Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Co s mucholapkou?
Autor: Mista (IP zapsáno)
Datum: 17.07.2011 21:39

Zdravím, zdá se mi, že mi nějak odumírá mucholapka. Netvoří nové pasti a když už tak jen občas a ještě k tomu nějaké deformované a k tomu mi začaly usychat listy. Přesadil sem ji tak před měsícem, téměř všechny listy uhynuly, ale vyrostly nové a pak už jen takové zmetky. Nevíte čím to může být? Uschnutí si vysvětluji tím, že sem jich nechal příliš na slunci za oknem, tak jim ted přistiňuji, snad to pomůže. Byl bych velice rád kdybych je zachránil, protože jsou to moje jediné zelené mucholapky. A ještě jsem přesadil i ostatní, všechny do stejného substrátu a u druhých mi nové pasti vyrůstají ale asi jsem je taky všechny připálil na slunci, protože mi začínají taky nějak usychat, nové se drží, starší usychají. Kdybyste mi pomohli budu rád winking smiley

[mistex.rajce.idnes.cz]
[mistex.rajce.idnes.cz]

Re: Co s mucholapkou?
Autor: Jakub Těthal (IP zapsáno)
Datum: 18.07.2011 13:57

asi by to chtělo světlo

E-MAIL: jakub.ol@centrum.cz
ICQ: 443-792-140
SKYPE: jakub.tethal346

S pozdravem Jakub Těthal

Re: Co s mucholapkou?
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 18.07.2011 16:05

Ahoj,

no nevypadá to moc dobře, ale kytka je evidentně stále živá. V jakém je substrátu ? Začala se takhle chovat až po přesazení ?

V téhle fázi bych byl opatrný s vodou - jakmile kytka začne jevit známky nějaké nemoci, je pak mnohem více náchylnější na uhnití. Takže bych ji tolik netopil ve vodě.

Kolik má světla ? Mucholapka má ráda opravdu velký výsmah. Když kytku, která není zvyklá na přímé slunce, přemístíš na výpal, tak staré listy většinou odejdou, ale ty nové by už měly být zdravé a vydržet.

Co nějací brouci ? Mšice nebo puklice ze spodní strany listů - nejsou ? Na tom druhém obrázku mi přijde, že je uprostřed růžice vidět něco, co by mohla být puklice, ale taky to může být zárodek listu, není to moc poznat.

Jirka Vaněk

Re: Co s mucholapkou?
Autor: Mista (IP zapsáno)
Datum: 18.07.2011 17:33

Jako substrát mě byla doporučena bílá baltská rašelina. Než jsem ji přesadil tak vyplodila snad 2 takovéhle mrchy ale zbytek byl s pastí jak má být. Po přesazení téměř vše uhynulo Ostatní mucholapky které jsem přesadil tak tohle nedělají ale začíná jim růst hodně lístků bez pastí, tak sem dal jednu na slunce, jednu pod folii a tuhle sem nechal tak, ale zatim žádná změna moc vidět nejde, je to druhý den teprve. Žádní brouci ani nic podobného, puklici bohužel nepoznám smiling smiley Jinak jsem je měl celou dobu za oknem a řekl bych že možná zeschly tím návalem slunce, vodu stále dolévám zhruba 2-3 cm vysoko a zčernaly mi právě i nové ještě nevyvinuté pastičky u ostatních mucholapek. Ale pořád mi nejde do hlavy proč plodí tolik lístků bez pastí. Mám ještě jiný substrát, ale nevim jestli by to bylo vhodné ji znovu přesadit a jestli by to vůbec pomohlo.

Re: Co s mucholapkou?
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 18.07.2011 17:35

Než se kytka vzpamatuje po přesazení, tak to může trvat klidně 2 týdny. 2 dny je opravdu málo. Stejně tak po změně stanoviště trvá nějakou dobu, než zareaguje. Obecně mucholapka nedělá pasti, když má málo světla.
Nechal bych ji na hodně světlém místě, volně na parapetu a počkal.

Jirka Vaněk



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jirka Vaněk (18.07.2011 17:37)

Re: Co s mucholapkou?
Autor: Mista (IP zapsáno)
Datum: 18.07.2011 17:47

Přesazoval sem je všechny tak před měsícem, pouze ten pokus o záchranu trvá 2 dny. Všechny plodily jednu past za druhou a ted mám hodně právě těch lístků bez pastí. Nevim jestli hraje i roli jak je kytka stará, protože ty zbylé mám mladší, mají menší pasti a možná jim nevadí mín světla. Tato už měla pasti přes 3 cm a možná potřebuje víc světla, jenže když tam nemám žádnou normální past, jen takové deformované tak nevim jestli to risknout a dát ji na zahradu na přímé slunce.

Re: Co s mucholapkou?
Autor: Jakub Těthal (IP zapsáno)
Datum: 18.07.2011 20:44

Nech to na tom slunci, no.

E-MAIL: jakub.ol@centrum.cz
ICQ: 443-792-140
SKYPE: jakub.tethal346

S pozdravem Jakub Těthal



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss