Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
zimování MR
Autor: Akvarko (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2012 16:11

Dobrý den,chtěl bych se vás optat jestli můžu zimovat sarraceniy( minor x purpurea x alata(??), mucholapky, capensisky a tučnice( taky xxx, mexická)
v zimní zahradě ? Ptám se protože když bylo venku třeba -20 tak tam klidně mohlo být -5... Průměrně to ale vydím tak na 5 stupnů max.. Pudou takto zimovat rostlinky? Světlo by tam málo být nemělo, je jižně orientovaná( zimní zahrada) ze západu kryta stěnou ale to by snad neměl být problém. Spíš mi jde o ty teploty.. Půjde to?
Díky moc

Re: zimování MR
Autor: Jan Tesař (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2012 18:05

Zdravím, ani náhodou nejsem odborník, ale můj názor je takový- Capensis je tropická rosnatka, která může být celoročně v bytě na parapetu a bez zimování a tak skutečně nevím, zda by těch 5 stupňů snesla. Purpurea podle mě tyto teploty snese bez potíží a bude jí to vyhovovat, mám kamaráda, který jí má celoročně venku i když je -20. Takže to by asi neměl být problém. S Alatou nemám ani nejmenší zkušenostit, to zůstane na někom jiném grinning smiley . Mucholapce by asi tato tepltota také měla vyhovovat, ale pozor, podle mých zkušeností je pro mucholapku -2 až -1 kritických, a vede nevyhnutelně k uhynutí rostliny (podle mých jak už jsem zmínil zkušeností). A s tučnicemi vám také bohužel neporádím a tak to přenechávám na ostatních. Doufám že vám můj článek alespoň trochu pomohl a nezlobte se, kdyby tam byla nějaká ta nepřesnost. Jan Tesař.

Re: zimování MR
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2012 19:38

Špirlice a mucholapka určitě ano, D. capensis by to asi přežila, pokud by nepřišly dlouhodobější mrazy. 5°C nad nulou dává určitě, i když moc šťastná z nich není. Na druhou stranu, existuje D. capensis z lokality Matroosberg, která tvoří na zimu něco jako hibernakulum a v přírodě přežívá i pod sněhem. Mexické tučnice by taky 5 °C měly přežít, ale zase, optimum to pro většinu z nich není a mrazy nedávají. Nejlépe by se jim zimovalo při teplotách o něco vyšších = cca 10 až 15 °C je fajn, klidně i ke 20 °C, ale zase ne o moc víc smiling smiley I když většina těch nešpekózních druhů má tak široké rozmezí podmínek, které zvládá, že je jim to prakticky jedno. Pokud to tam dlouhodobě nepromrzne, tak by to ty kytky měly zvládnout.

Re: zimování MR
Autor: Akvarko (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2012 21:50

tak tedy děkuji za informace smiling smiley Já jsem se ptal matky kolik tam bylo minimálně ve špičce a právě těch -7 fakt max.Ale tak do toho prosince to klidně může být těch 10°C jen ten Leden by byl asi problém... :/ Ale ještě můžu vyzkoušet meziokno.. jinak opravdu nevím.. Ještě mám temný sklep... no nevím.. V pokojovce je opravdu nenechám , umělé osvětlení nepřipadá v úvahu...
Myslíte že by mohlo jít ji dát k mezioknu ( ne do něj , uvnitř totiž dle mne může být klidně jak v te zimní zahradě) zevnitř? Parapet tam nemám ale vše se dá zařídit smiling smiley) Tj jestli u okna by mohla být ochlazována na těch 10°C...?Ješte jsem se chtěl zeptat jestli není trošku sebevražedná kombinace dostatku světla ( jižní okno) a nízkých teplot ? A jak to řešíte s kytkami na zimu vy? Inspirace by mi pomohla winking smiley Ještě mám také východní chodbu kde to pod bod mrazu nepude a tipuju to tak na prumernch 10°C winking smiley len problem ze je kryta barakem z vychodu takze svetla dost malo..CO myslite?Díky všem



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Akvarko (08.09.2012 08:19)

Re: zimování MR
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 08.09.2012 10:10

Poslední zimu jsem zimování řešil tak, že jsem si do sklepa umístil 250 W výbojku smiling smiley Teploty kolem 10°C většině rostlin vyhovovaly, i když pro některé to bylo až moc nízké. Každopádně, většina to v pořádku zvládla.
Za zimní zahradu bych dal hodně, dal bych jí přednost i před skleníkem, ale bohužel nemám smiling smiley
Každopádně, bez topení bych to asi udělal tak, že bych dal kytky do zimní zahrady a jakmile by se objevily příliš silné mrazy, přesunul bych je jinam - třeba do té chodby. Tam by přežily jenom to nejhorší období.
D. capensis i ta mexická tučnice by pravděpodobně zvládly tu pokojovou teplotu (pokud si doma neděláte saunu smiling smiley).
Dostatek světla v zimě? smiling smiley Ani na jižním parapetu nebude v našich zeměpisných šířkách v zimě světla tolik, kolik by ty kytky v přírodě zvládly. Nebudou ho mít nějaký kritický nedostatek, ale k přebytku to bude taky daleko.

Re: zimování MR
Autor: Akvarko (IP zapsáno)
Datum: 09.09.2012 08:05

Také už mě napadlo, že v listopadu je vykopnu z balkonu n¨do již. meziokna(krom tučnice a capsky, ty pudou do pokojovky na podobné oslunění.Jen jsem se chěl zeptat jestli v dormaci je hodně škodlivé když je přenesu z místnosti s 0°C do cca 7°C? A bude jim vadit že to meziokno není větrané??(hlavně pro sáru...:/) Přežijí to capsky s tučnicema v pokojovce? A mám nechat capsky dále i přes zimu v přenos. pařníčku?
Díky moc za odpovědi, možná budu mít na přisvětlování lampu z IKEA s dost výkonou zářivkou(ohnutá do U)

Re: zimování MR
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 09.09.2012 13:26

Změna z 0 na 7 °C by měly být celkem v pohodě. Větrání je horší, ale bude stačit kontrolovat, jestli tam nejsou plísně.
Na jižní meziokno pozor! V noci tam opravdu bude teplota někde mezi vnějškem a vnitřkem, tedy kolem těch 0 - 10 °C, ale zasvítí-li na ně slunce, stane se meziokno velice malým pařníkem, kde může být za slunečných zimních dnů opravdu teplo! To by řešilo větrání - ale tam je zase problém s úniky tepla z pokoje... Meziokno bych tak úplně nedoporučoval, radši bych šel do té zimní zahrady.
D. capensis i ta tučnice by měly obě přežít bez problémů při pokojovce. Nebudou možná na jaře vypadat úplně výstavně, ale problém by to být neměl. Pokud jsou rostliny zvyklé na pařníček, nechal bych je v něm pořád. IKEA vyrábí hodně lamp smiling smiley A na kapskou ani tučnici není potřeba nějak extrémně výkonné přisvětlování, ale rozhodně neuškodí.

Re: zimování MR
Autor: Akvarko (IP zapsáno)
Datum: 09.09.2012 21:01

Ok tak krom tucnic a ros to pude na jihovýchod okno winking smiley tam parnicek snad nebude smiling smiley) ROsam a tucnicim svitim osram zarivkou( ve tvaru U od 6 vecer do 9 vecer. Staci tato? Je normalne z IKEA lampy



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss