Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
vlhkost
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2009 21:31

Zdravím, pěstuji MR na parapetu. Děda mi vynadal, že se z těch květináčů odpařuje při zálivce takové množství vody, že z toho může být plíseň? Máte zkušenosti z plísně z MR, nebo naopak zlepšují ovzduší...díky za odpověď.

Re: vlhkost
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2009 22:06

Tož velké misky na parapetu jsou tam od toho, aby se vlhkost zvýšila, ale nemyslím, že by z toho byla nějaká plíseň. Pokud doma aspoň občas větráte, tak se podle mě není čeho bát, alespoň já jsem neměl nikdy žádné problémy a to máme dům starý a některé zdi poněkud provlhlé. Taky je otázka, kde bydlíte, v bytě se suchým vzduchem by vypařovaná vlhkost vzduch spíš zlepšovala.

Re: vlhkost
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2009 22:09

Pokud je vysoká vlhkost v pokoji tak se plísně tvořit budou a masožravé rosliny a nejen ty na tom nic nezmění- nemají s nimi, kromě toho, že je napadají, nic moc společného . Plísně jsou ve formě spor všude klidně 5000 spor / m3 vzduchu.Více jich je v uzavřeném prostředí. Tam kde se kondenzuje voda se tvoří i plísně a jejich množství jde snížit třeba odvětráváním nebo jinými způsoby( různé postřiky, bělení místnosti zásadami místo organickými barvami apod. ).A pokud je místnost opravdu tak malá a špatně "řešená" , tak má děda pravdu ...

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: vlhkost
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2009 22:11

Díky, teď mě napadlo, že já bydlím ve sklepním bytě, ta vlhkost jde možná od země. Já bych to přirovnal k orosené flašce piva. Studený vzduch stoupá od země, a narazí na teplý vzduch a tím vzniká vlhkost, tím moje masožravky za to nemohou. Jinak lépe se dýchá ve vyšší vlhkosti, než v suchým bytě...a kytičky vyrábí kyslík.

Re: vlhkost
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 23.05.2009 23:58

Tak s vaší větou musím naprosto nesouhlasit . Studený vzduch nestoupá nýbrž klesá. To by nám nebylo v pokoji zima na nohy, ale na hlavu což tak není . Tento děj o kterém pravděpodobně mluvíte , se jmenuje difúze, což je zkráceně řečeno vyrovnávání koncentrací jednotlivých látek v prostoru. Tedy např. teploty , vodní páry, různé plyny , tekutiny .... Pojem difúze má na svědomí i zvyšování vlhkosti , protože se vyrovnává koncentrace vody ve vzduchu ku vodě v podmiskách . Zastaví se, až bude vzduch takzvaně nasycený, což znamená, že více vodní páry za stejného tlaku a teploty se prostě do vzduchu nevejde. A v případě, že se pára pak sráží na chladnějších předmětech, dojde ke se snížení "nasycenosti" vzduchu vodní parou, musí se opět vyrovnat koncentrace, čímž dojde k dalšímu vypařování dalšího množství páry .

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: vlhkost
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2009 00:48

Díky za vědeckou analýzu. Takže jak jsem pochopil, tak masožravky nejsou úplným viníkem vlhkosti pokoji. Díky všem

Re: vlhkost
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2009 09:33

Jak jsem již řekl- může to být řešením prostoru a umístěním bytu ...vše je jen o větrání thumbs up smiley

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss