Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 10:02

Ahoj všichni! Prosím Vás, dopsal jsem seminární práci. K obhajobě bych však potřeboval nějak jednoduše vylíčit proces trávení masožravých rostlin. Nějakou představu o tom mám, protože jsem se podíval do literatury. Bohužel konkrétní chemické prvky v reakci trávení MR jsem nezjistil. Děkuji za pomoc.

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 11:51

No, obecně je proces rozkladu kořisti podobný trávení v živočišném trávicím traktu, protože MR mají některé velmi podobné enzymy. Alespoň se tato informace traduje smiling smiley

Nejsem si jistý, jestli dobře chápu "konkrétní chemické prvky v reakci trávení", máš na mysli zapsané chemické reakce, které proběhnou, když se do pasti dostane nějaká kořist? Nikdy jsem na nic takového nenarazil a nemyslím, že by to bylo detailně popsáno. Nějakou analogii bys snad získal z popsaných rovnic trávení potravy u živočichů, pokud najdeš takové, kde je stejný enzym jako u MR.

Ale celkově si nemyslím, že by to bylo nějak známo - když často vlastně ještě nevíme jistě, proč jsou masožravky masožravé a jaké prvky opravdu využívají. Tradiční dusík, fosfor a podobné nedávají v některých případech smysl (např. když MR roste v prostředí kde je obou prvků dostatek) a potom možná rostlina využívá jen nepatrná množství jiných, třeba velmi vzácných prvků, které v prostředí chybí a které rostlina potřebuje sice ve stopových množstvích, ale potřebuje.

Prosím specifikuj ještě trochu více otázku, jestli potřebuješ rovnice trávení kořisti nebo prvky, které rostliny využívají nebo něco jiného...
Adam

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 13:18

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Jde mě o to, že dělám seminární práci o masožravých rostlinách a postoupil jsem do okresního kola. Je možné, že budou mít profesoři z konkurenčních středních škol chuť mne potopit. Právě hledám různé argumenty k obhajobě seminární práce. Doma mám i Sborník článků časopisu Živa od M. Studničky, kde se vyjadřuje o enzymech ze skupiny endopeptidáz, fosformonoesteráz, karboxylhydroláz exoenzymů symbiotické mikroflóry. Já bych chtěl právě trošku konkrétnější enzymy. Slyšel jsem, že v masožravých rostlinách žije i bakterie Escherichia coli. Nevíte, jestli je to pravda? Děkuji za odpovědi.

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 14:09

Escherichia coli je více než pravděpodobná, že se bude v kytkách vyskytovat. Tato bakterie je totiž znakem fekálního znečištění, což není nijak překvapivé zvláště u láčkovek, které někteří živočichové využívají jako toalety (např. prokazatelně n. lowii).

U heliamhor jsem slyšel teorii, že bez symbiotických bakterií nejsou schopny kořist zpracovat, což je údajně 'problém' u kytek z tkáňovek, tomu ovšem já příliš nevěřím.

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 14:49

Martin: No máš načteno víc než já, vždycky mi dělá problém zapamatovat si ty názvy... grinning smiley Obávám se, že konkrétnější informace o enzymatické výbavě těžko seženeš, ale doporučím ti něco: zkus si najet na knihovnu Darwiniana [www.darwiniana.cz] a sjeď skoro až dolů, místo knih a časopisů tam jsou odborné články v elektronické podobě. Zkus zapátrat v názvech článků, jestli se orientuješ v anglickém textu, možná najdeš něco užitečného. Kdybych měl čas, zkusil bych ti tam něco sám najít, ale moc se omlouvám, mám teď dost práce, která nepočká. Jestli najdeš nějaký článek, který by tě zajímal, napiš mi na mail jeho číslo a název.

Každopádně neměj iluze o vědomostech profesorů, pokud to nebudou nadšenci do masožravek, pravděpodobně budeš o nich vědět mnohem víc než oni i bez důkladné přípravy. MR jsou dost okrajová oblast, není jich moc, i když jsou krásné a zajímavé, zas tolik lidí se v nich nevyzná. Pamatuju si, že jsem při jedné příležitosti vysvětlovatal několika docentům na botanice jak fungují terestrické bublinatky - měli fotku myslím U. subulata někde ze zahraničí, ale od nás znají jen vodní bubliny a MR nejsou jejich oblast zájmu, takže si nebyli jistí, jak vlastně funguje taková bublinatka, když není ve vodním prostředí.

Leoš: o těch helinách jsem to taky slyšel, ale taky se mi to moc nezdá. Minimálně jsou podle mě schopny využívat běžné druhy bakterií, nepotřebují žádné spešl vzácné druhy bakterií, které u nás "nejsou k dostání". A Dušanův prášek zpracuje každá helina grinning smiley



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (07.03.2010 14:49)

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 15:13

E.coli byla prokázána pokud vím jen u S.purpurea. Jestli tam je náhodně, nebo nějak výrazně napomáhá trávícímu procesu asi nikdo zatím neví.
Konkrétně záleží na druhu, jaké enzymy,bakterie,houby či hmyz pro trávení využívá. U rodu nepenthes byli popsány proteázy nepenthesin I a II. Těch dalších zatím nepojmenovaných enzymů může být více, proto se často u MR zmiňují obecně jen jako fosfatázy a proteázy.

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 18:34

Děkuji všem. Já se na nějaké ty články podívám (díky za echo), překlad budu provádět pomocí Google Překládač (Snad to dopadne dobře). O tý escherichii jsem právě slyšel.....Ještě jednou díky.....

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 18:38

Jinak Adame, já jsem z Třebíče a ty z Hrotovic....to je super, že alespoň je nás pár masožravkářů na okrese...

Re: Chemie trávení masožravých rostlin
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2010 19:53

Tak tak, taky už jsem si všiml smiling smiley Ještě je z Třebíče pan Novák, ale o nikom dalším někde v okolí nevím... Moc nás tam není smiling smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (07.03.2010 19:53)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss