Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování : 
Trpaslici - vysev gemmu
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 10:23

Dobry den, v Chlubirne i na jinych strankach zde vidim, jake mate mnozi krasne trpasliky (naposledy p. Braunova). Ja jsem ted koupil par gemmu a pripravuji se k jejich vysevu. Proto bych chtel bych Vas poprosit o "odhaleni tajemstvi" abych se vyvaroval zacatecnickym chybam. Planuji je pestovat v kvetinacich v otevrenem akvariu hloubky 20cm. Mam dilema - trochu prakticke - zda zvolit velikost kvetinace 14x14 a vysky 16 cm nebo zda by stacily kontejnerky mensi napr. 9x9 a vysky 10 cm. Z litertury vim, ze maji velmi dlouhe a velmi krehke koreny a velice tezko snaseni pripadne presazovani a navic cim vetsi objem substratu, tim ma lepsi pufrovaci schopnost a i vetsi akumulaci vody, takze je i odolnejsi proti nechtenemu prisusku. Bohuzel je tady i druhe hledisko a to jsou prostorove naroky takove sbirky (bydlim v panelaku a krome kytek zde "musi" bydlet i zbytek rodiny). Jako substrat chci pouzit (resp. jinou jsem v Pardubicich nesehnal) "neupravenou" raselinu (Sobeslav) prodavanou v marketech. Raselinu jsem presel nejprve jemnym sitem (takove to plastove, co je v kuchyni - velikost ok cca 1mm) a to co nepropadlo pak sitem s oky cca 2,5 mm. Pri presivani jsem narazil na larvy smutnic a tak jsem raselinu sterilizoval v papinove hrnci. Takze mam 3 frakce - superjemnou, hrubsi a zbytek hrube raseliny. Pisek - bily kremicity mam 1) velejemny zrna 0,3 mm, 2) jemny cca 0,8 mm a 3) hruby se zrny cca 2 mm. Uvazoval jsem smichat tu stredne hrubou raselinu s piskem 0,8mm v pomeru 1:3. Na dno kontejneru pak pouzit tu hrubou frakci raseliny smichanou s hrubym piskem (2mm) v pomeru 1:3 az 1:4. Na vrch pak dat vrstvu cca 1 cm cisteho pisku (bud toho velejmneho nebo toho jemneho), na kterou bych vysel gemmy a jemne je promackl. Pokud by se vysevalo do tech velkych kvetinacu (vyska 16cm), byla by vyska sloupce vody v akvarku cca 5 cm a pokud by do tech nizsich, byla by cca 2 cm. nemlzil bych je a zalivka by byla pouze podmokem kupovanou destilovanou vodou (casem treba z vlastni osmozy). Takze Vas prosim o kritiku meho planu a poradit, jak byste to resili Vy. Dekuji a s pozdravem a pranim krasnych Vanoc Milan Stary.

Re: Trpaslici - vysev gemmu
Autor: Kamil Pásek (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 11:59

Dobrý den pane Starý,

dle meho, jdete na to zbytečně vědecky. V zasade staci smichat čistou vlaknitou raselinu s hrubozrnejsim piskem v pomeru cca 1:1. Hrubsi casti raseliny na povrchu odstranit a povrch jemne srovnat a utlacit. Toto by melo pro trpasliky fungovat. Velikost kvetniku tolik nerozhoduje, vetsi kvetinace jsou vsak vhodne kvuli stabilite substratu (chemicke, teplotni...).

Několik poznamek:

1. Soběslavska raselina (nebo spise slatina?) neni moc vhodna, jeji propareni take ne (uvolnite zbytecne ziviny a povrch substratu bude plesnivet nebo rasit); sezente si radeji jinou: německou, litevskou. Bohuzel i to je to casto loterie.

2. Piskova vrstva na povrchu pro gemmy - tak pozor, ta velmi casto samovolne prosycha (nutno hodne mlzit), a casem, pokud nemate mekkou vodu se "zabetonuje" vysrazenimi solemi. Vyhodnejsi je pisek k rosnatkam postupne dosypavat, jak dorustaji.


3. Trochu starsi navod na pestovani je zde, dnes uz by zaslouzil revizi:

[www.masozravky.com]

Přeji pěkné Vánoce! Kamil Pásek

Re: Trpaslici - vysev gemmu
Autor: DejF (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2007 16:59

V jedné věci bych s Kamilem souhlasil - propařování rašeliny není ideální. Zahubíte tím i to, co rašelina potřebuje. Na druhou stranu, smutnice umějí zdecimovat výsev gemm během dvou-tří dnů. O tom bych mohl nejen vyprávět, ale snad i psát romány. Doporučuji prolít Mospilanem, a to důkladně. Květníky 9x9 používám též, a myslím, že jsou dobré. Mám kytí i v menších, ale to blbě drží vlhkost v době přísušku - to je také téma na román. Máte-li balkón - až bude nad nulou, šup s nimi ven a nechat je tam až do podzimu. Jen pozor na průtrž mračen a velké kapky. S tím mám také (špatnou) zkušenost.

DejF
[www.carniplants.cz]

Re: Trpaslici - vysev gemmu
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 28.12.2007 19:34

Tak jsem dnes objevil v pardubickem Baumaxu "Vrchovistni raselinu tr. I" za 30 Kc za 10 litru. Pokud jsem dobre hledal tady ve foru kolega Srba na ni pel ody, takze doufam ze bude pro trpasliky dobra. Jeste jsem si vsiml, ze hypermarkety (specialne Globusi Baumarkt) ted vyprodavaji jakesi "listnate kere" v kontejnerech 12x12 (mereno okem) a cca 20 na vysku za bratru 10 Kc. Ta cena vyjadruje "zivotaschopnost" te rostliny (tedy nulova). Za 10 Kc je to slusna cena ...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Milan Starý (28.12.2007 19:35)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss