Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
slackii korenove odrezky a par droser
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2008 23:44

Chcel by som sa spytat ako tazko sa rozmnozuje drosera slackii korenovymi odrezkami? Ja som to skusal s rozne dlhymi odrezkami korenov rozne zmesi substratu i roznu vlhkost vzduchu a vzdy to velmi dlho trvalo a % uspesnosti bolo dost male. Napriklad teraz som mnozil z 6tich 1cm dlhych korenovych odrezkov. Vyrastli 3 puky na jednom koreni a trvalo to bezmala 2 mesiace. Existuje nejaky figel ako to urychlit?
Na foto su vpravo dole:
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0035.jpg

A este par obrazkov spod umeleho svetlasmiling smiley
D. aliciae:
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0048.jpg

D.peltata (pod 8W)
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0015-1.jpg

D.capillaris s komarom:
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0028.jpg

D.hamiltonii
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0004-2.jpg
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0007.jpg

D.kenneallyi
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0059.jpg

D.paradoxa
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0062.jpg

H. minor
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0042.jpg

letosni gemmy (lasiantha mannii)
http://i343.photobucket.com/albums/o473/klasac1/carnies/DSCF0056.jpg

Re: slackii korenove odrezky a par droser
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2008 09:15

slackii je pomalá snad ve všem - v růstu, v množení kořenovými řízky a o množení z listů nemluvím. Množím také z kořenů, a to jak z nastříhaných kusů různé délky v rašeliníku či půdě, tak prostě tak, že kořen, který rostlina vypustila nad substrátem, odstřihnu těsně nad zemí, většinou na konci obrazí nová rostlinka, takže s ní nemusím nic podnikat (přesazovat či podobně) a pěkně navazuje. Ovšem čekací doba je obdobná ve všech případech - řádově měsíce. Je to prostě tím, že ta kytka samotná roste fakt pomalu. Na druhou stranu já nikdy neměl tendence její zakořeňování/růst urychlovat, mě ta pomalost nevadí, spíše dokonce naopak.

Re: slackii korenove odrezky a par droser
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2008 09:54

Docela se mi osvěčilo množení z utržených listů. Je to k mateřské kytce nejohleduplnější. Na kořínky si nechává sahat jen nerada. smiling smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: slackii korenove odrezky a par droser
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2008 10:13

To je pravda ze nerada. Ved len kvoli strihaniu ju nevytahujem zo substratu iba vtedy ked je treba presadit. Z presadzovania sa tiez vzpamatava ca mesiac kym zacne znova rast ale to je prirodzene. Listove odrezky som neskusal este. Je to krasna rastlina a je mi luto ju soklbavat ako sedmikraskusmiling smiley Ale vyskusam. A tie listy potom idu na mokkry substrat, raselinik alebo do vody?

Re: slackii korenove odrezky a par droser
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2008 11:02

Hmmm, mě chcípla matečná rostlina, tak jsem zasadil kořen a teď mám slackii hned několik rostlin (tři nebo čtyři? Možná pět, kdo to má počítat), teď už skoro dospělých. Hlavní je nechat ji dlouho zakořenit v dost velkém květináči, dlouho se vzpamatovává (podobně je na tom hamiltonii). Jo a mimochodem - bezvadně mi roste teď v zimě v chladném akvárku kolem 10°C.

Re: slackii korenove odrezky a par droser
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2008 11:04

Ano, na kořeny je citlivá, určitě bych neodstraňoval více než jeden, dva (ona jich stejně moc nemá). Přesazení zrovna moc ráda nemá, souhlasím, takže při něm se naopak snažím nestříhat. Odstřižení kořene bez přesazení mi přijde ohleduplnější a i moje zkušenosti jsou s tím v souladu, většinou nezaznamenám nějaké, byť dočasné zhoršení kondice slackii.
Jinak ta dlouhá doba vzpamatovávání se po přesazení a ostříhání kořenů také souvisí s tím, že při takovém stresu slackii obrazí současně ze zbylých kořenů a o to je to následně celé složitější a pro rostlinu více vyčerpávající. Pozoroval jsem prakticky vždy. Něco podobného se mi stává u kapských, když jim výrazně poredukuju kořeny, že i celý měsíc nerosí, a po cca 6-8 týdnech najednou začnou vylézat v okolí nové rostlinky, zažil jsem i 8 najednou, takže pak už samozřejmě chápu, že nemůže hnát mladé a současně se vzpamatovávat z přesazení a ještě odnětí kořenů.

Michal patří mezi ty šťastnější, komu se z listů takto množí, nepletu-li se, dává je na substrát (přímo k mateřské rostlině?). Já měl list na rašeliníku, kde nevykazoval žádné známky změny více než 1/4 roku, ale nakonec po 4 měsících odumřel. Mám informace, že někomu dokonce obrazil list takřka po půl roce. To už ty kořeny jsou opravdu rychlejší. Ono nakonec dříve nebo později mě nutnost k tomuto činu donutí, protože po vytažení z květináče, jsou-li kořeny již opravdu dlouhé, že například vylézají výtokovým otvorem, tak je prostě už pak nejsem schopen narvat zpět - jsou poměrně tuhé. Stejně jako regia nebo i ta kapská, tam se mi to čas od času stane taky.

Nezkoušel někdo variantu s vodou?

Re: slackii korenove odrezky a par droser
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2008 12:15

Ano mam rovnake skusenosti. Tamtu uz som musel presadit pretoze jej korene zacali vyrastat do podmisky a pozoroval som utlm rastu. Korenov mala naozaj velke mnozstvo a to i tych silnych dratovitych. Prave z tych som ju aj mnozil. Vsimol som si ze dobre rastie hlavne ked ma dostatocne hlboky kvetinac (nad 8cm). Podobne aj hamiltonka. Proste to s nimi nie je take jednoduche ako napr. s kapskou, alicou a.i. ale ked rastu tak to stoji za tosmiling smiley Ja som si napriklad povodne aj myslel ze slacku pomenovali podla toho ze je taka leniva (angl. slack= flakat sesmiling smileya ne podle pana Slacka.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss