Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Jake rostliny
Autor: Swayzak (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2007 19:05

Brej Den ( viečinou píšu foneticky, sem SVK )

Riešim velmi závažný problém ! Jaké MR bych mohol s úspechem pestovat. Moje podmínky sou velmi obtížné a odmedzené. Teťka mám : Jedno Velké Akvárium 60x30x35 a jedno malé Akvárium 35x25x25 ( dĺžka, širka, výška ), jednu lampu 60cm dĺžka ve které mám 18W žáživky Akva-GLO, a jeden rozprašovač. Podmínky : Úplná absence denního prímeho slunce ( tyhle akvárka mám v izbe smerem od okna a skriňe je 1,5m vysoká, tam nedopadne ani 1 sekunda prímeho denního svietla ), jen částečné rozptílené slunce ( max. 2 hodiny denne, okno mám na severní strane, jenomže asi 10m od okna mám další činžák, do mojeho okna skrátka skoro zádne slunce nejde, mám najtemnejší izbu v celém byte !!! ), vnútorné teploty od Květena do Říjena jsou od 22-30 stupňú ( nekdy cez léto od Červeneca do Září jsou max. 35 stupňú ), vnútorné "zimovací" teploty od Listopadu do Duben jsou 20-25 stupňú ( nikdy mi teplota v zimne neklesne pod 20 stupnú, díky radiátoru ), používaní vodovodní vody k zaléváňí MR ( jenom do rozprašovače dávám destilovanou vodu, pro vysokou cenu ), kŕmení pridávam dost ( ne hodne, jenom akurát ), vzdušná vlhkost je od 60% do 90% ( aspoň si myslím, mám je v akvárku a vodu doplnuji výlučne do akvárka, takže rostliny stojí nekdy úplne ve vode a taky se voda odparuje ).

Doteraz pestuji : Sarracenia purpurea ( uschínají ji listy a nové listy netvorí láčky ), Drosera adela ( už mi vykapala, nevím proč ), Drosera regia ( hodne stagnuje a celkovie vidím, že je zesláblá, asi mám málo slunce resp. skoro žádné ), Drosera hamiltonii ( taktéž neroste, jenom tak žije ) , Brochinnia reducta ( zatím mám pocit, že mi jde nejlépe, jenom listy se jí nejako lesknou a nejako slabo je uchycená v substrátu ). Tyhleto kytky zatím mám, a mám pocit, že ani jedné se nedarí nejlépe a to nejen proto, že je Vegetačnej Klid, ale i behen sezóny byli divné.

Prosím poradte, aké MR mohu v mojích ( podme ného názoru EXTRÉMNÝCH PODMÍNCÍCH ) pestovat. MR se mi velmi zalíbyli a jenom velmi nerád bych se jich vzdal. Až raz budu mít víc peńez, tak si porídím byt a budu pro ne míť zvlášť místo, ale teťka to bohužel není možné. Mám jenom 19 let a ješte študuji. Prosím úprimene poradte...

Zatím dekuji + pošílám foto mých rostlin

PS : Občasné gram. chyby si buď opravte, nebo si domyslite význam...

Přílohy: Snímka038.jpg (41.9KB)   Snímka039.jpg (48.1KB)  
Re: Jake rostliny
Autor: Swayzak (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2007 19:08

Pridávám další foto ...

Přílohy: Snímka040.jpg (42.9KB)   Snímka041.jpg (42.1KB)  
Re: Jake rostliny
Autor: Swayzak (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2007 19:09

Ješte jenou pridávam foto...

Přílohy: Snímka042.jpg (46.6KB)   Snímka043.jpg (46KB)  
Re: Jake rostliny
Autor: Swayzak (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2007 19:10

A teťka naozaj posledňe, jenom chvi videt, oby ostatný videli, jaké mám podmínky a rostliny... Dekuji velmi piekne ...

Přílohy: Snímka044.jpg (46KB)   Snímka045.jpg (47.6KB)  
Re: Jake rostliny
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2007 19:31

Než se začne řešit vlastní příspěvek, klidně piš slovensky, bude to lepší a hlavně čitelnější než si vymýšlet nová slova. Můžeš používat jakékoliv národní znaky, fórum je kódované v UTF8.
V Trifidu nám vycházejí články i ve slovenštině a zatím si nikdo nestěžoval... smiling smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Jake rostliny
Autor: Swayzak (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2007 22:27

Ok... Tak sa prosím Vás vyjadrite k téme ( ja som chcel zato v CZ, lebo väcština Czechov tu byva na tomto fóre ), prosím poradte, mám velmi chúlostivú situáciu !!!

Re: Jake rostliny
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 00:08

Nesplnil jsi tři základní předpoklady:
1. hodně světla
2. hodně světla
3. hodně světla

Ta jedna malá zářivka to nevytrhne. Dej nad ně 2× 90cm trubice a hned to bude o něčem jiném. V těchto podmínkách by šla snad jen D. schizandra nebo D. prolifera.

Zjisti si na jakých stanovištích ty kytky rostou v přírodě. Většinou mají sluníčko od rána do večera.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Jake rostliny
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 00:21

Jsou to kvetiny, ne krtci. Michal ma pravdu, pridat svetlo. Pak se tam da pestovat skoro cokoli, podle teploty bych jeste doporucil vyhnout se chladnomilnym druhum.

Re: Jake rostliny
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 12:31

1)
Ta jedna 18W zářivka a ještě k tomu sun-glo rozhodně nestačí. Já bych to udělal tak, jak psal Michal. Akvárka bych dal co nejvíc k sobě tzn. cca 60+35cm a nad ně prdnul 2*90cm zářivky a pral to do kytek od rána do večera.

2)
Zimovat S.purpureu v pokojové teplotě asi nebude to právé. Když už tak buď teplota okolo 10 stupňů nebo normálně jet bez zimování(to nedoporučuji i když to letos zkoušim, protože málokdo dokáže v zimě napodobit letní podmínky a kytka by si taky měla odpočinout atd. bla bla bla)

3)
Voda z vodovodu kytkám taky nepřidává. Za sebe ti řeknu, že destilku bych taky nekupoval(pokud bych měl jinou možnost a vždycky to jistí reverznpí osmóza), ale neříkej,že nikdo z příbuzných nebo známích nemá chatu nebo domek s okapem. Mě vozí vodu babička v petkách.

Čus a doufám,že jsem ti alespoň trošku pomohl.

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
icq :199871213
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Re: Jake rostliny
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 13:00

Protoze jsem sam zrovna s 18W Sunglo zacinal (nevim, proc je na ni Kuba tak negativni?) a mam ji doted (tisice nasvicenych hodin - mam dokonce i stejne orientovane teleso), tak si myslim, ze bych mohl sve zkusenost shrnout: teoreticky by ti to mohlo stacit. V tom pripade bys ale musel sundat kryt zarivky a samotne teleso umistit co nejnize nad akvarka (nikoli na zed, jak je tomu ted). A dozadu na zed umistit nejakou odrazovou plochu (folii, nebo aspon alobal). Budes docela prekvapen, kolik svetla oproti soucasnemu stavu najednou budes mit - i tak se ale nejvice svetomilnym druhum budes muset pochopitelne vyhnout (indicy v tom neupestujes). Paklize si to ale muzes financne dovolit, pridej jeste zarivku, bude to hned jine kafe - a svit alespon 12 hodin denne. Stavajici stav je ovsem nevyhovujici.

Re: Jake rostliny
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 13:02

jeste k te vode - zalezi, jak mas tvrdou vodu: zazil jsem hodne tvrdou, s tou to byl trest a pak i pomerne mekkou a tou uz se zalevat dalo rozumne, rok ten substrat vydrzel urcite.

Re: Jake rostliny
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 13:52

Nejsem na ni negativní sám jsem ji měl taky, jen říkám že 18W je málo.Hlavně se tady nebavíme o Sun-glo, ale o aqua-glo já jsem to spletl pardon.Sun-glo je v poho, ale Aqua-glo tolik nesvítí.

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
icq :199871213
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Re: Jake rostliny
Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 15:34

Jako druh MR pro tyto podminky bych jednoznacne volil lackovky. Na ruzne *-GLO zarivky bych se taky vyprd a koupil 860 trubici, ktera sviti daleko vic. Lepsi by ale bylo dat tam minimalne dve.

Podminky k pestovani jsem mel lepsi, a presto rosnatky a sary rostly nejlepe na balkone na primem slunci. Okna jsem mel na vychod, ale slunce tam svitilo jen pres leto.

Lackovkam ve vitrine se dari dobre. Do takhle maleho akvarka doporucuju mensi druhy (N. campanulata, N. adnata, N. bellii ...).

Ted jsem se prestehoval na azurove pobrezi a tady se sluncem problem neni. Behem tydne S. purpurea krasne zcervenala. I ostani MR venku pekne prosperuji. Nahradit slunce umelym osvetlenim je proste pro nektere druhy MR temer nemozne.

Re: Jake rostliny
Autor: Swayzak (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 16:08

hmm. Mohlol som teraz Sarraceniu purpureu umiestnit VON natrvale ? Ci mi nahodou nezmrzne a pod... ? A co hovorite na tu Brochinnii, celkem se ji dari, ne ?

Re: Jake rostliny
Autor: Mirek Srba (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2007 20:17

Brocchinia dlouhodobě stinné podmínky nezvládne. S. purpurea je možné celoročně pěstovat venku, ale pokud je teď zvyklá na domácí teplo, ven bych ji ještě nedával. Počkal bych až skutečně přijde jaro (cca 5-6 týdnů) a pak ji tam už nechal celoročně. Ale pozor na to jaký je to poddruh!!! S. purpurea ssp. purpurea v pohodě, S. purpurea ssp. venosa (zvlášť var. burkii) v květináči zimu nezvládne.

Re: Jake rostliny
Autor: Swayzak (IP zapsáno)
Datum: 19.02.2007 15:38

Ta co mám je spp. purpurea...



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss