Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
Kolmá stěna z tufu
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2006 13:22

Vyšetřil jsem na východní straně zahradní zídky něco prostoru pro kolmou stěnu z pěnovce (cca 3 metry) pro saxifragy a tučnice.
Chci se zeptat, má někdo něco podobného na zahradě? Zajímá mně především,jestli je možné použít hypertuf místo drahého a nedostupného pěnovce. Jak dlouho vydrží zvlášt v kombinaci se zabudovanou kapénkovou závlahou. Za každé info budu rád.

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2006 14:47

Já pěstuji temperátní tučnice na balavanech pěnovce, do kterých zespod vyřežu klín tak, abych je mohl zasadit na okraj betonového jezírka jeden pěkně vedle druhého. Kameny ponořené aspoň 10 cm do vody si pak samy nasávají potřebnou vlhkost. Zatím mi tak úpěšně rostou všechny tučnice. (P. alpina, corsika, grandiflora, hirtiflora, leptoceras, poldinii, valisnerifolia a samozřejmě vulgaris). Jako dekorace se mi osvedčilo vysazení protěží, lomikamenů, zvonečníku, silenky, dřípatky a dalších vlhkomilných vysokohorských skalniček. Kapénková závlaha není na škodu, ale při uvedeném způsobu pěstování ani není nezbytně nutná.
Georg

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2006 21:07

to by chtělo foto !!!
Za všechny tedy tímto prosím !!!
smiling smileygrinning smileysmiling smiley

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 13.05.2006 19:07

Taky bych rád poprosil o fotku. Jak jsou ty šutry vysoké? zajímalo by mně jak vysoko si pěnovec vodu nasaje.

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2006 13:24

Nasákavost samozřejmě závisí na kvalitě (hustotě, stáří, stupně mineralizace a dalších faktorech) kamenů. Ty největší z mých dosahují něco kolem 40 cm na výšku a 70 cm na délku a nasávají dostatečně na všech místech. Dokonce ještě zvlhčují i okolní půdu, ze které přejímají vlhkost i okolní pěnovce, které jsou již součástí suché skalky. Pěnovec skutečně působí jako přírodní čerpadlo. Limitem při realizaci pěnovcových útesů je spíše horší dostupnost větších kamenů než nedostatečná smáčivost.
Georg
PS: Vzhledem k mému ICT antitalentu se pokusím poslat nějaké obrázky individuálně na mail s tím, že pokud je budete chtít zveřejnit na fóru, máte mé svolení.

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2006 18:18

Please pošli mi to grinning smiley

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
icq :199871213
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Jakub Mazanec (IP zapsáno)
Datum: 16.05.2006 12:02

také bych zájem o fota, díky moc. jmazanec@centrum.cztongue sticking out smiley

Jakub Mazanec
jmazanec@centrum.cz
[masozravky.ukryt.net]

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Jaroslav Harman (IP zapsáno)
Datum: 21.07.2010 21:04

Dobrý den. Koukám, že se hodně zmiňujete o pěnovci. Rád bych na něj vysadil mexické tučnice, ovšem pěnovec nemohu vůbec nikde sehnat. Dnes jsem leda koupil travertin v Hornbachu, ovšem že by dobře nasával vodu, to ani omylem sad smiley Nevíte, kde by v současné době bylo možné sehnat pěnovec poblíž Ostravy? Nebo tedy něco podobného pěkně vypadajícího, co dobře nasává vodu a pro tučnice je to optimální...dík předem za info

Re: Kolmá stěna z tufu
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 21.07.2010 21:45

Já doma používám uměle vyrobený "travertin". Ten pravý se těžko shání... Umělý se dělá ze sádry, nastříhaného rašeliníku a rašeliny, smíchá se to s vodou (přibližně jeden díl sádry a jeden díl směsi rašeliníku a rašeliny) a nechá ztuhnout v požadovaném tvaru. Lze to naplácat do nějaké formy, ale více se mi osvědčilo vzít keramickou misku či velký keramický květináč, urazit mu třeba jednu stranu (aby vznikla plocha nejen nahoře, ale i zboku) a vnitřek vyplnit směsí. Pak se to nechá zatvrdnout a normálním vrtákem vrtám díry, do kterých sázím mexické tučnice v nějaké měkčí směsi (aby měly kam zapouštět kořeny).
Takto vyrobený "šutr" obvykle časem poroste mechem bez nějakého vnějšího přičinění a po nějaké době, až tučnice pěkně zakoření a drží na šutru samy, to vypadá velmi pěkně. Na takovém šutru tučnice bez protestů rostou klidně i tři roky, ale při zálivce tvrdší vodou se po okrajích sráží soli a nevypadá to už tak pěkně. Tučnicím to však nevadí a rostly by klidně dál, i kdybych je nepřesazoval.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss