Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Heliamphory v panelaku
Autor: Banana (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2003 17:35

Rad bych pestoval heliamphory v panelaku v pokojovem sklenicku(akvarku) s umelym osvetlenim, myslite, ze by se jim darilo????Neni na ne prilis teplo????
Jsou to drahe rostliny a nerad bych o ne prisel.
Pro zacatek bych zkusil tyto druhy:Heliamphora minor, Heliamphora heterodoxa, Heliamphora heterodoxa x minor,Heliamphora tatei var. neblinae x hispida. Jsou to nenarocne rostliny???

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Martin Klásek (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2003 18:10

Já mám několik heliamphor a doku nebyla zima, tak jsem je nechával venku. Ale pod zářivkami jsem je taky pěstoval a teplotu okolo 22 stupňů celsia snášely bez problémů. Ale jejich pěstování je velmi náročné. Ze 100 rostlin jich přežije tak cca 10 - 15, takové jsou zkušenosi mé a mých kolegů. Nejdříve bych si koupil max. dvě rostliny a potom bych kupoval další, kdyby se jim dařilo.


S pozdravem MK
www.sweb.cz/masozravky

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Banana (IP zapsáno)
Datum: 27.09.2003 01:10

Coze, ze 100 koupenych rostlin prezije tak malo???, to je opravdu hrozne.Pri nemale cene rostliny to je pouze pro movite pestitele.

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Martin Klásek (IP zapsáno)
Datum: 27.09.2003 09:50

U menších rostlin to tak bohužel je. Ty větší by mohly být o něco odolnější. Důležitá je dobrá vlhkost a osvětlení. Jinak pasti usychají.


S pozdravem MK
www.sweb.cz/masozravky

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Honza Flisek (IP zapsáno)
Datum: 28.09.2003 13:31

Pestovani heliamfor v panelaku pod umelym osvetlenim muzu vrele doporucit trochu zkusenejsim pestitelum. Ja osobne pod umelym osvetlenim (usporne zarivky - studena bila+cervena). Teplota zde v lete dosahuje i okolo 30°C, normalne vsak okolo 26°C ve dne a okolo 20°C v noci. Dulezite je, aby kvetinace s rostlinami nestaly ve vode. V opacnem pripade mohou i behem nekolika dni nadherne exemplare uhynout. Jako druhy vhodne pro toto pestovani doporucuji H. minor, H. nutans, H. hispida, H. ionasii, H. tatei a prirozene taky hybridy. Bude to asi s podivem, ale zacatecnikum moc nedoporucuji pravou H. heterodoxa. Naopak rostliny oznacene jako H. heterodoxa "Gran Sabana", se pestuji jednoduse. V posledni dobe se ale objevuji stale casteji domnenky, jedna-li se opravdu o pravou H. heterodoxa, ci jiny, zatim nepopsany druh. Prava H. heterodoxa roste v kulture vemi neochotne. Tato rostlina je opravdu rozdilna od prave H. heterodoxa.
Dale se chci pokusit vyvratit nazor, ktery v teto diskuzi padl o tom, ze jen 10-15 rostlin prezije ze 100.
Ono hodne zalezi na tom, v jakem stavu jsou rostliny, kdyz je ziskame. Pokud jsou dobre narostle, zdrave, nejsou s nimi zadne problemy. Bohuzel vetsinou se v zahranici nabizeji rostliny juvenilni, mnohdy spatne aklimatizovane, nevyzrale... Preprava postou temto rostlinam taky moc neprida. Takoveto rostliny opravdu daji zabrat i zkusenym pestitelum, nez z nich neco vypiplaji. Vetsinou vsak tyto rostlinky opravdu uhynou. Dulezite je, vybrat si opravdu zdravou a napestovanou rostlinu. Potom s ni nejsou problemy. Dukazem toho muze byt i to, ze jsem vice nez 2 roky pestoval H. nutans v panelaku na Z okne, volne na parapete nad ustrednim topenim. Bohuzel jsem byl nucen rostlinu prestehovat jinam, protoze zacala zabirat prilis hodne mista - jeji pasti dosahovaly asi 25-30cm a rostlina samotna mela prumer asi 50cm. Pravidelne zde i kvetla. Rostla podstatne lepe, nez na stejnem miste pestovane hybridy spirlic.[img][/img]


Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Martin Klásek (IP zapsáno)
Datum: 28.09.2003 14:02

V tom bude asi ten problém. Mé heliamphory jsou ještě juvenilní. Za nějakou dobu si pořídím něco většího. Ale i tak heliamphory vyžadují velké nároky na pěstování. A nic levného to taky není.

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Banana (IP zapsáno)
Datum: 28.09.2003 19:53

No jo, ale kdyz vzrostle rostliny stoji 2000-3000Kc, to opravdu neni pro kazdeho,kdyby staly jako spirlice, rad bych si take poridil vzrostle kytky.

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Honza Flisek (IP zapsáno)
Datum: 28.09.2003 22:39

Nemel jsem na mysli rostliny vzrostle, ale jen v dobrem stavu a dobre rostle! To muzou byt jak rostliny dospele, tak i mlade, juvenilni!

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: |Jirka (IP zapsáno)
Datum: 30.10.2003 13:43

Vážený kolego, zatím konstatuji, že mi heliamphory rostou ve srovnání s tučnicemi a rosnatkami naprosto bezproblémově. A to v malé vitrince na parapetu. V tomto prostředí se mi bez zvláštního úsilí či techiky podařilo vypěstovat z juvenilních rostlin dospělé, bezproblémově se mi je daří i vegetativně množit.Ani letní extrémy je nijak nepoznamenaly,v létě přirozeně stíním a rosím,je dobré mít květináče na roštu, aby v nich ani omylem nestagnovala voda.Substrát od živého rašeliníku po směs pro epyfyty, na zakořenění oddělků rašeliník.Myslím, že je důležité získat zdravou a vitální rostlinu-problém není ve věku a velikosti.
zdraví jirka

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Tomáš Cibák (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2007 13:11

Dobrý den
Vím že už je to staré vlákno,ale hodně by mě zajímala ta vaše H.Nutans,Pane Flísku..rád bych viděl fotku,protože o něčem takovém jsem ještě neslyšel...Měl bych i zájem o odnož z takto odolné rostliny.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Tomáš Cibák (10.03.2007 13:25)

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: ophrys (IP zapsáno)
Datum: 09.05.2007 15:42

Mé zkušenosti ze sedmiletého soužití s Heliamphorami běžných druhů jsou následující: pěstuji ve vitrince na okně v bytě, chráním před úžehem a v zimě občas použiji fungicid. jediným problémem byla právě Botrytis cinerea, proto ten postřik. Jinak z juvenilních rostlin vyrostly beze strát kvetoucí adultní, jednoduše je množím dělením trsů.Jdou mi mnohem lépe než většina jiných druhů MR. Pomalu rostou, takže je třeba trocha trpělivosti. přeji hodně úspěchů.

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2007 11:41

Ophrys: Jaký fungicid prosímtě používáš? A s jakými zkušenostmi?

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2007 12:16

Místo fungicidu dejte do akvárka malý větráče s PC a nic nežádoucího tam nebude.hot smiley

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2007 12:51

Tomáš: Větrak mam a stejně se občas něco objeví, takže bych se rád něco dozvěděl i o fungicidu. Sám nevíš, jestli ho taky někdy nebudeš potřebovat.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil lama (10.05.2007 12:51)

Re: Heliamphory v panelaku
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2007 13:07

Nemaluj čerta na zet sad smileyještě to by tak scházelowinking smiley.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss