Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
drosera menziesii ssp. menziesii
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 30.12.2008 19:11

Podarilo sa mi z Australie ziskat niekolko hluziek drosera menziesii. Zatial s nou nemam ziadne prakticke skusenosti a i ked som oboznameny s uskaliami pestovania narocnejsich hluznatych rosiciek; rad by som sa tu spytal ci ma niekto konkretne skusenosti s pestovanim tohto druhu v podmienkach nasej zimy.
Dakujem a do NR prajem vsetko naj! smiling smiley

Re: drosera menziesii ssp. menziesii
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 30.12.2008 20:21

D. menziesii už jsme tu někde řešili, patří mezi ještě ty méně náročné a odolnější rostliny. Já osobně ji mám necelý rok a ačkoli jsem čekal, že na podzim zatáhne, uschly hlavní prýty, ale narostlo spoustu vedlejších, takže ji stále pěstuji jako při plné vegetaci. Momentálně ji mám v chladné vitríně s umělým osvětlením, což se podepsalo na jejím vzhledu - je dost vytáhlá, ačkoli mám namontováno světel a světel... Takže hlavní problém je jako obvykle osvětlení, ideální by byl asi chladný skleník se silným přisvětlováním. Jinak nevypadá, že by s ní byly problémy, zatím se netváří nijak na zdechnutí ani nijak výrazně neprotestuje proti ostatní péči (chlad a vlhko, ale nestojí ve vodě).
Pokud si dobře vzpomínám, Katka Braunová ji měla několik let podobně jako D. peltata bez období klidu, aniž by s tím měla výraznější potíže, takže myslím, že i s nároky na světlo to nebude až takové, aby kvůli jeho omezenému množství přes zimu zdechaly.

Re: drosera menziesii ssp. menziesii
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 30.12.2008 20:57

Dakujem Adam!

Hm asi sa riesila tuna uz davnejsie lebo vyhladavac mi nic nevyplivnul. Takze vlastne sa pestuje podobne ako peltata ci auriculata ale s nizsou zalievkou(?) Australcania maju vyhodu ze nemusia napodobnovat podmienky a takisto co som sa bavil s pestovatelmi zo Spanielska; Talianska apod. tak oni ju proste nechaju na zimu vonku lebo tam nemaju dlhodobe silne mrazy ako byvaju u nas. Som rad ze aj v nasich podmienkach je niekto kto hluznatky (mimo peltaty) pestuje.Aj ked asi su problemy s tym svetlom... Adam a kvitla Vam? Myslim ked nepresla dormanciou... Kedze ju pestujete ako celorocne vegetujucu tak tie hluzky nemusim "preprogramovavat" na severnu hemisferu a teda cakat so zasadenim a skladovat ich az do konca leta?

Re: drosera menziesii ssp. menziesii
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 31.12.2008 10:45

Odkaz na debatu o D. menziesii [www.darwiniana.cz] smiling smiley
U nás se hlíznatky pěstují, vícero lidí pěstuje i náročnější druhy. Třeba pan Žáček myslím někde zmiňoval, že jeho oblíbená je D. gigantea.
D. menziesii jsem získal už adaptovanou na naše podmínky, což je asi dost velká výhoda. Jinak přes léto jsem ji pěstoval normálně zcela stejně jako peltatu, stála ve vodě. Na podzim odmítla zatáhnout, tak jsem raději zálivku poněkud omezil, ale snažím se, aby neuschly rostliny a zároveň aby neuhnily hlízky. Pokud bude na jaře pokračovat ve vegetaci, zálivku zase postupně zvýším. Nikdy mi ještě nekvetla, takže s tím nemůžu poradit.
S pěstováním v celoroční vegetaci si nejsem ještě zcela jistý, jestli to nakonec po delší době nebude mít negativní vliv, zvlášť u hlízek z Austrálie bych si na to dal pozor a snažil se o co nejpřesnější napodobení podmínek. Na fóru se vyskytuje více lidí s více zkušenostmi, snad se také vyjádří se svými postřehy.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss