Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
N.truncata
Autor: Mirek Zacpal (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2006 14:08

Ahojte, chci se zeptat na substrát pro N. truncata. Myslím to byl pan L.Daněk, kdo mi říkal, že rostou ve víceméně bahnitém substrátu. Co si pod tím představit? Kdo ji pěstujete a roste vám, v čem ji máte? Vzdušné nebo bahno? Díky za odpovědi.


Mirek Zacpal
m.zacpal@centrum.cz
728 884 024

Re: N.truncata
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2006 08:13

Mám doma! Jsem si pořídila malou pro radost k vánocům a substrát má nějaký rašelinový.Mám ji od M. Srby, ten by mohl vědět z čeho je, ale mně osobně přijde jako čistá vláknitá rašelina? No aspoň povrch, vysypávat jí kvůli tomu nebudu....Bahýnko tedy nemá. Zalévám jen spodem do misky a rosím když jdu okolo na list. Je volně v pokoji na regálu, když větrám balkonem tak v podstatě skoro ve dveřích balkonu,kde se do ní chvilku opře dopolední sluníčko. Je krásná,zdravá a rozbaluje listovou plochu už druhého listu, od té doby co jí mám a to považuji za velký úspěch.Přijde mi, že snáší dost nízkou vzdušnou vlhkost a i přesto je v pohodě a já osobně mám radši vzdušnější substrát....strašně se bojím uhnívání kořenů, takže z ní spíš vychovám sukulentní formu než bažinatou. Jediné co teda Truny nedělá, jsou na posledních třech listech láčky.Ale když jsem se na to ptala Mirka, tak mi ukazoval svou malou a tu má ve skleníku o proti mě v ideálních podmínkách a taky je nedělá, takže asi zimní útlum a až bude víc světla, kdo ví.....A čert vem láčky, zatím mi stačí, že žije a prosperuje v naprosto primitivních podmínkách a přesto bych řekla, že to není žádný mrzáček.Dělá mi radost.

Re: N.truncata
Autor: Rosťa Kracík (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2006 08:29

Já bych tedy zrovna Nepenthesky nezaléval do podmisky, aby stály ve vodě. Určitě je lepší mít substrát hodně vzdušný a zalévta shora. Voda proteče, substrát nebude přemokřený a nebude tedy zahnívat smiling smiley

Rosťa Kracík
rosta_kracik@volny.cz
www.kraca.estranky.cz
Skype: kraca.73
http://sweb.cz/Cephalotus.follicularis/R%C5%AFzn%C3%A9/logokraca.jpg

Re: N.truncata
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2006 09:19

No já ji vodu dolejvám, když ji vypije a předpokládám, že má statnou drenáž.A taky se něco z misky odpaří a zvýší RV. Nehledě na to, že ji volně nemůžu nechat bez podmisky neb by mi "čůrala" na koberec tongue sticking out smiley . Snažím se nepřelévat a podmiska je nízká, sotva 2,5 cm vysoká a nikdy ji nedám plnou.... Samozřejmě, že těch pět láčkovek, co jsou zavřené v akvárku podmisky nemají, ale tato "venkovní" ano.

Re: N.truncata
Autor: Andrej (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2006 09:29

No ja by som ti odporucil, ak ti ide o to aby sa aj trosku zvysila vzdusna vlhkost, dat do podmisky vrstvu keramzitu na ktory polozis rastlinku. Ked prelejes rastlinku stecie to ku keramzitu ktory ma perfektnu nasiakavost. Tym sa zvysi odparovacia polocha niekolkonasobne oproti povrchu podmisky. A este k tomu ti truncata vobec nebude stat vo vode.
Ale aj tak by som ju radsej strcil do nejakeho aspon polootvoreneho akvarka - hlavne v zime ked sa kuri . TO moze byt totizto dovod preco ti nerobi pasce - suchy vzduch.
Maj sa.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss