Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Pěstování v akvárku
Autor: Vevericka.eva (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 20:13

Dobrý den,
chtěla bych zkusit pěstovat různé druhy masožravek v malém akváriu. Uvítala bych veškeré rady ohledně pěstování. Jaké druhy jsou vhodné, co přesně k tomu všechno potřebuji a také kde se to dá koupit (nejlépe v Libereckém kraji). Děkuji.

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 20:17

Dobrý den,
tak úplně nejdříve potřebujeme vědět jak to akvárko vypadá, kde bude umístěné, kolik bude mít světla, atd.

Určitě to pak dáme dohromady. :c)



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 20:20

... a nebo si můžete o MR něco najít, ať už v knížkách nebo na internetu (třeba mé stránky [mrjs.iplace.cz]), a z toho už si vše důležité odvodíte winking smiley.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 20:27

V tom případě doporučuji také Úvod do pěstování masožravých rostlin. smiling smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 20:59

V akvárku mám nejlepší zkušenosti zejména s bublinatkami, některými tučnicemi (druhy s jednotvarými růžicemi) a taky s pár druhy rosnatek. Při jeho konstrukci doporučuji pořídit si i umělé přisvětlování - úsporná žárovka s reflektorem nebo levné zářivkové těleso hodně pomáhá, zejména v zimě.
EDIT: nutno doplnit, že přisvětlování považuji za velmi důležité, ne-li nezbytné. Než jsem si ho pořídil, o řadu rostlin jsem přišel.

Mám tu vedle sebe akvárko asi 50x30x25 cm (délka x šířka x výška), na něm krycí sklo podložené tak, aby byla kolem dokola větrací mezera asi 0,5 - 1 cm a na krycím skle zářivkové těleso (původně akvaristické, s reflektorem) s 15 W zářivkou (osram, chladná bílá). Je na jižně orientovaném okně a kvůli přehřívání jsem okno přelepil průsvitnou folií, získal jsem tak rozptýlené světlo a akvárium se již nepřehřívá. Uvnitř roste asi 30 druhů MR, převážně terestrických bublinatek, ale i 4 druhy tučnic, jeden druh genliseje a nějaké mladé rosnatky.
Předpokládám, že kdybych toto akvárium téměř úplně uzavřel, mohly by tam v poklidu růst i mladé láčkovky. Ty by ovšem po pár letech potřebovaly zásadní sestřih nebo nové (větší) akvárium.

Zásadní otázka tedy je, na jakou skupinu MR se chcete zaměřit? Rosnatky jsou pěkné a mnohé v takovéto kultuře dobře rostou, ovšem mám zkušenost že ve venkovním pařeništi přes léto rostou o 100% lépe. Kdybyste ovšem akvárium měla umístěné v chladné místnosti (nejlépe sklepě), daly by se tam pěstovat chladnomilné jihoamerické horské rosnatky, velmi pěkné a v poslední době čím dál oblíbenější. Bublinatky jsou zajímavé, ale nemají žádné nápadné lapací orgány. Zato mají krásné květy. Tučnice jsou taky fajn, mají pěkné květy a listy jsou lepkavé a zajímavé, ale v akvárku bych pěstoval jen několik druhů s jednotvarými růžicemi, které se obvykle špatně shání a nepatří ke druhům začátečnickým (snad kromě Pinugicula primuliflora, která se shání relativně snadněji a je vcelku nenáročná). Z genlisejí se zde dá pěstovat G. hispidula, asi nejjednoduššeji pěstovatelný druh tohoto rodu, ale daly by se pravděpodobně pěstovat i druhy jiné. S láčkovkami zkušenost nemám, ale určitě by to zvládly jednodušší nížinné nebo střední druhy, pro vysokohorské druhy byste musela akvárium umístit do nějaké chladné místnosti. Jak jsem ale už zmiňoval, láčkovky by časem potřebovaly mnohem větší prostor. V chladné místnosti by se v takovém akváriu daly pěstovat také heliamfory, ovšem ty by časem taky potřebovaly něco většího (kromě drobných druhů jako je H. minor a H. pulchella).
Určitě budu schopen poradit více, stačí jen upřesnit Vaše podmínky a požadavky smiling smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (27.07.2010 21:02)

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Vevericka.eva (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 21:44

Děkuji za zájem.
Akvárko bude umístěné někde v běžně obývané místosti bez přímého dopadu většího množství světla, takže zvolím umělé přisvětlování. Z masožravek mám zkušenosti s běžnými rosnatkami (kapská, vláskatá, Alicina) špirlicemi a mucholapkami, které pěstuji na okně, kde se jim sice daří dobře, bohužel ale již nemám víc místa, proto chci zkusit to akvárko.
Potřebuji do akvárka nějaké zařízení na udržování vlhkosti případně cirkulaci vzduchu?

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 22:12

Pokud se budete držet mé rady, tzn. krycí sklo podložené tak, aby nad hranou akvárka vznikla asi 1 cm široká mezera, další zařízení na cirkulaci vzduchu nebude potřeba. Vlhkost se udržuje pouze tím, že květináče stojí ve vodě a ta se vypařuje, v mých podmínkách je to naprosto dostatečné. Pouze sem tam porosím (někdy denně, jindy nerosím třeba týden), ale rostliny by rostly i bez toho. Mimochodem, ani špirlice, ani mucholapka nejsou do akvárka zrovna vhodné, ale ty rosnatky by to zvládly.
Jak máte akvárium velké? Dejte pozor, abyste zvolila dostatečně silný zdroj světla - rozměry, které jsem uváděl u toho svého akvária, považuji za přibližně maximální, které lze jednou zářivkou osvítit (a na okrajích už jsou rostliny na světlo méně náročné). Podle délky zářivky lze protahovat do délky i akvárium, ale do širšího už by bylo lepší montovat více zářivek.

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Vevericka.eva (IP zapsáno)
Datum: 27.07.2010 22:40

Akvárko zatím koupené nemám chtěla jsem nejdřív předem vědět do čeho jdu. Plánuji velké asi jako máte vy. Mohla bych poprosit o nějakou fotografii, jak to asi má vypadat ve výsledku?

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.07.2010 09:15

Pokusím se nezapomenout a během dneška sem fotku hodit smiling smiley Každopádně akvárko této velikosti si asi budete muset nechat udělat na míru, tato velikost nepatří mezi standartní.

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 28.07.2010 14:39

Rovněž to vypadá jako schůdné prostředí pro Cephalotus follicularis (láčkovice australská)

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.07.2010 21:21

Tady jsou slíbené fotky.
Varianta A je moje oblíbená "rakev" se zářivkou, tedy akvárium, které jsem výše popisoval.
Varianta B je moje nové akvárium, ještě nedodělané, kde budu svítit úspornou žárovkou. (Za normálních okolností by akvárium s osvětlením této velikosti (a výkonu, ale to není vidět na fotce) udělal skoro 2x větší, ale toto bude speciální místo pro extrémně teplo-, světlo- a vlhkomilné druhy.)
S Patrikem souhlasím - i cefíkovi by se mohlo v takto zařízené bedýnce dařit.

Přílohy: varianta A.JPG (49.4KB)   Varianta B.JPG (49.8KB)  
Re: Pěstování v akvárku
Autor: MAR (IP zapsáno)
Datum: 30.07.2010 08:25

Zdravím .. pár postřehů mám tady. [zeleni-dravci.cz]

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Vevericka.eva (IP zapsáno)
Datum: 01.08.2010 21:28

Všem mockrát děkuji za užitečné rady a za zájem. Snad se vše podaří a kytičky porostou.

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 01.08.2010 21:42

Nezapomeňte se pak pochlubit, jak to vypadá smiling smiley

Re: Pěstování v akvárku
Autor: Martin Prokeš (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2010 18:11

Zdravím já se do něčeho takového taky chystám takže mi ty rady přišli vhod.grinning smileysmiling smileygrinning smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss