Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
Masožravky v moři?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 28.11.2008 23:08

Známe masožravky na souši, v bažinách. Rostou také ve sladké vodě. Ale co v moři? Jak to, že tam nejsou? Nebo jsme je ještě neobjevili?



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Masožravky v moři?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 29.11.2008 10:01

Mno... některé druhy tučnic by teoreticky mohly zvládat slaniska na pobřeží, ale silně pochybuji o existenci masožravé mořské rostliny. Ono totiž v mořích roste jen velmi málo cévnatých rostlin. Drtivá většina mořské flóry jsou nejrůznější řasy. A dosavadní známé druhy MR náleží všechny k cévnatým rostlinám, neznám žádný masožravý mech nebo řasu. A masožravé houby nepočítám k rostlinám, je to samostatná říše. Takže asi tak smiling smiley

Re: Masožravky v moři?
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 29.11.2008 16:37

Mimo jiné jsme tohle probírali ve čtvrtek večer v Thrakii. V podstatě jsme došli k podobnému závěru.
Na druhou stranu, masožravost kytkám umožňuje obsadit niky, na které ostatní rostliny nedosáhnou, nebo jen stěží. eye rolling smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Masožravky v moři?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 29.11.2008 17:01

To ano, ale masožravost není samospasitelná. Je to strategie pro prostředí s deficitem nějakého prvku. Dává masožravým rostlinám určitou kompetiční výhodu v tom, že mohou předrůst ostatní rostliny, které musí živinami šetřit na chudém substrátu. Navíc má velmi často svoje omezení - většina MR má během vegetace velkou spotřebu vody. Například na lokalitě s velkým obsahem minerálních živin ale s nedostatkem vody je masožravost dost nesmyslná adaptace, mnohem úspěšnější v takovém případě budou rostliny schopné šetřit vodou. Například takové merlíky, spousta druhů vyhledává místa bohatá dusíkem a zároveň jsou schopné snášet nedostatek vody.
Nemyslím, že by masožravost mohla dát rostlinám v moři tak velkou výhodu, aby se takový druh uplatnil. Už jen proto, že pro cévnaté rostliny je poměrně obtížné se zbavovat přebytečných solí ze svých pletiv.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss