Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
šprlice
Autor: jjaanniinnna (IP zapsáno)
Datum: 08.09.2007 13:59

Ahoj,mám z výstavy šprlice nejspíš sarracenia flava a chtěla bych se zeptat jestli je možné je mít přez zimu venku nebo musí bá´ýt doma v teple,díky moc

Re: šprlice
Autor: Jaroslav Liška (IP zapsáno)
Datum: 08.09.2007 14:25

Mezi mrazuvzdorné špirlice patří v zásadě jen Sarracenia purpurea ssp. purpurea. Nepříliš velké mrazy snesou i některé další druhy, to je ale třeba vyzkoušet. Jiná zima je na Šumavě nebo v Jeseníkách, jiná je v Praze. Takže radím mít špirlici přes zimu raději doma a nebo mít velkou odvahu a počítat s rizikem úhynu.
Nicméně i v běžném panelákovém bytě se dá najít velmi chladné místo - např. těsně u dveří na balkon - kde nemrzne a současně je zde teplota dostatečně nízká na úspěšné zimování, v každém případě nižší než kdekoli jinde v bytě.
U masožravek je vše o hledání vhodných podmínek k pěstování a bez pokusů a omylů to prostě nejde.

MUDr.Jaroslav Liška
[www.foxcpg.com], [www.mujweb.cz]
http://www.foxcpg.com/images/odkazy/obrazek.jpg

Re: šprlice
Autor: Eliška Holcová (IP zapsáno)
Datum: 08.09.2007 18:49

Hezký podvečer,

při zimování v bytě je také důležité světlo.Chladné,světlé místo je asi nejlepší.Já špirlice zimuji v chladné verandě,kde se moc netopí a je tam veliké okno.A také v zimě rostliny spotřebují méně vody,takže dát pozor taky na uhnití.

Eliška

Re: šprlice
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2007 19:48

Určitě zalívat opatrně, přes zimu zalívám jenom jako kdyby to byly normální pokojovky, prostě lehce vlhko... A přežívají i zimu ve sklepě, kde je kolem 12 až 15 °C a málo světla. Spíš přežijí slabé vyschnutí, než přelití.

Re: šprlice
Autor: adam-s (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2007 16:28

kdy se sprilicim vytvori nektar

Re: šprlice
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2007 08:22

Špirlicím se tvoří nektar v sezóně, když lítají hmyzáci.
Co se týká té flavy, já bych ji venku nenechala. Zimuji špirlice na regálech v pokoji. Je pravda, že v zimě mají nižší hladinku vody, ale stojí v ní rovněž - i když občas je to nechám vychlastat úplně. Rostliny mi nehnijí, myslím, že je to tím, že většinou je mám všechny přesazené už podle sebe a tudíž s drenáží z kamínků (někteří pěstitelé drenáž nedávají). Pokud je možnost světla a chladu (10-15°C) je to ideální, pokud je to horší se světlem, tak za chladu to nevadí, za tepla je to zlé.
Podstatné je dostat kytku do vegetačního klidu. Ona pak v podstatě ustává v růstu a nevadí jí horší světelné podmínky.Aby usnula, musí mít chladněji. Nevím jak letos, ale loni jsem kvůli té blbé zimě měla ukrutný problém špirlice uspat. Byly strašně dlouho venku a pak si řekly, že přišlo jaro a já se na hlavu mohla postavit....v prosinci mi jich hafo kvetlo. (Jak smrděl pokoj, když se rozhodlo několik flav otevřít najednou své květy, nemusím snad ani vyprávět ). Kvetoucí flava totiž voní jako značkující kocour....



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss