Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
Fotografování v chráněném území
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 13:16

Dobrý den,
rád bych se zorientoval v problematice výše uvedené. Na fóru sem tam někdo píše, že byl někde fotit, ale mimo chodníky, popř. když chodníky nejsou to asi není jen tak, takže:
1.) Mohl by někdo napsat něco o stupních ochrany ve vztahu k pohybu po těchto územích?
2.) Musím někde požádat o povolení, koho?
3.) Bavíme se zde o plenění lokalit. Myslíte, že by pomohlo, kdyby na informačních tabulích byla samolepka s kontaktem na Darwinianu a nabídkou pomoci v sehnání vhodnějších rostlin pro začátečníky? Ty průmyslové rabovače to asi neodradí, ale školní výlet třeba ano. Navíc pro Darwinianu reklama přesně v duchu jejích stanov? Měl by nějaký podobný projekt smysl?
Petr

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Josef Danihelka (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 14:14

Dobrý den,
touto problematikou jsem se nedávno také zabýval, jelikož mám v plánu na jaře či v létě vyrazit fotit. Vyčetl jsem, že stupňů je několik a každá CHKO či NP to má trošku jinak. Vám se asi jedná o stupeň č. 1, tedy přísná přírodní zóna, zde je bohužel omezen pohyb jen po vyznačených turistických trasách. Jinak o povolení jsem se nikde nic nedozvěděl. Rozlohově je to řádově jen několik procent. Stupeň č. 2 a dál, tam už je možný volný pohyb všude, za dodržení zásad ochrany přírody a návštěvního řádu CHKO či NP. Jinak ta samolepka je podle mého skromného názoru skvělý nápad - náklady minimální a efekt to podle mne mít bude.
Hezký den,

Josef.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Josef Danihelka (23.12.2007 14:18)

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 14:15

Ještě jednou darwi!
Jsem moc ráda, že se ozývá někdo, kdo se zajímá prakticky o to, jak chránit a neplenit přirozená výskytiště MR. Martin Spousta za Darwiniana aktivně vyjednává a spolupracuje s Agenturou ochrany krajiny a přírody (teď nevím, jestli to nekomolím..), takže doufáme v nějakou rozsáhlejší spolupráci. Již teď máme připravené nějaké projekty a toto je další výborný podnět. Zatím by postačilo i to, kdyby všichni členové Darwiniana šířili osvětu, že mimo chodníky se šlapat nesmí. Vyjímku může udělit místní organizace - tedy správa NP nebo CHKO. Platí to samozřejmě i pro Darwiniana, takže při našich společných výletech, pokud jsou na chráněném území to musí být také vyjednáno.

Janina

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 15:14

Tohle je o mnoho slozitejsí a existuje nekolik stupnu ochrany, a dle toho je mozny i vstup mimo vyznacene cesty. Obecne vsak mozny neni. Oficialni vyjimku vstupu napr. do nejprisneji chranenych uzemi udeluje napr. vlada! grinning smiley Vice se dozvite v zakone o ochrane prirody a krajiny a navazujicich pravnich dokumentech.

Nejvhodnejsi postup je takovy, kontaktovat primo organizaci, ktera ma dotycne chranene uzemi ve sprave, tedy Spravu nar. parku, CHKO a nebo AOPK mimo tato uzemi, a pripadne se domluvit s mistnimi botaniky tam. Vetsinou jsou to pristupni lide a da se s nimi domluvit, pripadne Vam sami vysvetli duvody, proc navstivit dane misto neni dobry napad. Nekdy i tyto organizace samy provadeji exkurze pod svym dohledem, takze se muzete k nejake skupince pridat.

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 16:14

Doporučuji něco si o tom přečíst, např. ve výše uvedeném zákoně. I ve druhé zóně jsou např. zóny klidu, a jiná maloplošně chráněná území, do kterých je vstup zakázán. Bohužel (bohudík), co za něco stojí, je chráněno a mimo stezky se nesmí. Hned máte téma pro plátek.

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 16:39

Ahoj,
dle výše uvedeného je mi jasné, že to není tak jednoduchésmiling smiley. Zákon samozřejmě prostudovat mohu. Jen by mne zajímaly spíš nějaká praktická pravidla, či postup, který někdo z vás používáte. Např.
1.)Najdu lokalitu.
2.)kouknu se někam na mapu, zjistím stupeň ochrany?(jestli něco takového existuje?
3.)Kouknu se na seznam, kdo to má ve zprávě?(jestli něco takového existuje?)
4.)Zavolám na telefon, který najdu na Webu?
Jinak moc děkuji za odpovědi
Petr
P.S. S vylepováním samolepek rád pomůžusmiling smiley a myslím, že mnozí z nás.

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 16:59

Odpovedi v textu:

1.)Najdu lokalitu.
2.)kouknu se někam na mapu, zjistím stupeň ochrany?(jestli něco takového existuje?
3.)Kouknu se na seznam, kdo to má ve zprávě?(jestli něco takového existuje?)

Zjistite to z mapy, bud je lokalita na uzemi narodniho parku (= sprava narodniho parku), nebo v uzemi CHKO (=sprava chranene krajinne oblasti) a nebo mimo tato uzemi = napr. maloplosna chranena uzemi, tzv. rezervace (spravuje agentura ochrany prirody a krajiny).

4.)Zavolám na telefon, který najdu na Webu?

Ano - a pokud budete mit stesti a budou Vam okolnosti nakloneny, pak se domluvite. Neni ale na to zadny narok.

P.S. S vylepováním samolepek rád pomůžu a myslím, že mnozí z nás.

Vylepovani cehokoliv na verejnych informacnich tabulich je bez souhlasu majitele nezakonne. Navic nechapu, proc by tam mel byt kontakt na DW, kdyz ta tyto uzemi nespravuje a ani tedy neni organizaci, ktera by toto jakkoliv mohla ovlivnit. A inzerovat nabidku chranenych rostliny na tomto miste by bylo naprosto...nejak nemohu najit spravna slova, ale asi tusite. winking smiley



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Kamil Pásek (23.12.2007 17:04)

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 17:50

Ahoj,
tak jsem trochu pátralsmiling smiley.
Takže:
mapy chráněných území, včetně jejich diversifikace, včetně správního rozdělení jsou na:
[merkur.nature.cz]


To pan Pásek: Zajímaly mne vaše zkušenosti. Ani by mne nenapadlo něco vylepovat bez souhlasu majitele. Jinak myslím, že uvažujete přiliš komerčně. Můj návrh se týkal nabídky alternativy pro případné zájemce o pěstování a informace o MR, nekomerční, což DW bezpochyby splňuje. Nevidím nic špatného na spolupráci dvou neziskových organizací se stejným zájmem.

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 18:16

...aha, tak to moc pardon! Prominte, ze jsem poradil! Za predpokladu svoleni vlastnika informacni tabule o umisteni Vasi samolepy s jakymkoliv obsahem, tomu jiste nic branit nebude. Tak hodne stesti!

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Petr Doubravský (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 18:35

To pan Pásek:
Nevím, proč jste tak jízlivý, za rady samozřejmě děkuji. Jen jsem se snažil vysvětlit můj pohled. Samozřejmě chápu i ten váš. Prostě si představuji malého kluka, kterého masožravky zaujmou a on najde kontakt na mne a dám mu Capensisku. Mne třeba trvalo najít podobnou organizaci 17 let.
Jinak má otázka trvá (samozřejmě pro všechny): Jaké jsou vaše osobní zkušenosti?
Petr D.

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 18:39

Dobrý večer.

Mám jen malou poznámku ohledně povolení vstupu do nejpřísněni chráněných území..asi před 4 lety jsem v rámci svého studia absolvoval geologický mapovací kurz v NP Šumava, což obnášelo celodenní chození po parku. K tomu jsme měli vyjednán naprosto volný pohyb po všech zónách parku, včetně té první. Vyjednávalo se to tentokrát se správou NP, na vládě určitě ne. Tím nechci zpochybňovat tvrzení, že povolení může udělovat třeba vláda, jen chci naznačit, že k tomu není třeba orodovat až tak "vysoko" smiling smiley ovšem to, jestli správa NP povolí vstup i bandě pěstitelů MR, je věc jiná...Určitě záleží na konkrétních lidech, kteří o tom rozhodují a na schopnosti přesvědčit je, že takové povolení nebude zneužito a bude mít nějaký kloudný smysl.

Jirka V.

Re: Fotografování v chráněném území
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 22:12

Asi tak... pohybovali jsme se na exkurzi po NP Jeseníky, domluva probíhala opět pouze s místní správou. Také záleží na koho na správě narazíte, často jsou to lidé přístupní, ochotní a schopní domluvy, ale někdy můžete tvrdě narazit na nepřístupného člověka. Také bych doporučoval se informovat o různých pozemkových spolcích v daném území, asi největší u nás je sdružení krajina ve Žďárských vrších [www.sdruzenikrajina.cz] Často vlastní velkou část zajímavých lokalit a pečují o ně.
Se samolepkami opatrně souhlasím grinning smiley tzn. zatím mě nenapadl žádný pádný důvod proti.
Každopádně nejlepší řešení je pokusit se přidat k někomu, kdo na lokality má přístup a ví jak a kde se může pohybovat.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (23.12.2007 22:13)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss