Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 14.08.2011 20:56

Ahoj,

mám doma pytel rašiliny, kterou bych chtěl použít do směsy pro láčkovky. Máte někdo zkušenost s hubením zárodků? Přeci jen už smutnice nechci a rád bych rašelinu projisotu nějak vypekl, ale jak na to? Mikrovlnka?

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.08.2011 21:21

Mikrovlnka jde pro malé množství, asi tolik, co se vejde do talíře. Větší množství bych doporučoval vypéct v normální troubě tak, aby se bezpečně propekla skrz naskrz.

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 14.08.2011 21:27

Takže hodit do mikrovlnky na maximum a propékat jak dlouho? Otázka je kde je rozdíl mezi propečení a ohřátí smiling smiley Vyzkouším...

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.08.2011 22:18

No vzhledem k tomu, že rašelina vyschne jen jednou, tak je to jedno. Podle mě stačí třeba pět, deset minut vysokého výkonu - pět minut intenzivního krátkovlnného záření těžko něco přežije.

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.08.2011 22:23

Nikdy jsem rašelinu ve větším množství nepřepaloval, smutnice jsem v ní nikdy neviděl (po zakoupení). Vždy mi přilétly z venčí. Jsem trochu skeptický s tvrzením, že jsou většinou z rašeliny, jak se někdy píše - já se s tím tedy aspoň nikdy nesetkal, a to už se u mě pár pytlů rašeliny vystřídalo smiling smiley. Naopak se toho přepejkání bojím z důvodu, že tam upečeš všechny organismy a bude tam chybět přirozená rovnováha.
Po dobu, než se to srovná, tam budeš pravděpodobně mít samou plíseň a řasu. Párkrát jsem to zkoušel tímto způsobem sterilizovat pro cennější výsevy a bylo to spíše kontraproduktivní.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 14.08.2011 23:17

A nemáte někdo zkušenost s bálou rašelinou od Florcom ?

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2011 10:13

Čau Jirko,

já jsem donedávna tuhle rašelinu vychvaloval. Pak jsem měl problémy s tropickýma rosnatkama, které stále přetrvávají, a jejichž příčinu si už nedokážu vysvětlit jinak než rašelinou, ačkoliv jsem nikde žádné muňky nenašel ani pod mikroskopem.

Ono je to asi tak, že záleží, na jaký pytel v obchodě sáhneš. Rašelina od Florcomu mi obecně přijde jako velmi kvalitní a osobně mi nejvíce vyhovuje svou strukturou. Najdeš ale lidi, co s ní mají špatnou zkušenost, protože si domů přinesli pytel plný smutnic nebo rašelinu plesnivou. Což se snadno stane u jakékoliv značky.

Pokud hledáš rašelinu pro láčkovky, tak bych asi doporučil buď bílou od Agra (velmi hrubá, vláknitá) nebo bílou od Soběslavy, kterou jsme měli letos na výstavě. Ta vypadala velmi dobře.

Jirka Vaněk

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2011 16:07

Ahoj já rašelinu od Floracomu používám a vše OK - vlastně zatím jako jediná se mi osvědčila s jinými výrobci jsem vždy měl nějaký problém...

__________________________
---Slávek---
email: slavek(zav.)mh2net(.)net
[i]Pěstované:Darwiniana nebo CPUK
Sbírka - fotky naleznete někde tu: Fotky

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 15.08.2011 16:59

Dneska jsem tedy koupil bílou rašelinu od Floracomu a vypadá to dobře, díky moc

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2012 12:01

Jirko, mohl bys prosím blíže specifikovat zmíněné problémy s rosnatkami v rašelině Florcom? Mně nedávno došly veškeré zásoby mé osvědčené bílé od Agra a tak jsem koupil Florcom. Už jsem přišel o dvě kytky do ní přesázené a ani ostatní, které ji dostaly, se netváří moc spokojeně. Ty dvě chcíply něčím, co bych nazval "rychlou smrtí" - doslova přes noc jim zhnědl střed růžice. Ostatní nerosí a ač rostou, nevypadají moc dobře. Jsou to kytky z té mé chlazené bedny a kromě rašeliny se u nich nezměnilo prakticky nic, jen mají vyšší květináče a jsou blíže světlům (takže mají teoreticky nižší RVV).



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (28.02.2012 15:20)

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2012 12:47

Čau Adame,

Rychlá smrt mi u pár kytek po přesazení taky nastala, ale v mém případě to bylo velmi pravděpodobně poškozením kořenů. Jinak bych prostě řekl, že kytky "tak nějak nerostou".
Byl jsem zvyklý, že když jsem si donesl do terárka petku v jakémkoliv stavu, do roka z ní byla výstavní kytka. Teď se mi stává, že i pěkně narostlé kytky tak nějak zvláštně zakrňují, přestávají tvořit nové listy, někdy ani moc nerosí, jakoby se jim stáhnou tentakule a dlouhodobě živoří. D. broomensis např. šednou i nové listy, ale přitom pasti stále rosí.
Když je proliju previcurem, tak to kytky evidentně nastartuje a pár týdnů rostou parádně. Pak ale zase přecházejí do předchozího malátného stavu.

Nemám tušení, kde je chyba. S Michalem Koubou jsme na kytky koukali pod mikroskopem, dokonce i na kořeny a nenašli jsme absolutně nic, co by nasvědčovalo přítomnosti škůdců. Proto jsem vinil rašelinu. Teď používám tu z poslední výstavy a bohužel nemohu říct, že by se něco změnilo..takže v mém případě bude problém asi jinde.

Jirka Vaněk

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2012 15:39

Hmmm, díky za informace. Trochu jsem doufal, že mi napíšeš, žes přešel na jinou rašelinu a kytky jsou zase fit smiling smiley Ale na druhou stranu, ta rašelina na výstavě nebyla nijak výběrová, nebo ano?
Já se asi co nejdřív vrátím k osvědčené Agro profi bílé, bohužel prodávané pouze po 400 litrových balících. Pevně doufám, že nesáhnu po nějakém mizerném kuse.

Osobně bych hádal, že tyhle problémy nezpůsobují nějací konkrétní škůdci, spíš bych tipoval prostě skladbu mikroorganismů v půdě. Kytky jsou zvyklé na jeden typ rašeliny s určitou skladbou a když se prudce změní, nesedí jim to. To je trochu jako kdyby Čech vycestoval do Indie a zkusil se tam živit pouze místní stravou z tržiště. Jeho střeva z toho taky nebudou šťastná... Na druhou stranu, když koupím kytku od jiného pěstitele, tak by to pro ni měl být taky takový šok. Navíc by se z toho šoku měly kytky postupně vzpamatovat (pokud nechcípnou). Tady ta teorie trochu pokulhává.

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 29.02.2012 20:53

Abych dokončil co jsem začal - koupil jsem dneska osvědčenou bílou od Agra. Přidávám ilustrační foto, Florcom je tmavší hromádka vpravo, Agro vlevo, barva se neliší kvůli vlhkosti, obě jsou na omak přibližně stejně vlhké.
Myslím, že obě značky jsou v podstatě kvalitní, ale kytky na ně musí být zvyklé. Kytka, která byla předtím nejhezčí a nejsilnější už začíná i ve Florcomu vypadat lépe, vzpamatovává se. Bohužel mám jedno nebo dvě další úmrtí, takže s Florcomem jsem skončil a budu doufat, že Agro se příliš nezměnilo. Minimálně v mém případě to teď trochu podporuje teorii s mikrooranismy - silné kytky se přizpůsobí a zvládnou to (v analogii by šlo o turistu s dobrým trávením smiling smiley), slabší chcípnou (v analogii by šlo o citlivého turistu, jenž skončil někde s neléčenou úplavicí...).
Jirko, kdybys chtěl zkusit trochu té Agro (pytle nejsou 400 l, ale 250, to jsem se sekl, i tak je to hodně), tak ti můžu někdy dovézt, jestli se ti kytky nezlepší.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (29.02.2012 20:53)

Přílohy: P1000964.JPG (80.1KB)  
Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2012 10:26

Ahoj Adame,

díky za nabídku. Počítám, že se asi uvidíme nejdříve na výstavě. Tak jestli mi do té doby nechcípnou, rád si pár litrů vezmu.

Díky!

Jirka Vaněk

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Petynda (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2014 13:31

Jak píše Jakub výše, že je to spíš kontraproduktivní, tak s tím souhlasím, taky jsem vždycky rašelinu dala na plech, prolila trochu vodou a pekla do té doby, než se z ní začala odpařovat pára...jen poloviční výkon trouby, jinak se mi odspodku pálila. Zkoušela jsem Agro a Florcom a rašelina byla pak háklivá moc na plísně, teď jsem udělala na zkoušku klasiku Florcom nepropečený a světe div se, žádné smutnice, žádná plíseň a dokonce mi i začíná prorůstat krásný mech, po tom propečení mi to přijde jak mrtvá hmota a dělá si co chce. Když jsem tuhle seděla na balkonu, tak normálně ty smutnice, sviňuchy, asi cítí tu mokrou zeminu a lítali skrz otevřenou ventilačku, takže můj dojem, že to je z rašeliny byl opravdu zcestný a rašelina za to nemohla



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Petra Pleyerová (29.04.2014 13:32)

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2014 18:20

Už je to nějaký rok, co jsem ten příspěvek nahoře psal a stojím si za ním víc a víc. Netvrdím, že ty smutnice z rašeliny být nemohou - mohou z ní být, ale není to nejspíš nejčastější způsob infekce. A s tím zničením všech organismů, porušením rovnováhy atd. - o tom jsem se už s pár lidma bavil a zkušenosti i teoretické informace tuto myšlenku vždy podpořily. Rašelina bez mikroorganismů je během chvíle osídlena tím nejagresivnějším, co ve vzduchu lítá a než se nastaví původní rovnováha (asi se dá mluvit o nějakém klimaxovém stádiu), chvíli to trvá. Do té doby bych tam raději cenná semínka nedával smiling smiley.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2014 18:23

Teoreticky, taková sterilizace by mohla být užitečná v případě, že to celé umístíme do téměř sterilních podmínek, kde není moc zárodků plísní apod. Ideálně žádné smiling smiley. Dobré je to beztak i v případě výsevů na anorganickém substrátu (písek) - s tím mají myslím dobré zkušenosti kaktusáři, z čehož usuzuji, že to asi opravdu funguje.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Pavel Kolodin (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2014 18:25

Třeba čistou bílou velmi kyselou vrchovištní rašelinu není třeba ani propékat protože málokdy chytne plíseň a ani smutnicemi není moc oblíbená mluvím z vlastní zkušenosti spinning smiley sticking its tongue out.

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Petr Vacek (IP zapsáno)
Datum: 30.04.2014 08:40

Raselina je prirodni produkt a ma dost rozdilnou kvalitu v ramci jedne znacky, rozhodne neplati, ze bila raselina je skvela bez skudcu,mechu,plisni..., zalezi na konkretni sarzi. Muzete mit super znacku a pak si koupite jinou sarzi a je to uplne jinak.
Osobne raselinu neproparuji, je to zbytecne viz. nahore.

Re: Příprava rašeliny v troubě?
Autor: Pavel Kolodin (IP zapsáno)
Datum: 30.04.2014 16:59

Samosřejmě jsem měl na mysli tu lepší bílou rašelinu.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss