Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
Chlorovaná voda.
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 13:17

Zdravím!
Chtěl jsem se zeptat jestli zmíněná voda má ještě jiné nežadoucí učinky.
Než bílé fleky které někdy zůstavají po zálivce na rostlinách?
Díky moc.hot smiley

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 13:25

Není to sice odpověď na otázku, ale chlóru se dá lehce zbavit. Necháš vodu 24h odstát a je po chlóru, ale to asi víš...

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
icq :199871213
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 13:30

Nebo převařit.
Fígl: Používej vychladlou vodu, která zbyde v konvičce po vaření vody.

Chlóru bych se tolik nebál, s tím se dá snadno bojovat, ale ty minerály...



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 14:21

Přesně tak, chlór vyprchá a dokonce ještě rychleji, než píše Jakub. Ty fleky na rostlinách bývají spíše od usazených minerálních složek. Vzhledem k tomu, že nevlastním reverzní osmózu a nemám přílišný přístup k destilované vodě, tak v podstatě všechny své rostliny už minimálně tři roky zalévám převařenou, odstátou vodou s malým množstvím octa. Je potřeba sledovat jen stav substrátu a nedovolit přílišné zasolení. To se dá oddálit spodní zálivkou.

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Tomáš Cibák (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 14:50

Jenom,taková vsuvka..někdo ted na www.akvarista.cz nabizel reverzni osmozu za 2 700,novou.Přišlo mi to jako dobra nabidka(je to včetně filtrů).Kdybych ty peníze měl tak do ní du,ale bohužel..

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 15:51

Tět jsem na nějakou dobu bez destilované vody a tak jsem do láček Heliamphor dával vodu s kohoutkua.Ale zajdu do lesní studánky a skusím tu vodu co tam pramení,lidé si ji nosí domů a vaří v ní.Tak uvidím doufám že je potom nevyhodím.eye rolling smiley

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Marek M. (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 16:08

No podle mého názoru je mnohem lepší ta voda z kohoutku, než ze studánky winking smiley.

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Josef Šonka (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 16:27

Vsechno zalezi na geologickem podlozi a tim vyskyt mineralu ve vode winking smiley

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 16:32

Tomáši,
s tou lesní studánkou bych to být tebou nedělala. To bude lepší ta vodovodní převařená s kapkou octa. Dím tak z důvodu, že velká hromada lesních studánek a vůbec spodních vod je dosti mineralizovaná (do spodních rezervoárů vody se dostane po prosáknutí skrz různá podloží a horniny a i rezervoár je různého složení). Takže by mohlo být hůře než lépe. Měkká voda např. dešťová se do studánky nezachytí, že.....
S měkkou vodou je jinak všeobecně poměrně problém, a jelikož malé reverzní osmózy jsou již poměrně finančně přístupné, rozhodně bych volila do budoucna tuto cestu, plánuješ-li u kytek zůstat a sbírku dále rozšiřovat.
A cena, kterou zmínil Tomáš Cibák je myslím dost slušná, my jsme osmózu kupovali z Německa po netu a stála nás okolo tří tisíc i s náhradními filtry a do týdne jsme ji měli doma. A to byly v krabici ještě poházené bonbóny... ale to už sem asi nepatří...spinning smiley sticking its tongue out

Janina

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Marek M. (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 16:37

Já bych měl taky jeden dotaz: Kolik octa bych tam měl kápnout? smiling smiley

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Tomáš Cibák (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 16:47

Ono to s těmi studánkami je stejně celkem zábavné...například u tety v chebu je takový pramen kam si celý cheb nadšeně jezdí pro přírodní vodu a dělá jim zdravotně dobře,líp chutná a vůbec je prostě super..Jenže teta dělá na hygieně a dělala testy na vodu z tý studánky a voda z ní je naprosto totožná s vodovodní...Ale lidi maj dobrej pocit a navracej se k přírodě...

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Jana Rubešová (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 16:59

Marku, přesnou koncentraci jsem neobjevila, ale myslím, že tak cca 1 lžíce do litru vody bude O.K.
Nicméně chloru se lze zbavit snadno odstátím či převařením vody, vyprchává snadno a rychle. Horší jsou minerály, ocet rozpouští hlavně uhličitany.

Janina

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Milan Jančík (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 17:04

Sice přesně nevím jestli octany nevídou skoro stejně jako uhličitany zato vím že část rozpustných uhličitanů se při zahřátí přemění na uhličitany nerozpustné= vodní kámen na topných tělesech....Jinak chloru se lze taky velice snadno zbavit probubláním vody vzduchem jsou i jiné zbůsoby ale ty bych určitě nedoporučil už jen pro to že by vznikaly další soly.

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 18:16

Dávám přibližně cca 3 lžíce na 5 litrů vody. Chloru se zbavíš jednoduše odstátím vody, není třeba žádných zásahů.

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 19:56

Zdravím všecky diskutující.
S těmi studánkami je to dost složité..takovéto lesní studánky mohou dost dobře odvodňovat spíše mělčí zvodně, tudíž voda z nich projde půdním horizontem a pár decimetry zvětralin a pak se objeví ve studánce. Tudíž by nemusela být nijak tvrdá, spíše bych se bál dusičnanů...
Ale měl bych dotaz ohledně toho octa...Jakým způsobem pomůže snížit množství rozpuštěných karbonátů ?

Jirka

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Martin Faměra (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 21:17

Ahoj,
chtěl bych napsat jen několik poznámek. Domnívám se, že chlor vyprchá jen částečně (jen ten co není vázaný). Ohledně přidávání octa do vody, no, nevím nevím. Vápník bývá ve vodě vázán ve formě uhličitanů, toho se lze zbavit převařením, za vzniku vodního kamene (povlak na vodní hladině, případně usazený v rychlovarné konvici). Pak je tam vápník tuším jako chlorid a síran, toho se zbavit nejde. Když mám v rychlovarné konvici hodně vodního kamene, přileju do vody ocet a trochu ohřeju. Vodní kámen se rozpustí. Takže si myslím, že když do vody pro masožravky dáte ocet, vápník vám tam naopak zůstane rozpuštěný. Pro srážení vápníku z vody se myslím dá použít např. kyselina šťavelová (COOH)2, ale ta je jedovatá, takže bych doporučoval jen převařit čistou vodu.

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Marek M. (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 21:36

A pomůže mi, když si koupím přípravek, který snižuje uhličitanovou tvrdost vody?

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Petr Bílek (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 21:37

Ahoj
njn pridanim octa se voda sice neutralizuje, ale vznikaji soli! ja zalévám odstátou vodou z kohoutku do podmisky. Nekdy je videt jak se ty mineraly usazuji na misce. Pak jedine casto presazovat, aby se moc nezkazila raselina. Horsi je to s rozprasovanim vody ve vitrine, tam se mi objevuji mapy na listech a sklu, ale zatim vse roste dobre.....

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Vít Chudoba (IP zapsáno)
Datum: 05.05.2007 02:20

Zdravím všechny,
slovo chemika smiling smiley - ocet vodu minerálů nezbaví, může maximálně lehce upravit pH (tj. kyselost), ale to je vše. Částečně se lze zbavit rozpuštěných solí převařením, jak psal Martin Faměra, ale síranů a chloridů se lze zbavit pouze vysrážením třeba tou kyselinou šťavelovou. Je sice jedovatá, ale ne zas tak moc a kytkám je vlastní (např. ve šťavelu, šťovíku, reveni atd.). V Trifidu kdysi vyšel návod na úpravu vody. Voda se upraví tak, že se do ní nasype pár krystalků kyseliny šťavelové a důkladně se rozmíchá. Správná koncentrace se pozná podle toho, že po přidání další vody z kohoutku se nesmí utvořit zákal. Já bych postupoval trochu jinak. Udělal bych si roztok kyseliny šťavelové v destilované vodě (např. kávovou lžičku na půl litru vody). Tento zásobní roztok bych přidával do vody tak dlouho, dokud by se tvořil zákal. Ale nesmíme zapomenout, že ve vodě nejsou jen vápenaté soli, ale i jiné, např. sodné, které z vody jen tak nedostaneme. Proto zalévám své kytky výhradně destilkou. Na svých asi 70 květináčů mi stačí měsíčně destilky asi za stovku, v létě o něco víc a to se dá přežít. Přeji hezký den všem.

Vít Chudoba

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Patrik Zákostelský (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2007 23:36

Hoj,
zalejvám převařenou vodou z kohoutku a tvoří se mi na řašelině hnědý povlak což je prý kvůli solím co obsahuje voda z kohoutku. Zkusil jsem přesadit rostlinky jenže za 3 dny tam ten povlak byl zas, prosím poradte vodu převařuji a nic do ní nepřidávám.

____________________________________

http://www.masozrave.com/podpis.jpg
Internetové stránky: www.masozrave.com
Email: patrik.zakostelsky@post.cz
ICQ: 340-823-895

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Milan Jančík (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2007 00:10

Ahoj
mám takovej jednoduchej návod jak získat prakticky destilovanou vodu. V případě že zanedbáme krásu a účinost tak ji lze vyrobit i tak že vemem větší nádobu (kýbl) do něj dáme vodu a jinou menší nádobu (pet lahev postačí více než dobře) a potom se to celý zakryje potravinářskou folií nebo nějakým igelitem nebo možná by černá plachta byla nejlepší pro zvýšení účinosti by bylo možný celej ten kýbl obalit černou plachtou potom se to nad tou lahví zatíží jedno čím ale hlavně aby to bylo prohnutý nad lahví a celý se to dá do tepla a jak se voda odpařuje tak na tý plachtě kondenzuje a kape do lahve. Ano vím že to vipadá hrozně vím že účinost je více než mizerná obšem jako nouzové řešení to na přechodnou dobu vystačí. Já osobně rostliny nerozmazluju a zalévám odstátou vodovodní vodou(raději je častěji přesadím než dělat takovéto přístroje)
Milan

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2007 09:25

Zalévat tvrdou vodovodní vodou je podle mě největší hloupost kterou můžete udělat. Dopřáváme kytkám libůstky jako je osvětlení, mlžení, větrání atd..... a pak je budu zabíjet vodou? Vždyť voda je přece naprostý základ.

Nemusíš dělat žádné přístroje stačí zalévat dešťovkou(zadarmo) nebo destilkou(něco málo stojí -v dlouhodobém časovém intervalu se může prodražit) nebo vodou z reverzní osmózy(počáteční náklady "velké", ale časem se vrátí)

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
icq :199871213
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Radek Kastner (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2007 10:02

Tuto, jak Jakub říká "hloupost" praktikuji už více než tři roky a nemám pocit, že bych je zabíjel, těch několik málo druhů, které byly příliš přecitlivělé potom zalévám destilkou. Nemám pocit, že bych musel nějak příliš často přesazovat, ono také záleží na složení substrátu, velikosti květináče a prostředí, ve kterém kytky jsou a jak jsou tedy citlivé nebo necitlivé vůči různým výkyvům, včetně třeba nepříliš optimální zálivky.
Což nic nemění na tom, že dešťovka je dešťovka (jak kdy a jak kde), pokud tedy vůbec nějaká naprší.

Radek Kastner
http://webzoom.freewebs.com/trainxpress/HOME/clouds.JPG
trainxpress@post.cz
ICQ: 345-941-980
[www.freewebs.com]

Re: Chlorovaná voda.
Autor: Patrik Zákostelský (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2007 11:52

Já bydlim v centru Prahy takže na deštovku mohu rovnou zapomenout. Kupovat destilovanou vodu když se mi neustále rozšiřuje sbírka doopravdy nechci jen ted jak jsem si to propočítal bych tal za destilku 260 kč měsíčně sice to není až tak závratná částka, ale peníze to jsou a čas ta občas chybý. Jak už jsem psal před tim rostliny zalévám převařenou vodou, ale po několika dnech se mi vždy na povrchu utvoří hnědý povlak. Dnes ráno jsem se všimnul, že konvička na přelévání je už zespod dost tžlutá od všemožných minerálu mohlo by to být i tím mám konvici celou pročistit?

____________________________________

http://www.masozrave.com/podpis.jpg
Internetové stránky: www.masozrave.com
Email: patrik.zakostelsky@post.cz
ICQ: 340-823-895



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss