Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Zimní přisvětlování...
Autor: Filip Sajdl (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2009 11:39

Zdravím všechny fandy masožravých rostlin a chtěl bych zjistit, zda-li má někdo zkušenosti s přisvětlováním v zimním období...Měl bych zájem to zkusit ale nevim jaké světlo konkrétně použít?? Budu moc rád za reakce...smiling smiley

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2009 11:51

Ja jsem vzdy pres zimu rostlinam prisvetloval, pouzival jsem klasicke zarivkove trubice, cim lepsi zarivku si kopis, tim lepe, jsou ruzne oznacene typy s lepsi spektrem pro rostliny v ruznych cenach. Na spinani pouzivam klasicke spinaci hodiny co se daji koupit v ruznych hobby marketech.
Jen dej pozor na trpasliky, kdyz jim budes prodluzovat den, tak netvori gemmy smiling smiley)))

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Filip Sajdl (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2009 12:49

A můžu se ještě zeptat na to cenový rozmezí? A díky za informaci o trpaslíkách, taky jich pár mám...smiling smiley

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2009 13:29

Záleží na tom,kolik chcete investovat . Od 80 Kč a i 1000 a více Kč ...

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2009 14:10

Zarivkova trubice stoji od 100-300Kc/ks, pak spinaci hodiny to je asi tak 99-300Kc,asi nejdrazsi je pak samotne svet. teleso, tam cena muze rust i do tisicu, ale zalezi na typu samozrejme...Doporucuji navstivil akvaristicke potreby a hobby market,napr. Bauhase,OBI,, apod..

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Jan Bronec člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 05.10.2009 15:47

Dobrý den,

vše záleží na Vás kolik si s tím chcete ( jste schopen ) dát práce a kolik do toho investovat. Všechny kompletní soupravy na "osvit" jsou ve specializovaných prodejnách typu OBI atd. poměrně nákladné ( ale je to prifi a bez práce ). Já to vyřešil tak, že jsem si zašel do běžné elektry a zakoupil si běžné stropní zářivkové světlo a k němu "šňůru" do zásuvky ( cca 70 Kč), kterou jsem k tomu přidělal ( chce to trochu cviku, ale není to nic složitého). Pak jsem to položil na akvárko a svépomocí přichytil. Pak už stačí pouze přidat spínací hodiny ( od cca 100Kč ) a je to.
Zářivky doporučuji běžné ( pokud budete mít dvě - tak kombinace - 1x studená bílá ( svítí lehce do modra )a 1x teplá bílá ( svítí lehce do červena ), pokud jednu tak teplou bílou. Dále je ideální pokud se Vám budou hodit nejběžnější rozměry zářivek tj. 60cm( cca 18W )nebo 120 cm ( cca 36W ), ty jsou nejlevněší a dají se koupit i výrazně pod 100Kč. Speciální zářivky bych osobně nedoporučoval, protože jsou nesmyslně drahé ( na netu je na toto téma plno článků, ale obecně se ( odborníci ) shodují, že je to "málo hudby za mnoho peněz", protože obecně je pozitivum = vhodné spektrum pro rostliny kompenzováno negativem = nižší svítivostí, takže výsledek je shodný s běžnou zářivkou. Nicméně někteří uživatelé na ně nedají dopustit.
Běžné zářivkové stropní těleso( světlo ), také si je možné pořídit světlo pro kuch. linky se dá podle velikosti a počtu zářivek pořídit od cca 250Kč ( 1x zářivka 60 cm ) po cca 600 Kč ( 2x zářivka 120 cm ).
To je technická stránka věci ( při montáži pamatujte, že elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán... smiling smiley..... )
Při pořizování tělesa je třeba si uvědomit jaké rostliny ( hlavně jejich náročnost na světlo ) budete chtít pěstovat a přisvěcovat a podle toho nastavit délku dne popř. pořízením tělesa se silnějším/slabším výkonem regulovat intenzitu osvitu.


Honza Bronec

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2009 09:16

Historicka vsuvka: Moje prvni umele osvetleni jsem si poridil pred mnoha lety, nekolik let po revoluci, kdyz krachovala Tesla Holesovice, tam v jejich provozovne u Libenskeho mostu se daly koupit cervene usporne prodlouzene DZ trubice(tenkrat hrozny hit), jelikoz to tam bylo vsechno (vyprodej) levne, kooupil jsem jich mnoho a nakombinoval se zlutymi, bilymi. Vyrobil jsem si 3 svitidla (celkem se divim, ze me to nezabilo) Kytky rostly skvele. Jedina nevyhoda byla, ze trafa k zarivkam se dost zahrivala a jeste vice brucela, a zivotnost nebyla nic moc, takze po par letech odesly i vsechny zelezne zasoby. Holt znacka TESLA - TEchnicky SLAbe mela svuj duvod.

Z odstupem casu bych zadne bastly moc nedoporucoval. Ono se da vymyslet ruzna reseni (zarivky, usporne zarovky apod..), hit jsou LED svetla, ktera jsou uplne studena a daji se umistit blizko rostlinkam.
Co se tyka ceny, moc bych nespekuloval nad tim, poridit co nejlevnejsi reseni, zname jak to je, nejsme tak bohati, abysme si mohli kupoval levne reci. A hlavne, pri dnesni vrustajici cene energie, je cena svitidla jen mala cast nakladu, hlavni je pak ta spotreba.

Ja jsem pouzival ruzne typy zarivek a s temi specialnimi mam dobre zkusenosti, i kdyz slunicko to nikdy nebude. Nejlepsi je asi nakombinovat jednu beznou a jednu specialni zarivku.

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Hajská Lenka (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2009 11:29

Dobrý den.Jak daleko musí být zářivka od rostlin,aby je nepoškodila?Bude stačit VV 60-70% pro N.alata či její křížence?Teplota max 23'.Vyhovuje severovýchodní okno a zářivka?Díky za radu.

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2009 11:43

Já osobně umisťuji zářivku pokud možno 10 až 30 cm od rostlin, ale mezi rostlinami a tělesem je vždy krycí sklo akvária. Na otázky o láčkovce bohužel neodpovím, láčkovky nepěstuji, snad se ozve někdo zkušenější.

Re: Zimní přisvětlování...
Autor: Hajská Lenka (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2009 19:24

Děkuji za odpověď.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss