Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Láčkova roste snad do nebe
Autor: jitecka (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2013 14:12

Dobrý den, můžete mi prosím poradit s touto láčkovkou. Zdá se mi, že roste strašně moc nahoru. Netvoří vůbec láčky, spíš ty co by měly být nové, zaschnou ještě než z nich něco je. Je fakt, že má jednu krásnou neuschlou láčku, ale toť vše. Tu uschlou co je trochu vidět na obrázku jsem už ustřihla. Už jsem kytičku dokonce v létě zkracovala, odstřihla jsem nahoře kus toho hlavního stonku a snažila se jej nechat zakořenit, ale nic nevzešlo a na kytičce to akorát nechalo škaredé zakončení. I tak si sama udělala prostor k dalšímu růstu bokem pod tím střihem. Ale teda, žene se převratnou rychlostí nahoru, co s ní? Mám ji zkusit znovu zkrátit? Jestli ano, v jaké části a spíše až bude tepleji, že? Jinak je přes zimu na parapetě v ložnici na severo-východní stranu. Je tam kolem 18°C. Zalévám ji 1x za 2 dny. Má se přes zimu také rosit? Děkuji moc za radu.

Přílohy: SDC11729.jpg (67.1KB)   SDC11736.jpg (28.4KB)  
Re: Láčkova roste snad do nebe
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 17.02.2013 22:05

Dobrý den,
podle toho, co popisujete, je to typický příklad nedostatečné vzdušné vlhkosti. V kombinaci s nízkou intenzitou zimního slunečního záření je to vražedná kombinace pro tvoření nových láček. Severovýchod není kvůli světlu dobrý - nejlépe jih, jihovýchod a v ideálním případě samostatné umělé osvětlení. Rosení vzdušnou vlhkost příliš nezvýší, vlastně skoro vůbec- ideálně zavřít do nějakého akvária.
Rostlina roste vysoko protože to je liána. Jakmile začne dospívat, mezery mezi jednotlivými listy se zvětší, šplhá totiž za světlem. Zkrácení je nejlepší, když zůstanou jen mladé oddenky, které, až více poporostou, budou šplhat stejně jako mateřská rostlina. Zkracovat lze celý rok, jen v zimě to rostlině půjde z nedostatku světla trochu pomaleji.

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss