Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Heliny - že by houba?
Autor: heli (IP zapsáno)
Datum: 26.11.2006 11:21

Zdravím všechny a chtěl bych poprosit o radu.
Celou dobu mi heliny krásně rostly a dělaly radost až už jsem si začínal myslet, že jsem jejich pěstování konečné zvládl. Ale poslední dobou se na nich objevily hnědé a černé skvrny. Žádné škůdce nepozoruji a bojím se ať se to nerozleze z te tatei a minor, kde jsem je pozoroval, na celou mou sbírku. To už bych se na to pěstování asi opravdu vys... Člověk se s tím celou dobu piplá a pak..., je to k pláčisad smiley Nevěděl by někdo o co se jedná, jestli je to nebezpečné a jak se toho zbavit? Nepřipadá mi to jako něco moc přirozeného jako v minulém příspěvku o helináchsad smiley Může někdo poradit prosím?

Přílohy: 1.JPG (29KB)   2.JPG (35.8KB)  
Re: Heliny - že by houba?
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 26.11.2006 12:08

Jak jsme se bavili po ICQ, dal bych do toho akvárka ventilátor. Stačí ho napájet třeba napětím 6 V a ne jmenovitým 12 V, aby nedělal takový vítr. Teplý, vlhký a stojatý vzduch je líheň plísní a hub a myslím si, že na stolových horách, kde helči rostou, to taky profukuje.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif

Re: Heliny - že by houba?
Autor: heli (IP zapsáno)
Datum: 28.11.2006 14:13

Ano, s Borkem jsem se o tom bavil na ICQ a došli jsme k tomu, co tady už napsal. Ovšem nejsem si jist, jestli to v tomto případě k něčemu budesad smiley Po dvou dnech se totiž situace výrazně zhoršila (viz fota). Vypadá to, jako by docházelo k destrukci tkání. Na těchto fotkách to jde již dobře vidět. Jestli to půjde tímto tempem, za týden můžu celý trsek vyhodit a jestli se to rozšíří na ostatní rostliny, radši ani nemyslet. Nesetkali jste se s tím někdo? Popřípadě nevíte o co by mohlo jít? Budu rád za jakýkoliv příspěvek... Není možné že bych byl jediný s tímhle problémem... Předem díky za podněty.
P.S.: Že by ani Mirek nevěděl?sad smiley

Přílohy: 1.JPG (47.7KB)   2.JPG (37.1KB)  
Re: Heliny - že by houba?
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 28.11.2006 16:26

hodně podobnej problém tu řešil nedávno Miloš Šula,zeptej se jeho,jak mu to dopadlo....mě pomohl,jelikož mé skrvny byly následek sání škůdce,to bylo trochu něco jinýho....

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Heliny - že by houba?
Autor: heli (IP zapsáno)
Datum: 29.11.2006 00:26

No on to je sice podobnej problém, ale jak jsem se tak koukal, u Miloše asi nedochází k odumírání láčky. Kdežto u mně je to dost rychlýsad smiley Kdyby se mi na helinách vyrazilo to co Milošovi, asi bych to moc neřešil. Fakt tak vypadají jako v přírodě. Ale ta vyrážka u mne tu láčku ničí. Nutno také dodat, že jsem nedávno přišel díky této vyrážce o jeden krásný trs a nechci přijít o další. No, za dva dny připojím další foto, ať je vidět, jak to postupuje. Jinak vítám jakékoli podněty a moc za ně děkuji.

Re: Heliny - že by houba?
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 29.11.2006 08:53

Je to na víc láčkách, nebo zatím jen na téhle jedné?

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif

Re: Heliny - že by houba?
Autor: heli (IP zapsáno)
Datum: 29.11.2006 18:59

Už se to rozšířílo, nejlépe pozorovatelné je to právě na těch dopělýchsad smiley Tak mě napadá, není to náhodu ta plíseň šedá? Nebo jak se jí to nadává?

Re: Heliny - že by houba?
Autor: heli (IP zapsáno)
Datum: 06.12.2006 15:06

Takže přikládám foto, jaká je aktuální situace od 28.11.. Je vidět, že kropenaté jsou i jiné láčky. Rostlinka nevypadá moc dobře. Už jsem se s ní dá se říct rozloučil. Teď se tedy chystám ostříhat všechny napadené části, kdoví, jestli se z toho dostane. Jinak do akvárka už jsem instaloval ventilátor, přestal jsem mlžit, takže čekám co bude.

Přílohy: 1.JPG (25.9KB)   2.JPG (28.7KB)   3.JPG (28.9KB)  
Re: Heliny - že by houba?
Autor: heli (IP zapsáno)
Datum: 06.12.2006 15:57

ještě sem dávám fotečku ventilátoru... enjoysmiling smiley

Přílohy: 155_5512.JPG (43.7KB)  


Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss