Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Agar
Autor: Matěj Berek (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2009 06:48

Dobrý den koupil jsem si agar a ted bych chtěl v něm rozmnožovat ruzné druhy ale vubec nevím jak.Prosím poradil by mi s tím někdo.????

Re: Agar
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2009 08:21

Zdar,
nejlépe začít prvním článkem ze série Michala Kouby, viz [www.darwiniana.cz].

Rozhodně to ale nebude tak jednoduché, jak se zdá. Každopádně držím palce.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Agar
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2009 15:03

Asi před rokem bylo na fóru nabídnuto kompletně připravené médium s agarem, minerálními živinami, vitamíny, biocidem a tak podobně, prostě jednoduchý kit, uvař si a sázej. Koupil jsem si dva kousky ve svém naivním nadšení... ale tu chybu bych nezopakoval. Kit byl připraven perfektně, alespoň jsem na něm nenašel jedinou chybičku. A kdybych měl připravenou laboratoř nebo něco na ten způsob, pravděpodobně by to dopadlo dobře, ale první várka agaru kompletně zplesnivěla a druhá várka, kterou jsem opravdu pečlivě udržoval aseptickou sice nezplesnivěla, ale zatím nevyrostla ani jediná rostlinka. V květináči už mi některá semena ze stejné várky, jako je na agaru, vyklíčila... takže asi tak.

Michal Kouba ve své sérii poznamenává: "Z výše uvedených poznámek vyplývá, že celá problematika TC v rámci "zájmové činnosti" vás časem donutí k rozhodnutí, zda toho včas nechat (vymýt plísně ze sklenic a uložit je na polici mezi marmelády), nebo to vzít vážněji, vystěhovat nádobí z obýváku a obsadit doma třeba tělocvičnu, když je to možné. Začít studovat a šetřit na vybavení laboratoře." , s čímž naprosto souhlasím. Já osobně jsem se rozhodl pro vymytí plísně ze sklenic...

Čímž Vás od toho nechci odrazovat, jen varuji, že pěstovat MR na agaru není jako pěstovat hrášek na záhonku, pokud Vás to chytne, můžete se stát dalším úspěšným pěstitelem MR na agarových médiích.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss