Kvalitu rašeliny můžeme obecně dělit podle místa a způsobu těžby. Čím severnější a chladnější oblast tím lépe. Způsob těžby - frézovaná je na tom hůře než borkovaná.
Bílá rašelina je rašelina s nízkým stupněm rozložení. Má schopnost větší nasákavosti vody. Podstatnou výhodou bílé rašeliny je její strukturnost, kterou si uchovává po dlouhou dobu a nedochází tak k rozbahnění a slehnutí substrátu. Bílá rašelina tyto výhody splňuje.
Černá rašelina je rašelina s vyšším stupněm rozložení, není tak strukturovaná a má tendence se velice rychle při vydatných zálivkách rozbahnit. Používá se více jako složka do venkovních substrátů.
Základ karty Michal Kouba (2008).
Texty a obrázky podléhají licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní License, pokud přímo u nich není uvedeno jinak. |