Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Mucholapka
Autor: Wiessner Frantisek (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2010 23:09

Dobry vecer,ted mi zacinaji klicit seminka.Mam je v kelimkach od jogurtu prikryte sackem,nevim kam je mam dat pres zimu,nechat je za oknem nad topenim v pokoji nebo je muzu dat do sklepa,kde je cca do 10 stupnu k oknu a sundat sacek.Tam zimujou,uz moje mucholapky.

Re: Mucholapka
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 14.10.2010 00:15

Tak hlavně né do sklepa. Když klíčí, tak jsou nastavené tak, jako by bylo jaro.
Já vysévám semena mucholapek (společně se šprlicema) v první půlce prosince (na začátku listopadu je dávám stratisfikovat) - na přelomu roků vyklíčí na jižních parapetech v pokojové teplotě, kde jsou až do května, kdy je dám do venkovní kultury, kde mají až do konce října čas na to, aby vyrostly do téměř dospělé velikosti a většina jich přežila první zimu, kterou je již nechávám přečkat venku v mrazech. Toto načasování mi přijde ideální, protože v době kdy je málo světla jsou ještě malé - a to přímé slunění světlo nepotřebují, ale přesto mají vegetační sezónu dost dlouhou.
Váš případ je trochu složitější, protože Vám vyklíčily ve chvíly, kdy je podzim v plném proudu a ostatní kytky se chystají zimovat. Vy těm semenáčkům ale musíte poskytnout podmínky, jako by začínala vegetační sezóna - v bytových podmínkách je prostě pěstujte na parapetu s dostatkem světla. První cca. 4 měsíce nepotřebují semenáčky stálejší přímé sluneční světlo (ve Vašem případě zhruba do půlky února). Po té ho ovšem celkem vyžadují, postupně, takže pokud je v období předjaří nebudete moci mít vyloženě na jižním parapetu, tak doporučuji asi přisvítit zářivkou. V březnu ještě jsou dny krátké a v té době už to budou docela velké rostlinky. Pokud Vám úspěšně vyrostou přes zimu, tak je na jaře určitě dejte ven, pokud můžete, ovšem trochu později, než velké mucholapky, co je zimujete ve chladu - nejdřív na začátku května. Na konci vegetční sezóny - za rok, už to budou téměř dospělé kytky, takže je pak zazimujte, jako ostatní. winking smiley
Jakmile většina vyklíčí, sáček z nich určitě oddělejte a pokud jsou nějak moc na dně kelímku, tak ho třeba ořízněte, nebo je pozděj přesaďte normálně do květináče.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (14.10.2010 00:19)

Re: Mucholapka
Autor: Wiessner Frantisek (IP zapsáno)
Datum: 14.10.2010 10:57

Dekuji za odborne vysvetleni,pristi rok to udelam jak pisete.Jestli bude neco.

Re: Mucholapka
Autor: Eva_R (IP zapsáno)
Datum: 02.09.2014 22:54

Dobrý den, dostala jsem pár semínek mucholapky a chtěla bych zkusit tento postup při výsevu. Teď řeším, jak uskladnit semena do začátku listopadu, kdy je dám do lednice stratifikovat. Pročítám fórum a narazila jsem na dva způsoby - skladovat při pokojové teplotě nebo na sucho v lednici. Je jich jenom pár, nechci nic hned na začátku pokazit, prosím, poradíte, jakým způsobem je nejlepší semínka na ty dva měsíce uskladnit?

Re: Mucholapka
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2014 09:24

Nasucho v lednici vydrží déle. Při pokojové teplotě semena ztrácí více zásobních látek v endospermu.

Re: Mucholapka
Autor: Eva_R (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2014 10:33

Děkuji!



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss