Ahoj Tome,
shodou okolností jsem se hospodařením s živinami u MR nedávno trochu věnoval, četl jsem pár zajímavých článků, jestli chceš, ozvi se, pošlu Ti je z knihovny. Jako člen máš na to nárok
Na otázku č. 1 nevím přesnou odpověď, předpokládám, že buňky žlázek prostě transportem přes buněčnou stěnu přenesou potřebné látky z roztoku, ve kterém je kořist třávena.
č. 2 a č. 3 jsou prakticky totožné otázky, v obou případech je odpověď "enzymy, případně bakterie" - tabulku s tím, jaké enzymy který rod má, najdeš ve Studničkově knize "Masožravé rostliny, objekt badatelů, dobrodruhů a snílků".
č. 4: chemické vzorce jsou Ti na prd. Enzymy jsou tak složité, že jsou nepřehledné. Mrkni třeba na tohle: [
cs.wikipedia.org]
Za mnohem zajímavější považuji to, jaké látky MR z kořisti získávají a co s nimi dělají - třeba to, že nevstřebávají pouze minerální látky, ale celé aminokyseliny - obchází tak zdlouhavý proces jejich rozkladu a znovuvytváření. Ve článku, kde o tom psali, to nazvali zkratem koloběhu uhlíku.
Procesem zpracování látek máš na mysli pouze vstřebání nebo i jejich další osud v rostlinách? Samotné vstřebávání asi moc zkoumané není - patrně se považuje za vysvětlené. Alespoň si na toto téma nepamatuji jediný článek. Zato osudem látek v rostlině, jejich využití, o tom, jak co je pro kterou kytku důležité a podobně, se zabývá článků celkem dost.