Darwiniana

Seznam diskusních fór - Chlubírna : 
Rašeliniště
Autor: Tomáš Cibák (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2007 13:42

Dobrý den
Na anglickém foru jsem našel tohle krásné venkovní rašeliniště [www.cpukforum.com]
které prý v pohodě přežívá německou zimu.Když se podíváte na odkaz tak uvidíte že tam má opravdu zajímavé druhy u kterých bych nečekal že zimu zvládnou.Zároveň jsem narazil na tenhle článek od Kamila Páska [www.masozravky.com] ,kde potvrzuje tvrzení majitele tohohle rašeliniště,že zimuvzdorná není jen purpurea..Má doma někdo podobně krásné rašeliniště?Opravdu to může fungovat?

Re: Rašeliniště
Autor: František Malý (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2007 16:07

ZDarwim!
Opravdu to funguje a doufám, že i nadále bude fungovat. Pěstuji tam špirlice fšechny co mě napadne a to i psitacinu či jejího křížence. Mucholapky mají veku přepychové pasti. Bináty a filiformisky, angliky se množí jako plevel. Přes léto mám venku přebytky trpaslíků. Nepřežila jen d. capensis, ale u té jsem to čekal i když jsem slyšel, že by to rozchodit mohla. Jinak tučnice běžné evropské taky.
Přes zimu zakryto chvojím a se snažím naházet co nejvíce sněhu jak napadne (superizolant).
Jinak to není až tak světoborné i tady na foru je pár lidí co kytky pěstuje venku na zahradě celý rok!

MR Zdar a pěstování celý rok na zahradě zvlášť!

František Malý
e-mail:fmaly(zavináč)click.cz

Re: Rašeliniště
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2007 16:09

no vida,u toho týpka se nedivim,v Británii je asi přeci jen mírnější ta zima smiling smileyAlespoň jsme se to učili smiling smiley

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Rašeliniště
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2007 16:19

Je to přesně tak, jak pan Pásek píše v úvodu svého článku. Spousta lidí se stále pod vlivem konzervativních pěstitelů bojí vystrčit ven cokoli jiného než osvědčenou purpureu. Já mám zahradní rašeliniště taky už 5 let a nemůžu si je vynachválit. Letos už jsem vybudoval své třetí.Od samého počátku v nich mám také flavy ( největší skupinka kvetla letos 15 květy) a o něco kratší dobu také oreophily, rubry, leucophylly a alaty, mucholapku a evropské tučnice. Rostliny sice nedorůstají takových rozměrů jako ty ze skleníku, více trpí požerem od škůdců, jsou však celkově v lepší kondici( téměř netrpí hnilobou oddenku), dobře nakvétají a hlavně estetický dojem je mnohonásobně lepší než regiment květináčků v nádržích s dešťovkou. Pokud se rašeliniště vhodně zakomponuje do zahrady, nemá to chybu. Doporučuji každému, kdo má možnost si na zahradě něco takového udělat.

Jiří

Re: Rašeliniště
Autor: MAR (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2007 16:20

... to bylo myslím z Německa ...

Re: Rašeliniště
Autor: Petr Dlouhý (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2007 16:44

Já mám tohle (ty fotky už jsem skoro rok neaktualizoval, takže teď to vypadá trochu jinak - je mnohem víc porostlé tím rašeliníkem, a je tam víc kytek). Přes zimu tam nechávám D. rotundifolia, anglica, P. vulgaris, bohemica, grandiflora, S. purpurea a jen neznámý kříženec špirlice.
Nejvíc mě překvapilo, že mu tam přežívá zimu i D. capensis.

Re: Rašeliniště
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 00:17

Pánové a dámy, zejtra jdu zakopat starou vanugrinning smiley

Re: Rašeliniště
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 15:58

A co takhle speciálně izolovat, pylystyrenovými deskami na nějaké piramidální konstrukci či jiné vymoženosti?? Nebo je vhodnější, když sníh tlačí na kytky i supstrát? A co houby po odtátí sněhu a td.??
Mimochodem ty rostliny se mohou přeci jen v květináčích zapouštět do rašeliniště a na podzim vyjímat + zimovat pod střechou, či přímo stavět květináče pod širé nebe do vrstvy vody tak co???
Tenhle týpos to má taky solido:
[www.cpukforum.com]
[www.cpukforum.com]
Tak čao.

Re: Rašeliniště
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 17:00

To Karlos: No, až na ten česnek v pozadí. Ten hranatý tvar bažiny mě ale taky zrovna neuspokojuje. Pořád to vypadá jen o něco lépe než plechová nádrž s květináčky. Lepší jsou jezírkové folie, pomocí nichž člověk vykouzlí rozměrově i esteticky tvary přesně podle svých potřeb. Chce to trochu fantazie a zakomponovat do rašeliniště a hlavně jeho okolí taky něco jiného než jen masožravky. Stačí pár suchopýrů, nějaký ten zakrslejší puškvorec, vedle bažiny zakrslou koniferku nebo kultivar tisovce, pár trav a vypadá to hned trochu jinak.
Ad izolace: Mě se docela osvědčilo obyčejné chvojí.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss