Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Radek Gomola (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 07:01

Zdravím,

prosím Vás poradil by mi někdo, co mám udělat, když jsem měl D. Filiformis společně s D. Binata venku a teď jsem si všimnul, že D. Filiformis vytvořila na jednom růstovém vrcholu (ze 2) hibernakulum - což se mi zdálo moc brzo, tak jsem je dal dovnitř na parapet (k několika dalším rosnatkám, které mám uvnitř), ale nevím, jestli jí to spíše ještě více neuškodí. Poradili byste mi? Mám ji už třeba zazimovat v ledničce nebo je ještě fakt moc brzo a mám ještě počkat?

Venku mi zůstaly ještě nějaké sáry a mucholapky, ale o ty takový strach nemám.

Děkuji za rady smiling smiley
Radek

Re: D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 10:29

Nech ji venku a nedělej nic, jenom ji trochu méně zalévej, aby neuhnila (tzn. substrát vlhký, ale ne stojící ve vodě). Přemístění domů jí spíš uškodí a hlavně ničemu nepomůže, už znovu růst nezačne. Tvorbu hibernakula neřídí teploty, ale spíš délka světelného dne (který se už zkracuje) a taky rostlinné hormony tvořené v listech. To, že dělá hibernakula vlastně není nic moc divného, mně už mnohé zatahující rosnatky taky zatahují.
BTW: proč ji chceš zimovat v lednici, když máš možnost ji mít venku?

Re: D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Radek Gomola (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 17:50

No někdo mi říkal, že když promrzne substrát, tak to ty kytky nevydří, ale na druhou stranu letos jsem sáry a mucholapky nezimoval a bylo to nakonec snad ještě horší (i když jsem svítil). Sáry se vzpamatovaly, ale mucholapek jen půlka.

Myslíš, že je mám normálně nechat tak jak jsou venku na balkóně? Mám balkón na jih. A mám možnost tam dát terárko s horním větráním, kde se vlezou všechny kytky.

Díky
Radek

Re: D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 21:19

Filiformisky nevydrží silné mrazy, ale slabé mrazy rozhodně vydrží. Minimálně do listopadu bych si nedělal starosti. Pak můžeš začít přemýšlet o lednici.

Re: D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 23:42

S D.filiformis je to tak, že je dost variabilní co se týká výskytu, pokud se bavíme o klasické D.filiformis. var.filiformis, tak vydrží dost silné mrazy, narozdíl od D.binata, která vymrzne spolehlivě, pokud není ve venkov. rašeliniští pod sněhem. D.filiformis mi spíše raději uhnívá.

Re: D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Pavel Kolodin (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 14:29

Souhlasím , že tvorba hibrnakul nezávisí na teplotě třeba už na začátku srpna moje D.anglica začala zmenšovat listy až do září kdy ůplne zatáhla.
Naopak filiformis zatím nejeví známky tvoření hibernakul.

Re: D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 15:43

Souhlasím s tou tendencí filiformisek k uhnívání - proto jsem už v první odpovědi doporučoval snížit zálivku. Ale mám vyzkoušeno, že mi filiformis var. filiformis předloni vymrzla v přenosném rašeliništi, když bylo pár dní hodně zima (kolem -20 °C), tak považuji za bezpečnější je mít trochu schovanější než třeba naše domácí rosnatky. smiling smiley

Re: D. Filiformis začiná hibernovat...
Autor: Andynator (IP zapsáno)
Datum: 29.12.2014 10:52

Už 3 roky zimujem d.filiformis vonku v kvetináčoch totálne premrznuté. Jediné teda čo môže byť problém je tá vlhkosť ako ste už uviedli, treba skorej nepolievat ako polievat. Inak v pohode prežije (ak je navyknutá) silné mrazy len tak prikrytá machom.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss