Darwiniana

Seznam diskusních fór - Trifid a Chramst! : 
Anketa
Autor: Martin Dlouhý člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2009 10:05

Zdravím všechny. Teď jsem si přečetl příspěek Patrika v tématu co Darwiniana nabízí. Zmínil se tam o PDF verzi T. Bohužel jestli se o tom jednalo na valné hromadě nevím, jelikož jsem hlídal stoly, tak mě opravte a řekněte jestli jste to odsouhlasili. Protože já bych byl jistě proti a myslím že bych nebyl sám. Zdá se mi to jako znehodnocení T.Proto bych rád navrhl anketu s názvem PDF Trifid.
1. Ano chci PDF Trifida
2. Ne nechci PDF Trifida
3. Ano chci a již jsem to veřejně řekl
4. Ne nechci a již jsem to veřejně řekl

Myslím že to by mohlo stačit, ale pokud se o tom všem někde rozhodlo určitě to sem napište, nebo že anketu nechcete a je to...neni pak co řešit.

Re: Anketa
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2009 11:33

Trifid v PDF vycházel pravidelně od roku 2004.
Dva roky stará čísla jsou k dispozici pro veřejnost ve Skladu.
Nová čísla si mohli stahovat členové společnosti taktéž ve skladu, ale v uzavřené sekci pro členy. Stará byla postupně uvolňována.

Ještě v roce 2007 si mohli členové zvolit zda chtějí papír nebo CD. Mohli odebírat i obojí, pak ale s příplatkem 200 Kč. Díky tomuto jsme měli téměř vyrovnaný rozpočet na tisk Trifida. Odběratelé CD totiž vpodstatě dotovali ty, kteří odebírali papír.

V minulém roce jsme se přiblížili počtem členů k hranici 250, takže by se mohl tisknout Trifid ofsetem. Pak by jedno číslo vycházelo levněji než v případě digitálního tisku.
SR na přelomu roku 2007/8 rozhodla, že všichni budou dostávat papír a na konci roku DVD s celým ročníkem v PDF + další materiály v elektronické podobě. Nebylo by totiž korektní poslat jen papír lidem, kteří si již objednali CD. Na CD totiž nebyl jen Trifid v PDF, ale také všechny použité fotografie v původním rozlišení, případně další elektronické materiály, galerie z výstav, atp.

Když vyšlo číslo 2008/1, Honza Franta přesvědčil SR, že Trifid je teď velmi pěkný a aby se zvýšila jeho exkluzivita, do Skladu se dá celý ročník v PDF až na konci roku.

Situace je v tuto chvíli taková, že Honza uplatňuje autorská práva na sazbu Trifida 2008 a zakázal jeho elektronickou publikaci. Prosadil si tak svou proti rozhodnutí SR.
Darwiniana tedy nesmí veřejně nakládat se sazbou Trifida 2008 elektronicky a v podstatě ani nemůže, nemáme z čeho.

Trifid 2008 v té podobě jakou znáte je k dispozici pouze v papírové verzi, kterou jste dostali. Vzhledem k tomu, že nemáme ani podklady pro tisk, případný dotisk v budoucnu není možný.

Trida si vyměňujeme s mnoha společnostmi z celého světa. Začátkem roku 2008 SR pověřila Patrika Hudce jednáním, zda by nebylo možné si vyměňovat jen PDF. Poštovné za jednu obálku do zahraničí totiž stojí desítky korun.
Patrik na tom v průběhu roku pracoval a vyjednal tuto výměnu s většinou společností.
Honza se tehdy na tomto rozhodnutí jako člen SR podílel a Patrik o vyjednávání v průběhu roku informoval.

Dále máme ze zákona povinnost posílat Trifidy do všech krajských knihoven a ještě některých dalších. Patrikovi se podařilo s většinou knihoven vyjednat opět odběr v PDF.
Je třeba si uvědomit, že náklady na jedno číslo dosahují částky téměř 100 Kč, tím společnosti zajistil značnou úsporu peněz.

Knihovnám tedy musíme poslat papírové verze, PDF prostě najednou nemáme.
Ostatní společnosti dostanou ročník 2008 v PDF, budu jej muset v průběhu roku postupně přesázet. Bohužel to bude práce náročná, protože Honza v průběhu roku zapomněl ukládat podklady od jednotlivých autorů na FTP, takže jich máme sotva polovinu.

Pokud se nenajde někdo jiný, ročník 2009 budu sázet opět já. Zřejmě nebude tak hezký, nejsem profesionální sazeč. Na druhou stranu jde především o obsah a ten měl Trifid vždy kvalitní. Formát B5, který jste si oblíbili a rozsah barevnosti zůstane při nižších nákladech zachován.

Jsem se nějak rozepsal. smiling smiley
Shrňme to:
Nevydáváním Trifida v PDF byl rok 2008 vyjímkou. Trifid byl na PDF vydáván od roku 2004.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Anketa
Autor: Martin Dlouhý člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2009 14:23

Dobrá děkuju za vysvětlení. Jestli to vše tak je tak se omlouvám za nevědomost...

Re: Anketa
Autor: Jan Franta (IP zapsáno)
Datum: 13.01.2009 13:57

Dobrý den,
To je velmi zajímavé vlákno. Škoda, že Martinovi neodpoví člen Správní rady (ačkoliv Michal uplatňuje pravomoci člena SR velmi úspěšně). Je to totiž přesně ten případ, kdy se člen Darwniany ptá konkrétní otázkou na poměrně důležitou věc. Vzhledem k tomu, že jsem Trifida dělal víc než rok a protože situace kolem něj byla jednou z podstatných věcí (a takříkajíc pověstnou poslední kapkou), kvůli které jsem odstoupil, rád bych na toto reagoval.

Trfida jsem přebíral s číslem 4/2007 v dost „zbídačeném“ stavu. Graficky i obsahově. Po odchodu Richarda Pichla z pozice šéfredaktora vyzval „staronový“ šéfredaktor k mobilizaci ohledně obsahu T. Číslem 4 jsem převzal grafiku a v těsnější spolupráci se Zdeňkem jsem navrhl několik změn. Nešlo tedy zdaleka jen o pasivní práci na grafice.
Předložil jsem Správní radě novou tvář Trifida s tím, že jsem navrhnul zrušit elektronickou verzi, neboť jsem ji považoval za zbytečnou. Nová podoba Trifida byla založena na tom, mít časopis fyzicky. Zároveň jsem navrhl, že čtvrté číslo by mohlo obsahovat CD/DVD s nějakými bonusovými materiály, pokud je někdo připraví. Tehdy jsem ještě počítal s tím, že pokud budou sílit nespokojené hlasy a budou požadovat Trifida elektronicky, v nějaké podobě by tam snad mohl také být. Ovšem jen jako přídavek, rozhodně neměl být hlavní náplní – to by totiž bylo pro mnoho lidí zbytečné.
Situace se v průběhu roku měnila v tom smyslu, že se nám dařilo sehnat exkluzivní materiály pro papírového Trifida. Nevyjednávali jsme jejich elektronické použití, v několika případech to ani nešlo. Navíc jsem za celý rok nezaznamenal JEDINÝ hlas volající po návratu Trifida na CD.
Když jsem se v listopadu ptal zde na fóru, co si o tom myslí členové, neozval se opět jediný hlas, který by jakkoliv preferoval či dokonce vyžadoval Trifida elektronicky (vyjma pana Ludvíka, kterého ale s prominutím nepočítám, neboť je to kolega Michala Rubeše z práce). Naopak mě členové SR napsali, že zneužívám fórum a manipuluji lidi. Mě to ale přišlo vcelku rozumné, zeptat se členů na názor.
CD/DVD jako přílohu čtyřky jsem zrušil, neboť se nepodařilo sehnat žádné materiály, které by se na něj daly. A ze SR nikdo také nic neposkytl.
Naopak začaly sílit v SR hlasy, že Trifid je moc drahý. Přitom „ze svého“ Darwiniana zaplatila jen číslo 1 a 2 (a to ještě sehnal sponzora Michal Kouba a já), na čísla 3 a 4 se podařilo sehnat sponzorský dar 50 000,- od Řízení letového provozu. Dar přišel cca v srpnu, byl určen na publikační činnost a musel se utratit do konce roku. Jiný publikační plán Darwiniana neměla. Kdyby se neutratil za T, musel by se vrátit; přesto byl tisk kritizován jako drahý.

Trifida v elektronické verzi vymyslel kdysi Michal Rubeš, pravděpodobně jako přidanou hodnotu, neboť v té době T sázel. Proto na něm trvá za každou cenu. I když jsem mu několikrát dokázal, že o něj zájem není. To ho nemůže odradit. To, že odběratelé CD kdysi dotovali ty, kteří odebírali papírového Trifida je zaklínadlo, které často používá při svých argumentacích stejně jako to, že jich byla třetina či čtvrtina členů, bohužel nic z toho se nedá dohledat, je to smazané. Našel jsem v historii jen 16 lidí z loňských členů, kteří kdysi odebírali obojí, nikdo z nich ale CD nepreferoval. A hlavně se nikdo z nich neozval. Ale Michal si bude mlýt svou stále dokola.

Není pravda, že by SR pověřila začátkem loňského roku Patrika, aby vyjednal s ostatními společnostmi výměnu eletronických časopisů. Patrik o tom na SR jen referoval, byl to jeho nápad, že se o to chce pokusit; SR to schválila. I když Michal tady píše, že si měníme časopis s MNOHA společnostmi, ve skutečnosti jsou jen 4, těžko 5. Jestli většina souhlasila s elektronickou výměnou nevím, ale protože se jim posílá Trifid jen 1x ročně najednou, vycházely tyto společnosti možná z toho, že T je vydáván stále v nepraktickém formátu A4 s více než vágním anglickým summary, které o obsahu nic neříkalo. Ale to je nepodstatné. Myslím, že na to, aby Darwiniana poslala 1x ročně 4 obálky do zahraničí snad peníze má. Takže argument, že musíme mít el. verzi kvůli výměně s většinou ze 4 společností (tedy třeba se třemi či čtyřmi) neobstojí.
Ano, jako vydavatelé periodika má Darwiniana povinnost posílat tzv. povinný výtisk všem knihovnám, které určuje Ministerstvo kultury jako příjemce povinného výtisku. Zaregistroval jsem Trifida teprve vloni – nutno říct, že přes četné protesty právě Michala. O té povinnosti přitom věděl celé ty roky a nikdy to neudělal. Osobně v tom spatřuji jedno z naplnění stanov – šíření osvěty o MR i pro veřejnost, neboť Trifidi umístění FYZICKY v 18 knihovnách po celé ČR, jsou k dispozici všem čtenářům. Plošně nelze říci, že všechny knihovny jsou uzpůsobeny pro příjem povinného výtisku v elektronické pobobě. Spíš si myslím, že většina jich nebude. Dost dobře nechápu tuto snahu neposkytnout výtisk a tím vlastně neplnit tu část stanov hovořících o osvětě a popularizaci MR pro širokou veřejnost. Elektronické výpůjčky jsou totiž také problematické.
Nehledě k tomu, že při tisku Trifida bylo k povinným výtiskům vždy přihlédnuto a Trifid byl pro tyto účely vytištěn.

Prosazení elektronického Trifida je v urputném zájmu Michala a Jany a Michal se toto snažil prosazovat kdykoliv viděl jakoukoliv možnost, že by to prošlo. Nevzdává se, protože on prostě musí mít vždy pravdu. Bohužel se to nedá vyhledat v zápisech ze SR, ty neexistují a nebo pokud jo, píše je Jana tak vágně, že nelze ani zjistit, kdo hlasoval pro a kdo proti (vlastně ani to, kdo byl přítomen). Například já, protože jsem se od září odmítl účastnit jednání SR, jsem byl vždy v zápisech považován, že jsem vždy „proti“, tedy nikoliv že jsem se „zdržel“.

Michal píše, že pokud se nenajde nikdo jiný, bude T sázet opět on. No promiňte mi ten výraz, ale to jsou kecy. Michal už od podzimu upozorňuje, že je opět připraven sázet Trifida. Teď bude „muset“ (spíš ale jen chce!) přesázet mou práci a udělat „po svém“ všechny loňské Trifidy. Ale nikdo neví proč. Říkám si, proč tedy nepřesází staré Trifidy (do roku 2004), které jsou jen ve skenech. Ale o to tady přeci nejde. Spíš se Michal chová jako pejsek, který potřebuje „přečůrat“ můj patník.

Byl jsem několikrát kontaktován, abych neprodleně vydal své podklady pro tisk Trifida. Dokonce pod záminkou tak podivnou jako je dotisk, nebo dokonce vydání všech Trifidů knižně! Rozhodl jsem se si autorská práva na grafickou úpravu (nikoliv na sazbu, jak Michal mylně uvádí) ponechat, neboť na to mám právo. Vás, členy Darwiniana to nijak nepoškozuje, vy máte Trifidy v knihovničce.

Shrňme to:
Ale ať chcete nebo ne, Trifid elektronicky BUDE! Prostě protože někdo chce a chce a chce! Jako malý kluk, který si dupe. Členové s tím nic neudělají, protože o ty tu nejde.

Považoval jsem za nutné to napsat, neboť drobná a plíživá manipulace je trochu protivná věc.

Východisko z toho jiné není. Snad jen kdyby Darwiniana vypsala „konkurz“ na grafika a neposilovala moc a nesoustřeďovala kompetence do rukou jednotlivce.

Jan Franta

Re: Anketa
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 13.01.2009 15:11

ZDarwi,
no Trifid rozhodně nebyl před Honzou ve zbídačeném stavu, nicméně souhlasím s tím, že Honza ho i jiné věci v mnohém pozdvihl.
Reaguji na to, že Honza navrhoval zrušení el. verze - jsem v SR a na toto si nepamatuji - Honzo, jak to tehdy v SR dopadlo? Já vím, že se nezrušila a že i Ty jsi pověřoval spolu s námi Patrika Hudce, aby vyjednával s ostatními společnostmi výměnu el. verzí časopisů, jak je to i jinde běžné. Co se jim tedy mělo poslat, když některé články nejsou povoleny k jinému než papírovému vydání? A jak to, že když kontaktujeme některé autory, tak nám to povolení dodatečně dali a do budoucna také?
A také píšeš, že si neděláš nárok na sazbu, ale na grafiku - no nějak něchápu přesně ten rozdíl a pro nás z toho prostě plyne to, že tebou nasázené T nemůžeme el. použít a musíme si prostě poradit jinak.
Jinak dar byl letos vyjednán na vydání i jiných věcí než jen T, jak jsi to také chtěl (myslím, že jsme chtěli např. vydat nějakou brožurku o masožravkách ČR, kterou měl připravovat Martin S., že.) a tak podobně, ale nakonec jsme byli rádi, že vůbec na ty dvě čísla vystačí. Těch nepřesností je docela dosti.

Janina

Re: Anketa
Autor: Jan Franta (IP zapsáno)
Datum: 13.01.2009 17:33

Milá Jano,
Trifid byl na podzim 2007 bez náplně a další vize. Bylo tehdy zrušeno pár příspěvků se kterými se počítalo. Skončil seriál o škůdcích a skončil dichotomický klíč. Se vznikem VAMRU pozbyly význam Portréty rostlin tak, jak do té doby vycházely. Do dalších Trifidů nebylo co dát. Co já vím, tak Michal se často chlubíval, že když jste dělali T spolu, psala jsi texty na míru, podle toho, kolik místa zbývalo (připiš 2 řádky a uber 3 slova....). To je trochu jako bys kupovala do knihovny 30 cm knížek. To je pro mě noční můra, protože kvalita jde nutně stranou. Hrozilo, že to s Trifidem dopadne špatně, autoři nebyli a noví se nerýsovali. To označuji za "zbídačený stav".
Opakuji, že Patrik přišel s myšlenkou výměny el. časopisů sám. Také ale zároveň upozorňoval, že je to velmi obtížné, neboť každá společnost si pdf verze velmi střeží. To vše je marginální, jedná se asi o 3 společnosti, zde v tomto vláknu se mělo hovořit o plošném šíření Trifida elektronicky, s čímž pravděpodobně nikdo nesouhlasí (a přesto to Ty s Michalem prosazujete).
Opakuji, že SR neměla do konce roku připravený ŽÁDNÝ konkrétní plán, jak utratit peníze z daru, i když ty se snažíš podsouvat opak. Ano, vím, přišla jsi s myšlenkou pořídit plachtu s nápisem na skleník pro výstavu, ale asi to neprološlo. Nebo snad existuje něco, co je hotové a kvůli vysoké ceně T se do daru nemohlo dát a tudíž nevyšlo? Myslím, že ne. Píšeš o nějakých nepřesnostech, to Michal si servítky nebere a rovnou mi před chvílí do mailu napsal, že můj výše napsaný příspěvek je plný lží.
Tato diskuse nemá význam. Já jsem svůj příspěvek napsal, protože na dotaz Martina Dlouhého nikdo neodpověděl a Michal se mu jen svými "argumenty" snažil "zavřít ústa", bez toho, aby odpověděl, na co se Martin ptal: Tedy jestli si mohou členové sami rozhodnout, zda chtějí či nechtějí elektronický časopis Trifid. Myslím, že si rozhodnout nemohou.
Honza

Re: Anketa
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 13.01.2009 17:57

Trochu zpět k původnímu problému, ale nejen k němu. V diskuzi zaznělo něco, k čemu cítím nutnost se vyjádřit jakožto "dohlížitel" na distribuci. Ve svých starých emailech, které poctivě archivuji smiling smiley jsem v seznamu adres pro distribuci našel tento údaj z dubna 2007, který se vztahuje k T 01/2007:

počet členů odebírajících papír + CD: 15
počet členů odebírajících pouze CD: 32
celkem členů 208

Osobně nepovažuji pdf verzi za hloupost, má svá opodstatnění a podle čísel z roku 2007 je vidět, že skoro 1/4 členů byla nakloněna její existenci. To, že se neozvali při poslední "anketě" může mít mnoho důvodů...já jsem se třeba taky neozval.

Jirka Vaněk

Re: Anketa
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 13.01.2009 18:11

Takže to shrňme:

  • Valná hromada před lety rozhodla o vydávání Trifida také v PDF.
  • V SR nepadlo rozhodnutí upustit od vydávání Trifida také v PDF.
  • Honza se o své vůli rozhodl nevydat Trifida v PDF.
  • Místo elektronických podkladů k ročníku 2008 máme díky němu jen kupu papírů s hezky naformátovanými obrázky a písmenky.

Když si VH odhlasovala PDF, měla by je i zrušit. A ne jeden bývalý člen SR.

Pokud mi to nenařídí SR, anketu neudělám. Nebyla by totiž o PDF. Pokud máte potřebu, řešte to přímo se SR, nebo na VH.

K tomuto tématu se zde dále vyjadřovat nebudu, fórum je tu především pro pěstitelské příspěvky.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Anketa
Autor: Marek M. (IP zapsáno)
Datum: 13.01.2009 19:24

Ano, správně!
Takhle se na to musí!

Argumenty M. Rubeše mě nepřestávají vytáčet, protože dokáží tak krásně lidem zavřít ústa, že člověk ani nemá co říct. Přesně jak píše JF.
Bohužel je smutné, že pokaždé, když se M. Rubeš jen maličko dostane do situace, kdy by neměl svou odpověď, která má všechny setřít a vyvrátit jakékoli pochybnosti, tak hnedka odkazuje na SR stylem "já nic neudělal, já pouze plním příkazy těch, co jsou nade mnou."

Mrzí mě, že místo férového jednání se člověk v Darwinianě dočká spíše nabádání k tomu, aby byl poslušnou ovečkou, která bude se vším souhlasit. Neplatí to u všech členů SR, někteří jsou naopak vpohodě.

Takhle si to teda já nepředstavuji, aby společnosti, ve které je 200 členů vládl jeden člověk, který ještě ke všemu není ani ve vedení. To se jen tak nevidí.

A ještě teda jedna věta, kterou jsem si nemohl odpustit a už jsem ji chtěl pronést dávno:

Vážený pane Rubeši,

výstava Darwiniany je pro všechny lidi...to, co jste mi tam řekl,
se snad ani slovy nedá popsat. Ale třeba vám to jen tak vyklouzlo, hm? winking smiley

Opravdu mě mrzí, že jsem to sem vše napsal, ale to, co jsem si v tomto vlákně přečetl způsobilo, že se mi začala vařit krev.
Tak se mějte hezky. smiling smiley

That's all folks!

Marek Míča
marek.mica@centrum.cz
ICQ:222-885-216

Přílohy: 1.jpg (46.1KB)  
Re: Anketa
Autor: Katka Králová viceprezidentka společnosti (IP zapsáno)
Datum: 13.01.2009 21:32

Jak by to bylo jednodušší, kdyby se vedly pořádné zápisy ze schůzek SR.... smiling smiley

Re: Anketa
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2009 00:43

Myslím, že někde tady bychom to, přátelé a kolegové, mohli ukončit, smysl vlákna byl o něčem jiném, Martinu Dlouhému jsem odepisoval já soukromě, protože bylo spojeno příliš mnoho věcí a stejně by se to tady ztratilo.

Elektronická verze je pouze možnost si ji stáhnout, když už existuje v PDF pro potřeby redakční rady, to je vše. Kdo ji nechce, nechť nestahuje. Společnosti pak dále přináší úsporu aktuálně okolo 2500 CZK ročně. Tady opravdu celá story o PDF verzi končí a více za tím hledáte marně.

Vzhledem k některým nepřesnostem týkajících se finančních otázek, které zazněly v románech výše a spadají do mé sféry vlivu, bych do budoucna preferoval buďto nejprve dvakrát měřit, co jste vyplodili, a až pak řezat (což se dá vztáhnout obecně, také s ohledem na nějakou formu projevu, který je veřejně na internetu), případně doporučuji se mě nejprve zeptat, než budete ostatní mystifikovat. V konečném důsledku ušetříte práci mé osobě, protože pak nebudu muset odpovídat na soukromou korespondenci z řad členů začínající otázkou: "Jak je možné" a "Nechápu". A abych kvůli tomu uváděl na pravou míru některé záležitosti a skončil pak u pořadového čísla "za osmé", po mně přeci nechcete.
Tak prosím s rozumem.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss