Darwiniana

Seznam diskusních fór - Chlubírna : 
Orchidej Cattleya
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 22.03.2007 14:12

Nedá mi to a musím se pochlubit, jak krásně mi už po několikáté vykvetla Cattleya Walkerana Pinksmiling smiley Celkem tam jsou čtyři květy a voní, že nepřebuju ani osvěžovač vzduchusmiling smiley

Přílohy: cat.JPG (49.8KB)   Catlleya walkerana pink.JPG (49.6KB)  
Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 07:35

Ahoj .
Píšeš po několikáté.....Tak asi ti to pěstování jde .Napiš prosím kde ji máš ,jak ji pěstuješ. Chci si taky pár rostlin pořídit ,tak sháním trochu info.Nevíš je pravda toto tvrzení--- Teploty by se měly optimálně pohybovat v létě okolo 23°C přes den a okolo 15°C přes noc a v zimě pak ve dne kolem 18°C a v noci okolo 14°C. Obecně lze žluté a oranžové hybridy považovat oproti ostatním barevným formám za teplomilnější. Rosliny bílé, červené a růžové snesou v zimě i poklesy teplot k 10°C.
Jinak jí máš krásnou.No třeba neodpovíš ty ale budu ráda za každou radu.A kde rostliny nejlépe koupit máte někdo zkušenost s firmou Lukscheiter.Dík

Přílohy: CHM-0024.jpg (15KB)   CHM-008.jpg (12.3KB)   CHM-0031.jpg (10.2KB)  
Re: Orchidej Cattleya
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 10:02

SISI: Fakt zajímavý malý hybridní katleje přišly ted do Mnichova firmě Orchids and More. Stačí si do vyhledavače napsat Rosenheimer Orchideen a měly by ti vyjet. Na jejich stránkách pak v Orchidshopu a Sonderliste hledej Taiwan. prostě se tam nějak proklikej.
Jsou to specialisti, kytky posílaj i za hranice a určitě si z těch hybridních hnusáků vyberešsmiling smiley Občas od nich nakupujem. Doporučuji.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 10:42

Corelli A.: Ti dám hnusákůgrinning smiley

Re: Orchidej Cattleya
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 10:50

SISI: Napsal jsem ti soukromou.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 11:27

Corelli A.
Ale no tak --že dostaneš naplácáno.....S tím zahraničím fakt nevím napadá mě jen až budete objednávat svezu se s Váma ale to asi nepůjde nebo ano??hot smileyNa ty stránky se určitě mrknu ale to už víš ty jazyky mě nejsou vlastní .



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SISI (17.05.2007 11:56)

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 11:47

lama
Tak dík odepisuji na soukromou . Zjištuji že máme stejné podmínky -jižního okna. S tím substrátem dala jsem se na coco-chips přišel dost mizernéj tak jsem ho musela přesít zůstal takový jakoby Lignocel a chips ale hrubší --foto --nedalo by se nasadít do tohoto? Jaké má rostlina kořeny jestli jemné tak by to šlo třeba jako Dendrobium-phalaenopsis
Foto je dost mizerný páč jsem ho musela hrozně moc zmenšit
Nevíte někdo jestli by to rostlina tolerovala?



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SISI (17.05.2007 11:53)

Přílohy: Snímek 227.jpg (40.8KB)  
Re: Orchidej Cattleya
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 11:54

Kořeny mají o něco tenčí než Phalaenopsis, ale jsou dost křehké, spíš bych to nasadil do toho hrubšího co ti zbylo, pak kup v nějkym hobby shopu pytlík hnědého uhlí na grilování (bacha, ne brikety grinning smiley ) trochu to nadrť a přidej rašelinu a máš to. Takový substrát se pak musí občas hnojit, protože postrádá živiny.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 12:03

lama
jo to znám -teda to uhlí .V coco-chipsech mám phaly i nějaké papuče posílám foto pro porovnání ten hrubší je chips.Phaly v tom jdou ok ale musí se z nich vyplavit soli což je náročné na vodu --ale ted jí je dostatek.

Přílohy: Snímek 229.jpg (33.7KB)  
Re: Orchidej Cattleya
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 12:29

Já bych dal ten hrubší s těma komponentama jak jsem ti psal. Taky jsem to míval zpočátku v coco, ale poslední dobou jsem ho nějak nemohl sehnat, takže sadím tak jak jsem psal v SZ. Jinak žádné soli jsem nevyplavoval a rostlo to dobře. Mám v tom ještě pořád nasazenou jednu láčkovku a taky v poho.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 12:39

lama
To vyplavování má smysl dopředu jako že se nemusí 4-5 let přesazovat někde jsem četla snad i 10let -ale to je asi přehnané .Pálí se pak kořeny od těch solí ale záleží odkud chipsy jsou z jaké oblasti a jak jsou upravené. Coco-chips má pořád Renfil ale jakost bohužel klesá .Pošli pak to foto dík.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 13:07

SISI: to těžko. Mně může bít leda moje vlastní žena. Navíc pochybuju, že bys dosáhla. Každopádně asi k Rosenheimerovi pojedu buď já, nebo kolega, takže možná bude i volnej flek v autě. V dohledné době, tak do měsíce.
Vykašli se na ty chipsy, zkus si namíchat vlastní substrát z kůry, polystyrenu, molitanu a trochy rašeliníku, budeš z toho mít větší radost.
Nepřesazovat kytku deset let je zvěrstvo. Přesazuju některý dvakrát za rok, některý jenom jednou, ale vždycky to kytkám strašně pomůže.
Prosímtě, to uhlí dřevěný, ne hnědýsmiling smiley
Lama: posílal jsi prosímtě tu kytku?



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Corelli A. (17.05.2007 13:08)

Re: Orchidej Cattleya
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 13:11

JEŽIŠ, co jsem to napsal za blbost!!! Dřevěný samozřejměgrinning smiley nevim, kde jsem vzal hnědý, navic na hnědým by se těžko grilovalo grinning smiley Dikes Milanesmiling smileyJJ, poslal jsem to včera, takže počitej tak se zítřkem.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil lama (17.05.2007 13:13)

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2007 22:12

Corelli A.
Jejda to děkuji to by mě přerazil zase ten můjeye rolling smiley Já jsem spíš myslela že by to někdo koupil u Rosenheimera a rostliny předal -já bych si pro to zajela.Ale chápu že to je asi těžké když se neznáme to je jasný.
S těma 10letama u chipsu je to přehnaný ,něco mám i v darech lesa tomu říkám já -jo máš pravdu člověk to stvoří sám a ještě se proběhne v lese .Například jsem nevěděla jak vypadá bukvice-no ted už jo. Paphiopedila ty co nemáš rád v tom jdou dobře .Ještě mám zásobičku na horší časy. Jak upravuješ tento lesní substrát? Mám to z druhé ruky-- na 1 litr deštové vody 1 lžičku močoviny --svařit --přelít šišky bukvice atd nechat do rána slít-a je to.Poradil mě to chlápek co má přehlídku papučí.
A jestli chceš zareagovat a něco napsat tak jen --DOSAHNU spinning smiley sticking its tongue outspinning smiley sticking its tongue outspinning smiley sticking its tongue out
Když jsi ženatej tak určitě víš co ženský dokážou......cool smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil SISI (17.05.2007 22:14)

Re: Orchidej Cattleya
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2007 09:29

Lesní substrát upravuju tak, že ho neupravuju. Kůru nastříhám zahradnickejma nůžkama na požadovanej rozměr, pak ještě lehce podrtím v ruce. Přidám perlit a trochu nastříhanýho rašeliníku (taky zahradnickejma nůžkama. Kůru beru vyluhovanou, to jest tu, co se válí u soušek kolem na zemi, aby byly ty třísloviny alespoň trochu vymytý. Riskuju případnej výskyt breber, ale zatím s tím nemám větší problémy.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2007 10:04

Corelli A.
No tak dík ten můj známej zase dává docela velké kousky kůry ale má papuče v miskách širších tak se mu to tam vejde. Asi na druhu kůry nezáleží co myslíš já mám kůru z břízy --honila jsem se celej den po lese než jsem našla padlej strom--někde jsem četla že je ok zdá se mně taková jak to říct "masitá"eye rolling smileysmiling bouncing smiley
o té kůře jsem četla že je dobrá vyzrálá tak 2roční nechat na zahradě pracovat -- no jsem jen teoretik.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2007 10:12

SISI: můžeš sebrat tu, na který se pracovalo dva roky v lese, nemusíš čekat. S břízou nemám moc zkušeností. Ale blbě se stříhá a drtí, stejně tak topol. Proto raději dub nebo borovice. Už natrávený z lesa.

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2007 07:39

Corelli A.
Ahoj prosímte mám možnost sehnat -- brassolaeliocattleya ,laeliocattleya, sofronitislaeliocattleya, Potinara-donedávna jsem nevěděla že tyhle mršky existují tak mě trošku šetři ve svém úsudku .Ten chlapík má docela výběr barev --je to poctivec znám ho nic mě nepodsouvá sám mě napsal --"Ale všechny nerostou naprosto ideálně a jsou dost choulostivé " Tak jen chci znát i jiný názor.Poradíš? Díky.
Nebo jestli někdo má rostliny ale jen v bytě -budu ráda za každý názor-jak Vám to jde,roste,popřípadě kvete......spinning smiley sticking its tongue out

Re: Orchidej Cattleya
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2007 17:15

Slyšel jsem že dubová kůra po čase vytváří kyselejší prostředí než borová.
Podle mě nemají pokusy s kůrou jiných dřevin smysl. Možná ten topol ale cokoliv jiného jako bříza, olše a td. se hodí tak do střelného prachu než k orchidejím.
Snad se nemýlím.
Já teda kůru z borovice používám nenatrávenou, a sekám ji malou sekyrkou...je to pracné ale kusy, mají hranatý tvar, nejsou to takové ty placky. Pak to přeleju vařící vodou a nechám stát.
Pokud jde ale o substráty pro střevíčníky tak to by mě zajímalo. Mám nějaké co jsem asi 7 let nepřesazoval(P. insigne). I takto mi nějaký v zimě kvetesmiling smiley
Původně jsem míchal polystyren, osladičový kořen, rašeliník a bukový list.
Co myslíte, co je nejvhodnější? Vím blbá otázka ale co už.....

Re: Orchidej Cattleya
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2007 20:48

Karlos
Taky nevím ale tohle je info od chlápka co má v darech lesa širokou sbírku je to machr -to jen tak ---tak cituji--Myslím že na druhu kůry moc nezáleží může být topolová,borová,modřínová do toho bukvice nadrcené borové šišky skořápky vlašských i liskových oříšků polystyrén rašeliník dřevěné uhlí. Nejhrubší materiál dolů nejtenčí nahoru .Já tam mám i tu břízu chtěla jsem to zkusit.S orchidejemi pěstuje různé kapradiny vypadá to pěkně.Já zkouším coco-chips na různé orchideje jiné velikosti, ale myslím že pak záleží hlavně na zálivce a savosti materiálu a pak to pozorovat.Vše má v průhledných puclákách v nich děravý košíček na provzdušnění. Tak třeba někdo napíše něco trochu jiného tongue sticking out smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss