Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 08:48

Vážení kolegovésmiling smiley
Jsem okenní pěstitel, který chce pěstovat pouze rosnatky (zatím mne nic jiného nechytlo)(ale i tak při mých záměrech to představuje cca 300 květináčů). Zvažuji vybudování nějakého většího prostoru. Protože je to však nemalá investice, snažím se nasbírat co nejvíce informací a zvážit více variant. Původně jsem si řekl - jasně, vytápěný skleník u JJV stěny domu. Mnoho rosnatek má ale rozdílné ekologické nároky, řešení problémů s přehříváním v létě, topení v zimě, náklady cca 60 - 70 tisíc na stavbu (odhad dle pana Lenka). Po té jsem zvažoval variantu více bytových vitrín s umělým dosvětlováním a různými teplotami dle umístění. Teď mne napadla taková myšlenka (mám pořád neurčitý pocit, že nepřirozenásmiling smiley), že mám prakticky nevyužitou vlhkou místnost starého sklepa bez oken, kde bych mohl vybudovat sklepní skleník s umělým osvětlením(výbojky). Výhody vidím v malých nákladech na zbudování (parotěsná zábrana+výbojky), nepřehřívání chladnomilných rostlin v létě (ostatní dám ven), menších nákladech na vytápění (celoroční teplota se pohybuje mezi 10 - 15°C)(dokonce si myslím, že výbojky by to zvládly samy). Přirozený pohyb vlhkého vzduchu. Střídání denních a nočních teplot celoročně. Samozřejmně jsem si vědom nákladů na osvětlení, ale zase by mohly růst postupně s velikostí mé sbírky. Vytápění skleníku 8 m2 5-6 měsíců taky není levná záležitost. Též mám pocit nižšího rizika při poruše vytápění. Co vy na to?smiling smiley

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 09:31

Blahopřeji Vám, tohle by byl ráj pro horský láčkovky - přes den to odpadovým teplem výbojek vyhřejete na těch 22 - 25 stupňů a přes noc to samo pozvolna klesne na 10 - 15. Kolem toho zrátového tepla od různých zdrojů osvětlení je hezký článek na tzbinfo.cz.
A vlastně ještě vytvoříte z horských láčkovek podzemní smiling smiley

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 09:34

Tu myšlenku zde můžeme postupně rozvinout.
Jaké jsou v tom sklepě noční poklesy teplot? Podle těch udávaných 10 - 15°C se mi zdá sklep teplotně docela stabilní. Se střídáním denních a nočních teplot bych moc nepočítal.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Ivo Durník (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 09:34

Ja jsem premyslel o nejakem vytapenem skleniku ale je to docela nakladne... a vzhledem tomu ze nema vse stejne naroky no vazne nevim.

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 10:09

Pokud je to sklep "podzemní", a není v něm žádný aktivní zdroj tepla (kotel ústředního topení, nebo rozvody tepla), tak ta teplota musí být celý den +- stejná. Vliv "ohřevu" od místností nad sklepem bude minimální, protože podlaha v místnosti je vždy ta nejstudenější "stěna" (teplý vzduch v místnosti stoupá nahoru).
Zajímavější by byla změna zima/léto, zejména v zimě, kdy okolní země promrzá až do 60 - 80 cm a to by se mohlo kapku projevit na snížení teploty ve sklepě. Ale myslím, že to taky nebude nic dramatického.

Jak je ten sklep starý ? Resp. z jakého materiálu jsou jeho stěny ? Ideální jsou pochopitelně kámen nebo plné pálené cihly a bez zbytečné svislé izolace a omítek aby sklep byl pěkně vlhký smiling smiley a úplně sen je malá studánka uvniř cool smiley (která pochopitelně nemá tendenci dělat ze sklepa několikrát do roka bazen confused smiley.)

Pokud by to nešlo výbojkami vytopit celý objem, tak buď nějakou stěnu zaizolovat (ale pozor pak na plísně angry smiley, protože budete izolovat na "teplé" straně, tudíž na studené stěně za izolací pak může kondenzovat vlhkost ze vzduchu) a nebo udělat vitrínu smiling smiley a sklep by pak fungoval jako klimatizovaná servovna (bez počítače), jak to nedávno někdo popisoval v Trifidu.

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 15:32

To Termiter: Noční pokles teploty předpokládám při vypnutí lamp. Přes den lampy zvednou teplotu na některých místech na 25, někde na 20. Tohoto rozdílu ohřevu lampou bych chtěl využít právě pro rozdílné nároky kytek. Možnásmiling smiley(Jestli by to fungovalo)
To Milan Starý: Sklep je starý cca 30 let, stěny jsou z vlhkého zčernalého betonu, studánka tam je, teploty v zimě a v létě se příliš nemění. V létě zvedá teplotu venkovní teplota a v zimě mírně plynový kotel, který je však v sousední místnosti. Skutečně jsem uvažoval spíše o ohražení určitého prostoru ale oproti skleníku bez nutnosti izolace (dutinkové desky), která je nejdražší.

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 20:25

Petr: je to pro chladnomilné kytky docela časté řešení. Stojím za tebousmiling smiley I když za svůj skleník bych neměnil, protože přirozený světlo je prostě přirozenýsmiling smiley. Kupoval jsem vyřazenej skleník skleněnej a topím 4-5 měsícu na minimum 10-12 stupňů Celsia. Budeš semožná divit, ale i v menším skleníku můžeš zařídit kouty na pěstování rostlin s různými teplotními nároky.

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Václav Lenk (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 20:49

Mohu jen potvrdit co píše Milan Putz. I v mém polykarboníku je možné na podlaze pěstovat studené věci, neboť při permanentním průvanu je u podlahy skleníku teplota skoro o 10C nižší než ve štítu. Pěstuju takto na podlaze akvárko s heliamphorami, uvnitř je ještě malý PC ventilátor a množství zeleného rašeliníku a kytky mi v tom jdou.

Vašek Lenk
sasos@email.cz
ICQ 36461284

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 28.10.2007 20:51

To Corelli: Tak ta přirozenost, to je přesně ten pocit, který je na straně protismiling smiley, neb jsem tvor přírodnísmiling smiley

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Richard Pichl (IP zapsáno)
Datum: 29.10.2007 11:43

Ve sklepě pěstuji vše kromě špirlic. Tučnice a rosnatky volně, heliamphory, bublinatky, genlisey a láčkovky ve vitrínách.
Část rosnatek venčím přes léto.
Ze zkušenosti posledních několika let mi vyplývá, že nejhorší na regulaci ve skleníku, nebo vitríně v bytě je kombinace teplota a vlhkost. Světlo u vitrín problém není, pokud zajistíte rozumnou intenzitu a spektrum(počet zářivek, výbojky).
Výhodou sklepa je stabilní vlhkost, teploty nepřesahující 25C a noční pokles teploty o cca 5C od jara do podzimu (v zimě více dle větrání). Pokud je ve sklepě kotel, je amplituda ještě větší (topí se převážně ve dne). Ve vitrínách navíc přidávají 2C zářivky během denního osvitu.
Jediné, co je trochu problém, můžou být plísně, ale to lze redukovat větráním a postřikem stěn nějakým fungicidem.
Energeticky nemůže být nic lepšího - v létě sklep chladí, v zimě hřeje. Energie na osvit je mnohem menší naž na vytápění, nebo chlazení skleníku.

P.S. Sklep je peklo pro hmyz v nejhorší podobě - na zdech pavouci, na zemi ropuchy a mezi tím MR

Richard



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Richard Pichl (29.10.2007 11:44)

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 29.10.2007 22:37

To Richard:
Velmi děkuji,
přesně tyto důvody mne vedly k této myšlence a samozřejmě i náklady, jak vstupní (stavba skleníku), tak provozní (spotřeba energií). Prostě mne láká představa, že koupím jednu výbojku za 3000 a získám třeba 2 m2 místa, což by mne ve vitrínách, či skleníku přišlo na několikanásobek a ještě se spoustou zde diskutovaných ekologických komplikací. Já chci pěstovat pouze rosnatky. Používáte k jejich volnému pěstování výbojky, nebo zářivky? Pokud by byla nějaká fotečka vašeho rosnatkového pěstebního prostoru byl bych velmi vděčen.
Děkuji
Petr Doubravský

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Richard Pichl (IP zapsáno)
Datum: 30.10.2007 07:53

Pokud chcete pěstovat jen rosnatky, tak bych zůstal u zářivek a ty umístil cca 30-40 cm nad dle květenství. Výbojky zatím nepoužívám, tak velké láčkovky nemám, a na ostatní rostliny (H, U, Darwiniana, T, G) jsou zbytečné. Místo 400W výbojky raději 10x 36W zářivku Daylight (6000K, 3250lm), postavit regál o 4 patrech (120x50cm), do každého patra 2 zářivky a máte 2.4 m2 za 300W. A tokových regálů se vám tam vejde. Regulace doby osvitu elektronickým časovým spínačem. Rosnatek tolik nemám, ty africké a trpaslíky mám volně na polici, jihoamerické po vitrínách a petiolaris complex v práci - těm chladno ve sklepě nesvědčí smiling smiley
Jestli se dočkám větších láčkovek, tak možná jednu výbojku pokoupím.

Richard

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 30.10.2007 21:03

To Richard:
To teplé světlo zářivek je lákavé, jen mám strach, jestli jim nebude zase moc zima. Ta výbojka přece jen asi hřeje více. Já tam mám skutečně takových stabilních 15C. Vlhkost by se snad tolik nesnížila, teď tam je tak 80 - 90%. Pravda je, že s Petiolarkami jsem počítal do pracovny, kde mám menší vitrinu (zase tolik jich ještě pan Lowrii nenašelsmiling smiley).
Petr

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 30.10.2007 22:49

V tom nahoře mnou citovaném článku z www.tzb-info.cz se uvádí, že se celý eletrický příkon svítidla nechá považovat za tepelnou ztrátu, neboť to co se vyzáří jako světlo se nakonec zase přemění na teplo (zákon zachování energie). Takže pokud Vám kolega doporučil 10 x zářivek po 36 W máte ztrátový teplný výkon 360 W + eventuelní teplo od předřadníků (pokud bude elektronický, tak ten moc netopí). Takže tepla bude srovnatelně s 400 W výbojkou. Rozdíl bude ve spektru, protože ta "krátká" výbojka se rozpálí, kdežto zářivek bude 10m, tak nebudou tak rozpálené, protože budou mít větší plochu na ochlazování. Ve finále bych řekl, že teplo od zářivek bude pro kytky i příjemnější.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Milan Starý (30.10.2007 22:51)

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 01.11.2007 00:31

To Milan,
ano, celkový výdej tepla bude jistě stejný. Spíše jsem uvažoval o využití vzdálenosti od jednoho jediného zdroje k diversifikaci světelných a tepelných podmínek pro různé druhy. Jinak děkuji za odkaz a zájem o mé úvahy. Vaše odpovědi a názory jsou pro mne určitě velkým přínosem.
Petr

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 01.11.2007 12:37

Díky za uznání, já sem technik, takže zase toho o to míň vím o kytičkách, ačkoliv se mi moc líbí.

Zpět k tématu. Hlavní problém u jakéhokoliv světelného zdroje je kvalitní reflektor, aby se nesvítilo "Pánu Bohu do oken" (ve sklepě spíš čertovi do kotle). Ta výbojka je zpravidla dodávaná s reflektorem, resp. nelze amatérsky zbastlit tak lehce nějaký reflektor (patice atd.). Nevím jakou výbojku uvažujete Vy - na stránkách pěstitelů "jiných" květin nabízejí dokonce sirnou mikrovlnnou lampu za, bratru, 50 tisíc, která má spektrum blížící se spektru slunečnímu.
Obávám se, že komerčně dodávané reflektory nejsou nic moc (zejména ty na zářivky do akvárii). Jsou moc mělké a mají tedy široký vyzařovací úhel v důsledku čehož intenzita světla se vzdáleností od zdroje prudce klesá (v krajním případě s druhou mocninou). Protože taky chci si postavit vitrínu a možnost "klimatizovaného" sklepa nemám, snažím se vytvořit co nejlepší reflektor pochopitelně vyrobitelný v amatérských podmínkách. Tím bych dosáhl požadované intenzity světla s minimálním příkonem, což znamená i menší problémy s chlazením a i s účtem za elektriku. Zatím pořád studuji a vyvíjím ...

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 01.11.2007 21:48

Držím palce,
doufám, že konstrukce nebude patentována a v sekci chlubírna bude brzy zobrazenasmiling smiley
Petr

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Richard Pichl (IP zapsáno)
Datum: 02.11.2007 09:03

Nejhorší je svítit pouze zářivkouvou trubicí bez reflektoru. Ze začátku jsem měl takové obyč bíle kovové reflektory přes dvě zářivky -účel to plnilo - neoslňovalo "čumila" a zvyšovalo intenzitu. V poslední době se dají sehnat leštěné hliníkové reflektory (to co mají někde v nemocnicích a na úřadech) za slušnou cenu ve výprodejích (na něco podobného odkazoval Miloš Šula dříve). Když se na to člověk podívá zespoda, pozoruje fakticky 3 zářivky místo jedné, což logicky znamená, že to, co svítí nahoru mimo rostliny se odráží zpět (aspoň částečně). Dají se k tomu sehnat nějaké vyzařovací diagramy, ale pro běžnému člověku víceméně nic neříkající.
Asi většina pěstitelů svítí skrze nějaké sklo položené na akváriu-vitríně (vnitřní vlhkost s elektřinou a kovy moc dohromady nejdou), tady je třeba dávat pozor na špínu usazenou na skle, i trocha prachu dokáže výrazně snížit intenzitu = takže čas od času je potřeba nadzvednout a očistit.
Richard

Re: Vytápěný skleník nebo vitríny nebo sklepní skleník?
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 04.11.2007 18:56

Ahoj,
tak jenom si to chci zrekapitulovat.
1.)Pralesní rosnatky nechám na severním okně ve skleníčku. Je jim tam dobřesmiling smiley
2.)Petiolarisky a Africké rosnatky teplomilné (typu D. madagascariensis, D. affinis) nechám v bytové minivitrině v pracovně.
3.) Rosnatky s chladovou periodou asi přestěhuji ven a vytvořím menší rašeliniště typu větší lavorsmiling smiley. Kromě D. stenopetala, D. arcurii, D. uniflora
4.)Zbylé broučky bych rád nacpal do regálu výše zmiňovaném Richardem Pichlem. Moje představa:
Regál, čtyři police, ze stran a zezadu reflexní parotěsná zábrana, co se používá do saun(takový foliovníksmiling smiley),dole a nahoře a vepředu otevřená, kvůli proudění vzduchu. Zespodu police 2 - 3 zářivky, podlepené odrazovým pásem, co se dává za topení (zbyl mi ze stavby), přibližně do tvaru hyperboly. Podmiska přes celou plochu police ze skla slepená(mám to na parapetu a je to fajn).
Police:
1. police od spodu - asi nejnižší teplota - D. stenopetala, arcturii, uniflora + hlíznaté vystoupavé, police bude vyšší.
2. police - hlíznaté přisedlé + jihoafrické kapské krátkodenní (přes léto budou v pracovně uskladněny spolu s hlíznatkami, je tam stálá teplota cca 25-28 i v létě)+ nezatahující chladnomilné (D. roraimae apod.)- police bude nižší.
3. police trpaslíci - přes léto budou venku.
4. police - asi nejvyšší teplota (teplý vzduch bude stoupat nahoru).
nezatahující rosnatky, jihoafrické dlouhodenní, letničky. Přes léto budou některé venku.
Tak a mám co dělat. Od zítřka začínám shánět materiálsmiling smiley Hlavně po mně pozítří nechtějte abych vám vyfotil výsledek, vzhledem k mé pracovní a rodinné vytíženosti to bude běh na dlouho.
Petr Doubravský
P.S. Moc děkuji všem, kteří přispěli do mých myšlenkových pochodů.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss