce živého rašeliníku v ČR, který by ho sám pěstoval a nabízel, takže jiná možnost není, než si zajít do lesa.

Re: Prodám rašeliník
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 12:55

Ještě dodávám, že rašeliník, právě z těchto důvodů téměř nepoužívám a docela úspěšně se bez něj obejdu až na vyjímky, kdy potřebuju zakořenit Heliamphoru, nebo jiný obtížnější rostliny.

Re: Prodám rašeliník
Autor: Aesculap (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 19:08

confused smiley Nechápu, oč kritikům jde. Pokud někdo potřebuje mech pro své hobby, které je pěkné a ušlechtilé, asi jej budou shánět. Kupujete zeminu, kupujete křemičitý písek (viz jiná větev diskuse), kupujete cokoliv. Stejně jako já. To, že někdo k rašeliníku přístup nemá, neznamená, že budu trávit své volno proto, abych jej rozdával, pokud se nejedná o mně blízkého člověka, potažmo proto, že s jeho získáním mám také určité náklady. Je zajímavé, že nenapadáte firmy, které prodávají rašelinu. Víte, odkud pochází? Víte, jak to tam vypadalo?
Mám fotky z rašeliniště "V Borkách" u Krásna před těžbou a nyní. Jeďte se tam podívat, kritikové. A odkud pocházejí Vaše rostliny? Jsou to gebetické klony? Pokud je budete pěstovat a rozmnožovat, chráníte tím přírodní lokality výskytu. Pokud ne, ... (doplňte si sami). Kromě toho, z podobných důvodů jsem, ač jako poměrně úspěšný chovatel, opustil teraristiku. A povolení? Mám jej od správce polesí, neboť majitelem je stát. Až tam uvidíte LKT tahat kmeny z polomů přes rašeliník, běžte jej bránit svými těly. Nemám se komu za co omlouvat, mrzí mne odsouzení lidí, kteří mne neznají. Čiňte světu a sobě tak, abyste sami nebyli souzeni.
Omlouvám se za obsáhlý příspěvek, psát sem již nebudu, ale nedalo mi to.
Marcel Šolc

Re: Prodám rašeliník
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 19:44

Tak si to tak neber, tady jsou lidi na "komerční" sběr čehokoliv z přírody citliví. To je stejné jako sbírat borůvky. Když na to máš povolení a provádíš to šetrně, proč bys to pak nemohl prodávat?
Věř mi, že kdybys to řekl rovnou, ušetřil by sis tuhle kritiku. Jak jsi napsal tu nabídku, bylo mi jasné jak to dopadne...

Komerční rada: Udělej si jednoduchou stránku na webu, dej na ní foto toho povolení,nějakou fotku odkud rašeliník pochází, jakým způsobem ho sbíráš, kolik to stojí a jak ho posíláš... Získáš důvěru a můžeš si tak dobře přivydělat. Našinec potřebuje rašeliník skoro pořád a málokomu se ho daří doma pěstovat v dostatečném množství.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Prodám rašeliník
Autor: Roman Mišák (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 20:20

Myslím že Marcel Šolc si od mnoho pěstitelů zaslouží poděkování místo kritiky, protože ne většina má možnost sehnat v klidu pro těch pár kytek které doma pěstuje živý rašeliník, já osobně sem byl nucen si ho objednat z www.zeleneudoli.cz za 99 korun za litr (a mylím že ho také nepěstují) na jednu stranu sem si objednal také pár pěkných kytek ale na druhou stranu sem neodhadl množství rašeliníku které potřebuju pro přesazení kytek a proto teď musím eště trochu sehnat a příde mi hloupé si ho objednávat od zelenéhoúdolí za jejich cenu + poštovné. Mě samotnému vadí že se tím ničí naše příroda ale dle mě se u Marcela Šolce nejedná a snahu získat na tom peníze ale zprostředkovat tuto důležitou složku substrátu pro některé kytky těm kteří mají problém rašeliník někde yískat za což má můj dík.

Jinak by mě celkem zajímalo zda ty co zde kritizovali používaj v substrátu kytek živý rašeliník a pokavaď ano jak ho sehnali.

Re: Prodám rašeliník
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 20:48

Přesně jak říká Roman Mišák, ale nedivím se těm co se proti panu Šolcovi ohradili (zbytečně moc tvrdě), protože hodně lidí nechutným způsobem zneužívá přírodní zdroje a my milovníci přirody jsem z toho tak zdrceni, že pak startujeme na jedno škrtnutí i na navinné.
Ale schválně by mě zajímalo kde a jak sbírá rašeliník Zelené údolí...

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
icq :199871213
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Re: Prodám rašeliník
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2007 21:31

Aesculap: Kdyby sis odpustil nejapnou poznámku o ušetření pár korun a napsal sem rovnou, jak se věci mají, nemuselo by k zostření diskuse vůbec dojít. Přeju hodně štěstí do podnikání. Ale myslím, že jsi teraristiku tak úplně neopustil, na ifauně máš inzerát s rašeliníkem také, ne? Každopádně znovu hodně štěstí do prodeje.
Roman:jak ho získávám já, jsem sem napsal. meliorační strouhy a příkopy v kulturním smrkovém lese. Beru to jako dar přírody, neprodávám, netěžím v nadměrném množství. Vždycky hrst odtud, hrst odjinud, pokryv bezproblému doroste do roka.

Re: Prodám rašeliník
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2007 18:50

Hlavně nedrancovat přírodu, ať se můžou vysadit zase nějaké špirlice. Co kdyby neměly kde růst???

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Prodám rašeliník
Autor: Jaroslav Liška (IP zapsáno)
Datum: 22.04.2007 18:49

Nedá mi, než reagovat na tuhle obsáhlou diskuzi. A stavím se k tomu pokud možno s nadhledem a zkušenostmi "zvrhlého kapitalisty" a "neúprosného penězohrabače". Jako člověk, který občas (přes léto) živý rašeliník na svých stránkách také nabízí, musím poznamenat několik informací.

1) Zkuste si vzít nůžky a sáček, nastříhejte 1 litr rašeliníku tak, abyste se za něj nemuseli stydět, tj. sestříhejte jen horní zelenou část, do sáčku v žádném případě nesmí přijít odumírající či zažloutlé spodní části. Jak dlouho vám trvá litr nastříhat? Mě zhruba necelých 10 minut. Zhruba výdělek 20 Kč za 10 minut práce, tj. 120 Kč za hodinu práce - odpovídá průměrné hodinové mzdě v naší zemi.

2) Kolik asi myslíte, že toho rašeliníku asi takový podnikatel prodá.
Já jsem nabízel loni rašeliník asi po dobu 8 měsíců a prodal jsem celých 16 litrů. Podotýkám, že by to byl výdělek 20 x 16 = 320 Kč (za cca 2,5 hodiny práce). V mém případě tohle množství bylo právě tolik, o kolik bylo vhodné redukovat přebujelý rašeliník v mém zahradním rašeliništi. Když jsem jej před lety zakládal, tak jsem potřeboval asi 4 litry na pokryv některých částí.

3) Pokud dotyčný nemá naleziště hned vedle domu, tak má jistě nějaké náklady na dopravu k místu sběru. Jednak to zabere čas, pokud jede např. autem, tak spotřebuje i nějaký ten benzín, což také něco stojí. Já např. pro něj musím ze svého bydliště na cca 10 km vzdálenou chatu. Tak to už ani nepočítám ty náklady.

Prostě ať počítám jak počítám, tak se mi z dravého podnikání vyklubala služba lidem s platem sotva pokrývajícím náklady. A pokud máte představu kolik podnikatel "poškodil" plochy rašeliniště, pak vězte, že to jsou cca 4 metry čtvereční za rok. objednávky však většinou přichází průběžně po celý rok, takže vlastně rašeliník většinou stíhá dorůstat a ona plocha je vlastně ještě menší.
Ne vše je tak černé, jak vypadá. V každém případě se přimlouvám o to abyste v přírodě rašeliník brali minimálně a spíše si založili vlastní kulturu např. v lavoru na zahrádce. Lze jej úspěšně pěstovat tak, že jeho každoroční přírůstky pokryjí Vaše potřeby a do přírody pro něj už nebudete muset jít nikdy.

S pozdravem a opětovnou výzvou k pokoře k přírodě

MUDr.Jaroslav Liška
[www.foxcpg.com], [www.mujweb.cz]
http://www.foxcpg.com/images/odkazy/obrazek.jpg

Re: Prodám rašeliník
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2007 09:58

Pro Aesculap:

pokud máte povolení tak je vše v pořádku, já jen sem prostě ze zvyku a zkušeností nabroušen na ty lidi co si myslí že když je les volně přístupný že si v něm můžou dělat a brát co chtějí. (což není váš případ) Na druho stranu nemám rád ani tzv. městskou ochranu přírody kdy člověk ze vzdáleného města bez znalosti prostředí a o odbornosti ani nemluvě chce spasit přírodu tím, že například brání asanačním pracem proti škůdcům a podobně. (Ale to už sem nepatří to je profesí vypěstovaná averze)

Re: Prodám rašeliník
Autor: Jana Martinková (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2007 21:28

Ahojky všem.
Já jsem si obědnala rašeliník v Zeleném údolí a ten co mi zbyl si "pěstuji" doma a mám pocit,že na další kytičky mi už bude vždy stačit neboď stále dorůstá.
Takže pokud člověk jedná rozumně neměl by přírodě nijak uškodit.

S pozdravem Jana

Jana Martinková
jajulena@seznam.cz

Re: Prodám rašeliník
Autor: viliam (IP zapsáno)
Datum: 28.12.2010 13:08

Dobrý deň. Nemáte niekto prebytok rašeliníka? Odkúpil by som ho od vás. Povedzte si cenu.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss