Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Trpaslíci
Autor: Ing. Jiří Schiller (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2010 13:03

Poraďte. Usychají mi trpaslíci a to přitom stojí ve vodě každý den je mlžím a uměle přisvětluju.

Re: Trpaslíci
Autor: Martin Dlouhý člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2010 13:15

to mlžení bejt vůbec nemusí. Prozkoumej pořádně substrát jestli v něm nemáš nějaký škůdce.Většinou jsou to malý bílý červíci nebo broučci co jim ukusujou kořínky, trpaslíci jich moc nemaji a tak rychle odchází.

Re: Trpaslíci
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2010 13:22

nejspíš to bude tím že stojí ve vodě, (já je přes zimu v podstatě pěstuju trochu jako běžné kytky, jak zmizí voda z pod misky nechám to tak den dva než ji tam leju znova /zaleží jak máš velké květináče/) případně už může být znehodnocený substrát.

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Trpaslíci
Autor: Jaroslava Dohnalová (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2010 13:46

Taky mi trpaslíci usychají, taky je trvale s vodou v podmisce. Smutnice se mi objevují, ale v tomto květníku nejsou jde o D. scorpioides, věk kytí je tak 5 let.
Tak nějak už to ale beru jako každoroční daň, prostě nějaké vždy pojdou...

Re: Trpaslíci
Autor: Martin Dlouhý člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.01.2010 16:10

jj scorpíci straý tak tak 5letý mi teď odcházeji. nebo roseany ty mi vydrží tak 2roky...u některejch je to tradice prostě...a z gemmů se vysejou nový..

Re: Trpaslíci
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.01.2010 17:08

Mám s nimi podobnou zkušenost.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Trpaslíci
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.01.2010 17:35

Tož trpaslíci jsou od přírody spíš krátkověké rostliny, nepletu-li se? Rozhodně to nejsou hlíznatky, které by tvrdly na místě pár desítek let. Třeba mně po odgemmování většina D. pulchella tradičně odumírá. D. nitidula na druhou stranu většinou zůstává a to jsou obě kytky ve stejné nádobě.

Jak velké rostliny ti odumírají Jirko? Jestli už jsou starší, tak to může být přirozeným stárnutím, jestli ti ale chcípají mladí trpaslíci čerstvě narostlí z gemm, bude někde problém. Osvětlení máš, o vlhkosti se tu psalo, o škůdcích jakbysmet... ještě teplota, nevím jestli je to obecný jev, ale mě trpaslíci lépe rostou spíš v chládku (řekněme 17 až 20 °C) než při vyšších teplotách.

Re: Trpaslíci
Autor: MAR (IP zapsáno)
Datum: 14.05.2010 16:04

Jen skromná připomínka. Trpaslíci nejsou zas tak krátkověké rostliny. Záleží na způsobu pěstování. Dost pěstitelů to dělá tak, že pořídí gemmy, nechají je vyrůst a když udělají nové gemmy tak je v podstatě nechají dožít a jedou celý cyklus odznovu. Je to nejjednodužší, ale velká škoda. Některé z nejhezčích druhů tak v podstatě nikdy neuvidí kvést. Problém je v kořenech těchto rostlin. Většina jich má opravdu jen pár, nebo dokonce jeden jeden. Když se skazí substrát nebo zhorší podmíky, kořeny uhnijí a v podstatě je s trpaslíkem konec. Klíč je ve stabilním prostředí pro kořeny. S tím souvisejícím problémem je obtížné přesazování. Nešetrným vyjmutím kořen přetrhnete a jen koukáte jak kytka pomalu odchází. Nicméně přesadit se trpaslíci dají. Chce to jen trpělivost a pečlivost. Když se dodrží tyto pravidla, jsou to v podstatě nesmrtelné kytky.
A konečně ke konkrétní problému. Už je to pár měsíců, ale rada pro ostatní a pro příště. Pokud trpaslíci stojící ve vodě usychají, je problém právě u kořenů. Já sázím na teplo + mokro. Pokud je substrát stále kvalitní, doporučiji drasticky snížit teplotu - klidně na 8 stupňů .. a samozřejmě maximum světla. Trpaslíci mají chlad nejraději. Každý kdo je pěstuje ví, že nejhezčí jsou brzy na jaře a pozdě na podzim. Otužilé kytky dají v pohodě teploty k nule (osobně vyzkoušeno, nicméně šlo o otužilé rostliny a určitě nedoporučuji jako pěstitelský návod). Při nízkých teplotách snesou mokro a velmi rychle se probouzejí k životu. Pokud už jsou kořeny ovšem odumřelé, šance se velmi snižují. Trochu funguje to snížení teploty a částečné přizasypání kytky. Někdy hodí náhradní kořen. Všeobecné pravidlo pro většinu trpaslíků .. čím víc teplo, tím míň vody. Při teplotách nad 25 to chce jen slabě vlhký substrát. Teploty kolem 10-15 stupňů - klidně postavit květináčky do vody a budou spokojený. Něco málo k trpaslíkům a mém způsobu pěstování na [www.zeleni-dravci.cz] Snad to někomu pomůže smiling smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss