Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
problem s Nepenthes
Autor: Mira Hlasek (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 12:42

Zdarw smiling smiley vsem
Byl jsem dnes zkontrolovat sve masozravky na jejich zimovisti a trochu mne znepokojil stav me nepenthes (blize neurcene). Vypada jako by trpela nedostatkem vody, coz ale vylucuji.
Kytka je zimovana s ostatnimi spirlicemi, droserami a mucholapkami na parapetu vychodniho okna, kde se v soucasnych dnech teplota pohybuje kolem 10 °C. Nikdy ale neklesa pod 5 °C. Substrat je stale vlhly ale nestoji ve vode. Ostatni kytky jsou v pohode a maji jen normalni priznaky zimovani.
Listy me nepenthes vypadaji seschle a zacinaji se kroutit. Do tohoto stavu se dostala behem posledniho tydne, tak nevim jestli na ni teplota 5 °C neni moc nizka.
tady jdou jeji fotky:
[picasaweb.google.com]

Jestli mi muzete pomoci s identifikaci teto nepky, tak tady jsou jeji fotky, kdyz byla v plne sile:
[picasaweb.google.com]

Diky moc za jakekoliv informace,
Mira Hlasek

Re: problem s Nepenthes
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 13:05

Zdravím Vás,
měl by to být kříženec N. ampullaria a N. rafflesiana. Je to teplomilná nepka, takže kroucení listů může být zapříčiněno nižší teplotou. Nevypadá to ale nijak tragicky smiling smiley.
Zvýšení teploty či snížení zálivky by mohlo mít pozitivní účinky.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: problem s Nepenthes
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 13:22

Zdá se, že došlo k nedorozumění - láčkovky se nezimují jako třeba špirlice, mají mít po celý rok přibližně stejné podmínky. U teplomilných nepek jsou myslím optimální pokojové teploty. Stejně tak i některé druhy rosnatek - pouze druhy mírného pásu vyžadují v zimě opravdové zimování.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (04.12.2010 13:22)

Re: problem s Nepenthes
Autor: Mira Hlasek (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 14:06

dekuji za info,
takze tu Nepku vezmu zpatky do bytu a mela by se srovnat...?
Nekde jsem cetl info, ze jim zimovani prospeje .. ale jak rikam.. do ted jsem netusil o jakou nepku presne se jedna..

jinak ty rosnatky co zimuju jsou:
D. capensis
D. cappilaris
D. rotundifolia

Re: problem s Nepenthes
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 14:24

Osobně si myslím, že lehké zimování u nepek není úplně na škodu, avšak 5°C je asi moc nízko, obzvlášť u teplomilných druhů a hybridů. Každopádně otužilé kytky to aspoň v krátkodobém měřítku zvládají s přehledem smiling smiley.

D. rotundifolia to naopak přímo potřebuje - tu je ideální pěstovat úplně venku (roste i v ČR). Zbylé 2 rosnatky zimování přivítají také, ale pod bod mrazu už je to u nich dost rizikové (5-15°C je super).

Tu láčkovku bych doporučil dát někam na teplejší místo, ale aby zas neutrpěla velký teplotní šok (rozdíl přes 15°C je dost velký)...

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: problem s Nepenthes
Autor: Petr Fibiger (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 17:12

Dobrý den
Já zimuji nepky a i ostatní MR v teplotě od 7°C do18°C. V noci klesne teplota na 7 – 10 °C ve dne 12-14°C
při slunečném dnu vystoupí teplota i na 16 – 18°C. V těchto podmínkách některé MR kvetou a láčku jí. Toto bylo ověřeno minulou zimu. N. ampullaria odešla již koncem října a N. rafflesiana
o Vánocích ostatním to nevadilo. Dle mne nížinné Nepky budou potřebovat větší teplotu ale ty ze středních poloh a horské toto přežijí.
Petr Fibiger

Re: problem s Nepenthes
Autor: Jaroslav Harman (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 18:41

Dobrý den
Tak to já nížinné teď v zimě pěstuji za dne při 25stupních, noc těch 20st., no a horským dopřávám opravdu luxusní poklesy. Přes den je těch 22 - max 25st., v noci okolo těch 10st., nebo i méně. Záleží jak moc chci s nimi v pokoji mrznout. Nejníže jsem zatím teplotu v horském akváriu dostal na 4stupně, což jsem se až lekl, že je už opravdu dost málo grinning smiley
Jen co si na tu kosu vzpomenu, běhá mi mráz po zádech. Je opravdu požitek spát při takové teplotě grinning smiley Ale co bych pro ty mé nepky neudělal grinning smiley
Nížinné i horské v současné době rostou nad očekávání. Po naprostém zastavení růstu N. eppiphiaty a burbidgeae v letním období se obě probudily k růstu, "eppina" brzy udělá novou láčku. Evidentně jim to velice prospívá.
Tedy krom mě. Já narozdíl od nich laboruji s nachlazením atd grinning smiley

Re: problem s Nepenthes
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 16:10

Ahoj,

Petr Fibiger to popsal dobře (i když trochu drastickou metodou). Nížinné na to prostě nejsou. Pokud je to hybrid a v něm alespoň jedna vysokohorská, prosím. Ale je to potřeba odlišit od klasického zimování MR (třeba mucholapek, sár, některých rosnatek či bublin, cefíka...). Podle mě v tom není žádný přínos a když se to přežene, trvá strašně dlouho, než se láčkovka vzpamatuje a začne zase dělat pasti. Tohle je spíše nutné zlo. V extrémním případě se potrhají pletiva a jakmile se oteplí, kytka končí. To jsem loni odzkoušel. Důležitá je podle zkušeností mých a některých kolegů, jejichž názorů si vážím, pouze denní amplituda, čím větší, tím lepší, ale nějaká sezónnost... Já mám takto akorát dvě láčkovky (v jedné je talangensis, druhá macfarlanei), ovšem jen z důvodu nedostatku místa, jinak bych do toho nešel. Samozřejmě souhlas, že se vysokohorským konečně daří – u mě taky po letním útlumu (dlouhotrvající teploty nad 30 °C nebyly zrovna nejlepší).

Teď mě napadlo, že jestli jsou nějaké kytky, které bych doporučil řízkovat a přesazovat v zimě, tak vysokohorské láčkovky smiling smiley

Ještě k té fotce: mně se na té rostlině něco nelíbí. Nešel by větší detail některého z listů? Je to možné, ten bělavoučký povlak je prach? Nebo je to jen klam?

Re: problem s Nepenthes
Autor: Mira Hlasek (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 23:34

Vsem dekuji za informace.
Patriku, na listech to neni jenom prach.. kytka je proste takhle chlupata... a to od sameho pocatku co ji mam. Myslel jsem ze je to normalni .. vlastne je to jedina nepka kterou mam, takze nemam srovnani.

Nasel jsem jeste nejake fotky z obdobi, kdy se tvarila OK a nahral je na web:
[picasaweb.google.com]

Re: problem s Nepenthes
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 06.12.2010 12:05

Takže jen klam daný osvětlením.
Mimochodem, Jardo, obětavost je hezká věc a nic proti otužování, ale zdraví je jen jedno.

Re: problem s Nepenthes
Autor: Mira Hlasek (IP zapsáno)
Datum: 04.01.2011 10:34

Je to asi mesic co jsem dal na vase rady a vratil svou nepku z jejiho zimoviste (kde podle vas nemela co delat) do pokojovych teplot.. Vypadalo to ze je po ni. Prakticky cela uschla.. nicmene koukejte - zda se ze uvnitr neco rasi:
[picasaweb.google.com]#

vypada to nadejne smiling smiley
Takze dekuji vsem co mi poskytli sve rady a zkusenosti.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Mira Hlasek (04.01.2011 10:35)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss