Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Nepka pro transport
Autor: Jaroslav Harman (IP zapsáno)
Datum: 11.10.2009 22:31

Zdravím. Nevím do jaké sekce zařadit můj dotaz, snad nejsem moc mimo, když ho dávám zde. Jsem domluven s jedním pěstitelem na prodeji Nepenthes x hookeriana. Jelikož jsem z Ostravy a on z Českých Budějovic, jsme domluveni kytku poslat poštou, neboť osobně je to bez šance. Chtěl bych se zeptat na to, jak kytku doporučujete pro poslání připravit. Jelikož nevím jak zajistit kytku před vysypáním substrátu v případě transportu zasazené rostlinky, uvažuji nad obalením kytky do řádně navlhčeného živého rašeliníku a umístěním do plastové krabičky s případnými dírkami pro větrání (nebo bez?), a to zcela bez bez substrátu. Jedná se o mladou rostlinu oddělenou od mateřské rostliny. Jakou formou případně rostliny nejčastěji posíláte, aby co nejméně "trpěla"? Poslání kytky v pondělí beru jako samozřejmost.
Předem děkuji za případné odpovědi. S poštou nemám žádné zkušenosti, nikdy jsem zatím nic neposílal, proto jakékoliv informace uvítám.

Re: Nepka pro transport
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 11.10.2009 23:00

Zdravím
Můžete použít například mimojiné tento postup: rostlinu dáte do navlhčeného rašeliníku či ji zabalíte do toal. papíru a uložíte do pokud možno neprodyšného sáčku . Žádné díry! Poté si můžete natrhat noviny a vycpat s nimi krabici . Vložíte sáček s kytkou , zabalíte a odešlete.

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Nepka pro transport
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 12.10.2009 08:47

teoreticky by šlo obalit květináč i se substrátem potravinářskou folii (takovou tou natahovací a smršťující se)A když ji omotáte přes květináč těsně kolem stonku měl by substrát vydržet na svém místě, jen je třeba květník pak řádně šprajcnout aby při překlopení balíku nepadl celou vahou na kytku a nezhmoždil ji.

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Nepka pro transport
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 12.10.2009 08:48

Kytku rozhodně pošlete bez substrátu. Dále, jak radí Leoš. Místo mezi rostlinou a krabicí je nutné dobře vycpat (noviny), aby se moc nepotloukla - pošta s balíky zachází dost nešetrně.

Jirka Vaněk



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss