Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2007 15:23

Zdravím,
nevíte jestli má nějaký vliv délka fotoperiody na kvetení heliamfor a láčkovek ? Teoreticky by mít neměla, jelikož tyto rostliny rostou většinou kolem rovníku, kde se délka dne výrazně nemění ( 12h +-20 minut ), teplota je také zhruba stejná. Žeby v sobě měli kalendář ? A nebo v přírodě kvetou spíše náhodně, než pravidelně ?

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Michal Porteš (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2007 16:19

Měl bys mít pravdu, na rovníku je delka dne téměř konstantní. Existují tzv. biologické hodiny, které organismu a každé bunce urcují jakoby generační čas, jeví se pak, že rostlina proste vycítí vhodnou dobu , kdy se jí daří a to by snad mohlo být indukcí kvetení no..je to hodne zajímavý, zatím o tom toho tolik nevím, neměl sem čas prostudovat literaturu,ale sám mám jednu knihu, která celá o techto biologických hodinách pojednává.Snad najdu cas to zkouknout.

Michal Porteš

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Mirek Srba (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2007 16:35

Stáňa:
Míra říká, že některé láčkovky kvetou i náhodně, jiné ne (N. truncata kvete ve všech sklenících na jaře).
Ale heliamfory jsou kytky zkracujícího se dne... na fotoperiodě záleží, kytka vnímá i menší odchylky než jsou tady u nás v mírném pásu.

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2007 19:50

Je mi totiz zahadou, ze pod um. osvetlenim mi nikdy treba zadna lackovka nekvetla a to jsem tam mel N. x Ventrata a i dalsi docela velky kytky. Ale treba takova N.ventricosa, kterou mam na parapetu mi kvete pravidelne na podzim a nekdy i 2x. S těma heliamforama to zkusim, trosku jim zkratim cas tak o pul hodiny az hodinku a uvidim jaky to bude mit vliv.

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: breptonik (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 06:24

A svitis zarivkou s podobnym spektrem jako slunce?

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 09:06

No tak to ty moje v tom mají teda pěknej čurbes. Délka svícení zářivkama a zvednutých žaluzijí se odvíjí od mé aktivity, která je značně nepravidelná.grinning smiley

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 10:40

Zdravím
Tet má v to zmatek.confused smiley
Mé Heliamphory mají zhrba 16h světlo pěkně rostou ale jak píšete znamená to že mi hůře vykvetou?

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Richard Pichl (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 11:13

Heliamphory určitě reagují na sezónní změnu - kvetou zásadně na jaře (aspoň u mne). Je otázka, jak dalece má na to vliv světlo a nakolik teplota. Jsou pod zářivkami 12h denně, při změně letního času na zimní a opačně posouvám dobu o hodinu a na rostliny to nemá žádný viditelný efekt.
Na jaře však začne svítat dříve než se rožnou zářivky, tak to můžou vnímat. Ale hlavně se změní teplota - přes zimu stabilně mezi 12-18C, na jaře však přes den dosahuje až 27C (pokoj je na jih) a v noci k 15C, což může mít nějaký vliv. Ono i v tropech není po celý rok stejně, ale je tam "chladnější" období dešťů a "teplejší" období menších dešťů.

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2007 14:16

Já to právě testuju teď jsem jim uměle vsugeroval zimní období tj. délka dne je 10hodin, během dneška to přepnu na 13h svícení a uvidím. Jinak je potřeba počítat, že fotoreceptory rostlin jsou velice citlivé, takže stačí světlo z venku, nebp vedlejšího pokoje a hned to může být jinak.

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Richard Pichl (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2007 08:32

trochu mimo - na podzim dám amaryllis (cibule) do sklepa = konstantní teplota a tma po celý rok. Přesto na jaře začne najíždět na květ. Podle čeho to pozná? Odhaduji to na nějaký vnitřní budík (geny?).

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2007 09:15

A začne najíždět na květ už v tom sklepě nebo až zase na sluníčku (spíš na světle, ono když kvetou amarylisy, tak je sluníčko ještě daleko)?

DejF
[www.carniplants.cz]



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil David Frank (06.06.2007 09:16)

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2007 09:20

Předpokládám, že ve sklepě. Stejně jako cibule a česnek, případně brambory. thumbs down



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2007 09:28

Jo rostliny mají v sobě jakejsi "budík" podle kterýho poznají , kdy se mají zhruba probudit ze spánku, kromě toho na to má asi i vliv teplota a nějaká fotoperioda u probouzení cibulovin žádnou roli podle mě nehraje, spíš bych to viděl na tu teplotu.

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 09.06.2007 15:31

Mi napr. N. ventricosa vykvetla letos kolem unora pod umelym osvetlenim v rohu mistnosti. Venkovni svetlo na to vliv muselo mit minimalni, protoze jsem svitil od tmy do tmy cca 13 hodin denne.

Re: Fotoperioda a indukce kvetení
Autor: Mirek Srba (IP zapsáno)
Datum: 09.06.2007 19:36

Stáňa:
S tím "vnitřním budíkem" je to tak, že spánek daného rostlinného útvaru (cibule, hlízy, semena) je závislý na koncentraci fytohormonů. Kyselina abscisová (ABA) je inhibitor a vpodstatě "udržuje" danou rostlinnou část ve stavu dormance. Opačně než kys. abscisová pak působí gibereliny, které podněcují klíčení, rašení, prostě konec spánku a začátek růstu. Semeno či hlíza má v sobě na začátku dormance vysokou hladinu kys. abscisové a nízkou hladinu giberelinů; kys. abscisová se postupně odbourává, mění se poměr ABA/gibereliny a jakmile je hladina ABA tak nízká, že se již může projevit účinek giberelinů, začne samo od sebe klíčení/rašení/pučení. Proto se taky v určitých případech na klíčení používají jako stimulanty gibereliny... semena nebo hlízy se ošetří a ačkoli by sama o sobě ještě dále spala, tak tyto námi aplikované gibereliny je vybudí k aktivitě dřív, než by v nich došlo k samovolnému převážení koncentrace giberelinů nad kys. abscisovou. To načasování klíčení hlíz a cibulí které máme ve sklepě je dané rychlostí odbourávání ABA (kterážto je u cibulovin ovlivňována třeba tím ochlazením atd.). O koncentraci kys. abscisové jde i při stratifikaci (chlad + vlhká semena, určité druhy rostlin ji pro klíčení vyžadují), protože stratifikace způsobuje rychlé odbourávání kys. abscisové.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss