Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
S.Mitchelliana
Autor: Tomáš Cibák (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2006 18:21

Dobrý den
Asi se touhle otázkou trochu ztrapním,ale co je vlastně zač Sarracenia Mitchelliana?Pokud se nepletu botanický druh to není.Je to tedy jenom prodejní název nějakého křížence?Jakého?Mám v těch názvech trochu gulášeye rolling smiley

Re: S.Mitchelliana
Autor: pepino (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2006 18:39

Dobrý den,
Sarracenia x Mitchelliana = Sarracenia leucophylla × purpurea

Re: S.Mitchelliana
Autor: Tomáš Cibák (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2006 18:40

Díky moc

Re: S.Mitchelliana
Autor: Mirek Srba (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2006 18:42

Z definice je to jakýkoliv kříženec druhů Sarracenia leucophylla a S. purpurea. Takže například S. leucophylla x purpurea, ale taky S. purpurea x leucophylla. V širším pojetí to může být ale i např. S. (purpurea x leucophylla) x purpurea, zkrátka cokoliv.

Re: S.Mitchelliana
Autor: Tomáš Cibák (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2006 19:24

No já koupil rostlinu pod názvem S.Mitchelliana x purpurea

Re: S.Mitchelliana
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2006 09:52

Takhle popsanou rostlinu bych odhadla na to, že je to "jednoduchá mitchelliana", to znamená nějaká leucophylla x nějaká purpurea a nebo opačně tedy nějaká purpurea x nějaká leucophylla a na tuhle věc byla znova připuštěna purpurea.Taky mám takhle popsanou kytí doma.Zatím to je ,ale malý semenáček, takže teprve uvidím jak se "vyvrbí".
Ono totiž mi bylo vysvětleno kdysi , když jsem se ptala na to samé, že dříve, než se zjistilo jak snadno se sáry mezi sebou kříží, tak v přírodě byl objeven tento kříženec mezi leucophyllou a purpureou a byl považován za nový druh a byl pojmenován mitchelliana. Později se ,ale zjistilo, že to není nový druh, ale pouhý kříženec těchto dvou sár. Ale to jméno bylo už zažité. Tak se řeklo, že kytky z přírody budou označeny S x mitchelliana a ten samý kříženec, ale už doma vytvořený z konkrétního křížení bude mít systematický název tudíž třeba purpurea ssp. venosa x leucophylla var. heterophyla. Jo,jenže lidi jsou líný a přeci je kratší psát mitchelliana než tohle, takže teď je v tom bordel a dá se říci,že podle názvu už nepoznáte,zda to byla kytka sebraná z přírody nebo doma uměle udělaná "mitcheliana". A díky tomu, že mitcheliana je jakýkoliv poddruh nebo varieta purpurey s jakoukoliv leucophyllou, tak je i každá mitchelliana trošku jiná,podle toho co v ní je. Jinak tak jako je mitchelliana ,existuje třeba x catesbaei -to je ten samý případ a je to nějaká purpurea s nějakou flavou (a opačně) přírodní kříženec.A další přírodní kříženci mají takováto jména, kdy se dříve myslelo, že jde o nový druh. Průšvih u těchto přírodních kříženců je v tom, že nevíte přesně která rostlina byla máma a která táta, kdežto u těch udělaných doma to víte naprosto jistě.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jitka Jiříková (22.06.2006 09:53)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss