Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
D.filiformis v rašelinisku
Autor: viliam (IP zapsáno)
Datum: 27.02.2012 16:17

Pekný deň,
minulý rok som si na jar kúpil d.filiformis a pestoval som ju v rašelinisku. Čo som videl foto a čítal články, tak v zime preživajú ževraj v pohode vonku.
No a mne vymrzla.
Aký máte názor na pestovanie d.filiformis celoročne vonku?
Vďaka.

Re: D.filiformis v rašelinisku
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 27.02.2012 18:08

Já ji mám venku na mraze už druhým nebo třetím rokem a přežívá v pohodě (i když pravda, letos jsem ještě nepitval, zda hibernakula nejsou živá jen naoko). Předtím se mi ji nikdy přes zimu nepodařilo udržet, uhnila.
Nebydlíš třeba někde v horách, kde by bylo chladněji? Ještě horší by byla nějaká oblast, kde málo sněží a hodně mrzne, holomrazy jsou opravdu nejhorší. Ale i to mi filiformiska většinou přežívá.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (27.02.2012 18:09)

Re: D.filiformis v rašelinisku
Autor: viliam (IP zapsáno)
Datum: 27.02.2012 19:25

Nie, byvam pri Bratislave...

Re: D.filiformis v rašelinisku
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 27.02.2012 21:16

Měl jsem osobní několikaletou zkušenost s pěstováním D. filiformis na venkovním rašeliništi a toto jsem nezaznamenal. Stejně tak někteří mí kolegové a kamarádi. Klonil bych se tedy k výjimce z pravidla.

Nevíme, samozřejmě, v jakém je Vaše filiformis stavu (takhle na dálku), ale opravdu už teď můžete s jistotou říct, že je po ní? Na druhou stranu letošní zima nebyla nejšetrnější, především v tom smyslu, že bylo na začátku hodně teplo a spoustu flóry to pobláznilo. Těsně před vlnou mrazů už bylo mnoho stromů v lednu (alespoň ve městech) olistěných a tohle vše jistě pomrzlo. Přes den bývalo i +10 stupňů Celsia, takže pokud se filiformisky už probudily, tak ten šok, žel, opravdu nemusely rozchodit, jak jste zmínil.
Rostlina byla jedna, jak nepřímo plyne z Vašeho textu? Může jít prostě jen o smůlu – slabšího, nebo jinak oslabeného jedince. Kdyby jich bylo pět, třeba by byla jediná, kdo ví.

pozn.: bavíme se, předpokládám, o var filiformis, nikoli tracyi.

Na vašem místě bych to zkusil znovu. A třeba ze semínek. I to může být příčina, pokud rostlina byla odchována jako "pokojovka". Minulý týden jsem zrovna nějaká semínka dával do Semenné banky Darwiniany. Pokud je Honza Bronec ještě nevložil do sytému a nejsou tam staré zásoby, tak se jistě brzy v seznamu objeví.

Re: D.filiformis v rašelinisku
Autor: viliam (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2012 17:22

Ok, skusim to este raz. No vsak asi to je tou smolou smiling smiley

Re: D.filiformis v rašelinisku
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 03.03.2012 00:36

D.filiformis venku preziva zcela v pohode mrazy, ale tady se bavime asi o jednom jedinci, ktery proste vyhnil. To je bezny jev, ze vzdy nejake procento rostlin zimu neprezije, hlavne starsi rostliny s hodne starymi listy. Delaji to i ostatni zimuvzdorne rosnatky, je to prirozena strategie, jak uvolnit misto mladsim. Proto vzdy pred zimou, pokud mate jen jednu rostliny, poradne ji namnozte, jinak je riziko, ze o ni prijdete. Zimu preziji i uplne male rostlinky napr. z listovych rizku.

Re: D.filiformis v rašelinisku
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 03.03.2012 09:35

Zdravím,

připojím se ke kolegům. D. filiformis pěstuji venku již několik let a vždy bez problémů. Jde ale o velký trs rostlin a pokaždé, zejména na jaře, několik z nich uhnije (což není problém, protože přes vegetační sezónu se trs rozroste mnohem více).

Největším problémem u mě nebývá mráz, ale paradoxně přechod do vegetační fáze na jaře, kdy už nemrzne, ale je dost vlhko. V tuto dobu uhnije největší procento hibernakul. Zatím jsem nekontroloval stav, tak doufám, že letošní abnormální výkyvy počasí přežily.

PS. Letos jsem poprvé zkoušel zimovat v lednici. Na jaře jsem vydloubl několik trsů z rašeliniště a pěstoval je na okně. Zhruba v říjnu, kdy už byly zatažené, jsem je šoupnul i s květináči do lednice (substrát jsem předtím nechal proschnout a byl jen mírně vlhký). No a v lednu jsem je vyndal bez jediné ztráty! Teď už zase krásně rostou.

Jirka Vaněk



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jirka Vaněk (03.03.2012 09:36)

Re: D.filiformis v rašelinisku
Autor: viliam (IP zapsáno)
Datum: 04.03.2012 18:30

Ok, tak to skúsim namnozit grinning smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss