Darwiniana

Seznam diskusních fór - Jiné botanické kuriozity : 
Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 06.01.2011 22:30

Ahojte,
zařizuju si esteticky trochu líbivější akvárium s heliamforami a rosnatkami ze stolových hor. Rád bych tam měl i nějaké nemasožravosti pro doplnění prázdných míst (zejména na kůře pro epifyty), bohužel se ale třeba v takových tilandsiích vůbec nevyznám.
Můžete mi někdo poradit nějaké (radši drobné) epifytické druhy, kterým by vyhovovaly teploty přes den téměř pokojové, přes noc kolem 10 °C a vysoká RVV? Můžou to být tilandsie, můžou to být jiné bromeliovité, beru i návrhy orchidejí (jestli jdou sehnat za rozumnou cenu), beru prakticky cokoli co vypadá pěkně a čemu vyhovují stejné podmínky jako helinám smiling smiley
Předem díky za návrhy
Adam

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 06:47

Ahoj Adame.
Nepovažuju se za nejfundovanějšího na tomto fóru ohledně masožravek , ale o epifytech, které máš do své vitríny zájem přidat, již něco vím .
Asi bych to shrnul takto....jeliož pěstuji tillandsie a temperované až teplomilné orchideje, bohužel ti ze své sbírky nic nabídnout nemohu, ale co můžu je poradit, co tam určitě nedávat. Pokud je mi známo, tak na stolových horách nahoře rostou orchideje jen několika specializovaných rodů, které dozajista zde v Čechách ani neseženeš, tillandsie tam nerostou také určitě, maximálně na návětrných a mlhou skrápěných svazích, z toho vyplývá, že běžně sehnatelné druhy tillandsií ti tam v tom neustálém vlhku časem uhnijí...potřebují totiž až na vyjímky přes zimu sucho a chladno (běžně se ve skleníkách pěstují společně s kaktusy). Co by ti tam mohlo z orchidejí, které jsou u našich pěstitelů zapěstované, jsou některé druhy rodu Masdevalia, Dracula, možná některé Maxilarie, jde o terestrické orchideje, málokdy však epifytně na stromech rostoucí (vyjma orchidejí rodu Pleurothalis,).., vyžadují spíše polostín až přítmí, než hodně světelně exponované místo..., ale jak jsem psal výše, tyto druhy nepěstuji, tak více info si musíš pohledat sám.
Já mám teplomilnou vitrínu s různými epifyty, kde noční teploty mi neklesnou pod 18 st.C, při RVV kolem 90-95%....pokud by při takové vlhkosti klesala teplota jak ty píšeš, asi na 10 stupňů...vše mnou pěstované kytky by po čase uhnily, zvláště miniorchideje.
Ohledně orchidejí by jsi musel zkusit kontaktovat firmy jako Peruflora a podobné zahraniční specialisty, kteří mají v nabídce horské, chladnomilné orchideje....které mnohdy ale vzhledem k nadmořské výšce v jejich domovině, potřebují šíleně moc světla (a to i nefiltrovaného,ultrafialového) a dobrou vzdušnou cirkulaci mlhou nasyceného vzduchu.
Asi jsem ti moc nepomohl viď, ale to co pro sebe potřebuješ, je u nás jaksi nedostatkovým zbožím.

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 10:10

Zdravím,
tohle vlákno jsme začal sledovat s nadšením, že se paraziticky přiživím na informacích co se tu objeví. Ale obávám se že dostupnost druhů které by snad připadli v úvahu bude velice nízká. (např ani rod Stegolepis se nejspíš nikde neprodává) Zatím se mě podařilo při pátrání narazit na množství krasných fotek z oblastí stolových hor zejména pak z Roraimy, leč k většině snímků vegetace chybí druhové určení dokumentovaných rostlin.
Co se týká orchidejí možná by mohli poradit orchidejáři na Mendlovce.
A na tilandsie bych to zkusil nejlépe u Ing. Zdeňka Ježka.


Apropo nenašel někdo nějaký fytocenologický snímek z jakékoliv Tepui?

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 13:42

Díky moc za informace, tak trochu jsem očekával, že to bude problém, ale měl by být řešitelný. Někteří pěstitelé nějaké tillandsie u heliamfor mají (viděl jsem fotky květů na cpuk, daří se jim tam) a o rodu Dracula jsem už přemýšlel (leč rostliny se mi zdají poněkud rozměrné). Našel jsem jednu tilandsii určenou do druhu - T. turneri, má ji takhle určenou Studnička ve své knize. Zkusím se ještě někdy zeptat toho pěstitele, u kterého jsem tilandsii mezi helinami viděl na fotkách.

Jinak Zbyňku souhlasím, fotek je spousta, ale máloco je určeno (něco není ani do rodu).
Ten snímek by byla docela bomba, ale v životě jsem žádný ze stolové hory neviděl... fytocenologie mi přijde nejpopulárnější v Evropě, jinde to tak "nežerou" smiling smiley

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 17:29

Ahoj.
Abych pravdu řekl, ono se nelze objektivně podle fotek na netu domnívat, že ti tam tillandsie půjdou celoročně, myslím si, že většina pěstitelů do vitríny dává ty zelené druhy, vlhkomilnější...např.T.caput-medusae,T.tricolor,T.bulbosa,T.pruinosa atd. .... ale ty stříbrné druhy jsou, až na světlé vyjímky, přizpůsobeny ekologicky na suchou a mnohdy i až mrazivou zimu, záleží na nadmořské výšce. Pan Ježek mi kolikráte psal o stromech v horách, které byly obaleny tillandsiemi, a přitom byly zasněžené, ale to byla podle slov místního obyvatele vyjímka, že napadl sníh asi po 5-ti letech....také to v takovém případě spousta rostlin nepřežije....holt kytky rostoucí v divočině to nemají lehké... a to je podstata selekce vhodných vlastností k přežití druhu.
Osobně T.turneri nevlastním, tak nevím jaké má nároky!
Ono, vyzkoušet tam můžeš a asi i budeš od boku muset zkusit ledacos, otázka je co z toho tam bude celoročně prosperovat? Ale není nad vlastní zkušenost.
Pana Ježka skrze tillandsie nekontaktuj, on už je podle jeho posledních slov nepěstuje a soustředí se pouze na jiné skupiny epifytů.
Osobně ti mohu ještě doporučit e-obchod Terra Koruna od Ludo verdicka, má v nabídce soustu chladnomilných záležitostí....pak ti dám odkaz na jednu švédskou pohlednou paní a pěstitelku chladnomilných věciček v jednom (má specializovanou chlazenou vitrínu-bezva informace na jejím webu, ikdyž vše v angl.jazyce)...[www.orchidkarma.com]
Jinak ohledně info o rostlinných společenstvích Roraimy a jiných stolových hor jsem kdysi viděl několik jednak dokumentů...většinou od D.Attenborougha, myslím, že byly zveřejněny i nějaké články (mám pocit že p.Dr.Studničkou) v časopise Živa, a kdysi jsem narazil i na web jim věnovaný, ale tutově pochopitelně v cizím jazyce.
Tak zatím chlapi...mějte se bezva.

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 17:54

Ještě jednou díky - teď zírám na stránky té Švédky. Má tam úžasné kytky!

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 18:02

Jo jo...moc pěkné orchideje...ani paní není k zahození, škoda že je už vdaná...he he.
S takovou polovičkou bych si dozajista rozuměl....teď by mě měla slyšet má žena, to by byl tanec doma.
Rád jsem pomohl.ahoj

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 18:04

Taky fascinovaně prohlížím fotky na zmíněných stránkách.

Ale napadla mě jedna věc, jak tak různě každý surfuje netem co kdybychom si vytvořili jistý floristický snímek stolových hor dle dostupných informací na netu. Prostě seznam rostliných druhů na různých stolových horách, nejlépe i s fotografií druhu?

Tak zde doplňuji druhy:

Stegolepis guyanensis
http://dinets.travel.ru/stegolepisguyanensis1.jpg

Clusia sp. Roraima.
http://dinets.travel.ru/roraimatree1.jpg

Orectanthe spectrum
http://dinets.travel.ru/roraimaplant09.jpg

Bonetias sessilis
http://dinets.travel.ru/roraimaplant22.jpg

Epidendrum elongatum
http://dinets.travel.ru/roraimaorchid19.jpg


Epidendrum ulei
http://dinets.travel.ru/roraimaorchid20.jpg


Epidendrum ibaguense
http://dinets.travel.ru/roraimaorchid25.jpg


Epidendrum (?) Diffusum
http://dinets.travel.ru/roraimaorchid21.jpg


Bonnetia steyermarkii
http://www.fossilflowers.org/users/fm18/2_2_05/upload106/bonnetiasteyermarkii.jpg

Ledothamnus guyanensis
http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5863a-700x617.jpg

Habenaria odontopetala
http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5800b.jpg

Epidendrum secundum
http://www.ross.no/communicate/wp-content/themes/aperture/thumb.php?src=http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5563a.jpg&h=&w=700&zc=1&q=90

Clusia schomburgkiana
http://www.ross.no/communicate/wp-content/themes/aperture/thumb.php?src=http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_4814a.jpg&h=&w=700&zc=1&q=90

Tillandsia turneri
http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5507a.jpg

Epidendrum dendrobioides
http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5429a-700x585.jpg
http://www.ross.no/communicate/wp-content/themes/aperture/thumb.php?src=http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5428a.jpg&h=&w=700&zc=1&q=90

Poecilandra retusa
http://www.ross.no/communicate/wp-content/themes/aperture/thumb.php?src=http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5294a.jpg&h=&w=700&zc=1&q=90
http://www.ross.no/communicate/wp-content/2010/11/DSC_5295a-700x465.jpg

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Zbyněk Elingr (15.01.2011 13:02)

Re: Chladnomilné tilandsie a jiné JBK?
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2011 19:03

Hmmm, ona už je paní? Na to jsem ani nekoukal - ale není můj typ grinning smiley
Mimochodem, pomocí jejích stránek jsem si navybíral několik druhů drobnějších epifytních a chladnomilných orchidejí - zejména jsem detailně probral rod Masdevallia - a z nich si vybral ty, které má v nabídce Ludo v Terra koruně. Vidím to tak, že mu napíšu, jestli má některý z těch druhů na prodej a jeden si zkusím koupit a pěstovat. Podmínky by měly být odpovídající - vybíral jsem druhy, které ta paní pěstuje ve vitríně (mimochodem, ta její vitrína je bombastická. Úplně vidím jak by tam skvěle rostly heliamfory, nějaké ty bubliny, rosnatky, horské láčkovky... grinning smiley)

Zbyňku, nápad dobrý, ale já zatím přišel jen na tu T. turneri, kterou jsem vyčetl ve Studničkovi. Víc jsem nenašel (do druhu). Hrozně rád bych si udělal model tepui biotopu, ale vidím to jako běh na dlouhou trať.
Každopádně souhlasím, když najdu něco dalšího, píchnu to sem.

Dodatek: Právě jsem našel. Stegolepis guianensis. No a samozřejmě různé druhy Eriocaulon.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (14.01.2011 20:18)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss