Darwiniana

Seznam diskusních fór - Prosím poznejte : 
Poznate ji nekdo?
Autor: Ka (IP zapsáno)
Datum: 25.06.2009 23:23

Ahoj, par let uz mi roste mezi nepkama. Kde se vzala, tu se vzala a byla. Trojcetne, vyrazne zvlnene listy na dlouhem rapiku vyrustajici z ochlupeneho nadzemniho jakehosi "oddenku". Oddenek roste taky. Nijak vyrazne rychle neroste, listy se meni behem roku, vypada spokojene. Nepkam nevadi, a tak krasli vitrinu. Ja si myslim, ze jsem si ji dotahla s raselinou (ze sumavskeho raseliniste). I kdyz raselina prosla nekolikrat desinfekcnim procesem pri vyssich teplotach, tak nevim.

Diky
Kaca

http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?31,file=1959



Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (26.06.2009 09:18)

Přílohy: IMG_2906_1.jpg (93.8KB)  
Re: Poznate ji nekdo?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2009 09:01

Tahle kapradina podle mě s rašelinou nepřišla, celkem určitě nepřišla s rašelinou ze šumavského rašeliniště (nebudu raději ani zmiňovat že kopat rašelinu na rašeliništi není zrovna košer, kor na Šumavě; tedy pokud to není rašeliniště aktivně těžené a nechráněné). Připadá mi jako některá z tropických kapradin z čeledi osladičovitých (Polypodiaceae), které jsou k dostání v zahradnictvích. Co třeba rod Phymatosorus?

Re: Poznate ji nekdo?
Autor: Ka (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2009 10:43

Adame diky za priblizeni. Budu na tomto zaklade patrat po blizssi info. Raselina byla nabyta koser, z aktivni tezby. Tato rostlina se uchytila asi ve zbytku substratu ve kterem byla zakoupena. Roste prave jen u jedne z mych.

Kaca

Re: Poznate ji nekdo?
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2009 11:24

Touhle potvůrkou se taky potýkám . Taky se mi dostala sem a myslím, že to je opravdu rašeliny. A že zrovna malá tedy není.Přikládám foto kolik byla jedna rostlina schopná pojmout rašeliny a tím ztížit vyprošťování rostlin rostoucích volně v akváriu . Celou tak velkou bohužel nemám vyfocenou. Mimochodem ten "oddenek" - přeji pěstitelům arachnofobikům pevné nervy . Vypadá docela jako takový malý deseticentimetrový nevinný sklípkan .

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Přílohy: P1030662.JPG (96.9KB)  
Re: Poznate ji nekdo?
Autor: Ka (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2009 11:41

No tak to me cekaj pekne veci. Letos zacina 3. sezon, zatim je skromna a teprve se zacala trosku rozrustat. Sklipkan je dobre prirovnani, skutecne to tak vypada. Po podrobnem zkoumani fotek na webu (dle barvy kulicek se seminky)to vypada na Phymatosorus grossus. Uz jen druha cast nazvu predesila sve.

Kaca



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss