Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Dionaea muscipula
Autor: mceza (IP zapsáno)
Datum: 13.08.2009 22:40

Dobrý den,
co se týče rostlin, tak jsem se jim spíše vyhýbal. Vše zelené označoval jako "chaluhy" a kromě povinného zalévání květin u nás doma mě absolutně nezajímaly.
Vyjímkou jsou ale masožravé rostliny, protože mě na nich cosi fascinuje. Nedávno jsem viděl v OBI pár těchto rostlinek, ale když jsem přišel za týden, byly už pryč a nové nepřivezli.
Naštěstí jsem v jednom květinářství narazil na poslední mucholapku (ta se mi líbí nejvíc). Sice byla ve značně zbídačeném stavu (pomačkaná, některé listy uschlé) ale vzal jsem si jí.

Už jí mám doma přes týden a rád bych měl pár dotazů. Prvním a možná zásadním dotazem je umístění. Samozřejmě jsem si informace kde a jak jí pěstovat přečetl, ale nejslunnější místo v mém pokoji je na psacím stole pod střešním oknem. Jelikož mám toto okno na sever, tak se nejedná ani tak o slunné, ale spíš o světlé místo a i tak to není nějaká síla. Stačí mucholapce takové světelné podmínky? Popř. dokáže se spokojit s nějakou lampičkou?
Co se týče vlhkosti, tak mám klasicky v pokoji celkem suchý vzduch, stačí jí čas od času rozstřikovačem postříkat nebo musím vyrábět nějaký "skleníček"?

Dalším dotazem jsou umírající listy. Za ten týden vyrazily dva nové a dva uhynuly. Je to normální nebo (jak předpokládám) se jedná o jeden z výše zmíněných nedostatků, buď s vlhkostí nebo se světlem?

A poslední dávka otazníků se bude týkat přímo pastí. Některé jsou zavřené a některé otevřené. Zajímavé je, že v těch zavřených není, myslím, žádný hmyz. Zatímco ve dvou otevřených je dokonce hmyz. Jedním hmyzákem je moucha, která musela být během víkendu chycena (předtím tam nebyla) a v druhém je nějaká vosa, kterou jsem si přinesl už z prodejny a je ve značně mrtvolném stavu (už nebude "jedlá"). Mám kytičce pomoci a tento hmyz vyjmout nebo si s tím poradí?
Jak vlastně kytička po chycení postupuje? To se otevře a tráví otevřená nebo zavřená?

Moc děkuji za odpovědi. Snažil jsem se zde vše najít, ale nenašel jsem uspokojivé odpovědi.

S pozdravem

Martin Čežík

Re: Dionaea muscipula
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 13.08.2009 23:10

Zdravím a vítám na fóru ...
Rostlina má ráda hodně světla a když jim tedy budete přisvětlovat nebude to na škodu . Suchý vzduch nevadí a proto nemusí být rosena a ani v akváriu.
Umírající listy nejsou problém, rostlina je po koupi velice stresovaná prodejem a nenechavými zákazníky, kteří zbytečně vysilují pasti a tím dochází k tomu že jsou prázdné. Zavřené pasti se nejspíše otevřou a ty s kořistí nejspíše taky - jak si rostlina usmyslí. Také bych se nijak nezaobíral nějakou mrtvou vosou na listu a pokud byla moc velká - past stejně uhyne a nic se s ní nenadělá . Pokud ne znovu se otevře a "rozmyslí se " zdá chcípne nebo ne .

Na závěr to shrnu 1. světlo 2. světlo 3. stále vlhký substrát a v zimě trochu omezit ale ne moc aby nevyschnul

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Dionaea muscipula
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 13.08.2009 23:41

Pokud máte (zatím) jen jednu kytku, můžete použít k osvětlení třeba stolní lampičku s úspornou žárovkou a časovačem.
Mám to tahle v práci a masožravkám to rozhodně vyhovuje.
Svítím jim asi 16 hodin denně.

Co se týče zálivky, tak bych květináč postavil do velké podmisky a nechal stát ve vodě.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Dionaea muscipula
Autor: mceza (IP zapsáno)
Datum: 14.08.2009 00:56

Děkuji moc za rady. Doufám že se kytičce povede co nejlépe smiling smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss