Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
Akvarium pre masozravky
Autor: Patrik Ruzic (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2016 13:22

Zdravim,

Som zaciatocnik v masozravkach. Dva roky dozadu som si kupil tri masozravky v Kauflande a ziju doteraz nejako zazrakom. Nedavno som si kupil aj knihu reku trochu sa do toho zahlbim. Nasiel som aj toto forum a zopar stranok. Tak som sa odvazil zo svojho 250 litroveho akvaria spravit novy domov pre masozravky.
Akvarium ma rozmery 116x49x50cm. Znovu som spojazdnil osvetlenie t5 ziarivkami. Tak mam tam teraz 3x39W spolu 117W a svetelny tok 9000lm. Na dno som dal keramzit a zalievam dazdovou vodou zo suda. Na noc otvaram aby som vyvetral a ochladil. Teplomer a vlhkomer je na ceste coskoro dorazi a budem vediet aj tieto udaje sledovat. Zatial su tam len dve rastliny. Ale uz mam na ceste objednavku z Ostravy. Ak by ste mali nejake rady alebo postrehy budem len rad.

Dakujem

Přílohy: Akva01.jpg (49.6KB)  
Re: Akvarium pre masozravky
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2016 16:18

Akvárium jako takové s tím osvětelním je docela dobré. Rozhodně mnohem lepší, než s čím jsem začínal já grinning smiley
Zatím je to trochu prázdné, ale to je samozřejmě otázka pořízení nových rostlin. Pokud to jde, oblepil bych boky odrazivou folií. Buď samolepicí (prodává se v 50 cm šíři v Bau-obchodech, stříbrná nebo zrcadlová. Stříbrná bohatě stačí, zrcadlová je zbytečně drahá.) nebo třeba jen alobalem zvenku. Ozářenost rostlin může tohle opatření až zdvojnásobit.
Kombinace láčkovka + špirlice není úplně vhodná, špirlice jsou rostliny mírného pásu a na zimu mají útlum, zatímco láčkovky jsou tropické a rostou celoročně.
Otevírat to na noc je zbytečné, možná skoro kontraproduktivní - v noci je přirozené, že na lokalitách MR stoupá vlhkost vzduchu k téměř 100%, což se při větrání v bytě nemusí stát. Ochlazení ani jedna z rostlin během vegetace nepotřebuje. Tohle jsou celkem teplomilné kytky. I když ta špirlice by chtěla chladněji - ale tak 5-10 °C trvale a k tomu krátký světelný den, aby zazimovala. Naopak během vegetace je to kytka, která si v letních teplotách libuje.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (10.11.2016 16:19)

Re: Akvarium pre masozravky
Autor: Patrik Ruzic (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2016 18:13

Dakujem za odpoved.

Rastlinu su uz objednane od pana Kamila Paseka. Akurat sa caka ked prestane na chvilku mrznut. Hej tu spiralicu dam von na terasu kde mam uz jednu Dionaea muscipula na zimovanie. Ten kryt nad akva ma odraznu foliu takze svetlo co ide hore je este odrazane. Nad timi bokmi porozmyslam este je to super napad.
Tak to otvaranie teda asi nebudem robit. Myslite ze by bolo dobre instalovat ventilator a nasavat vzduch zvonku v nejakej periode nech sa trochu hybe vzduch vo vnutri ??

Dakujem.

Re: Akvarium pre masozravky
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2016 18:57

To záleží na kytkách, které tam budou. Zatím tam není nic, co by větrání nějak vyžadovalo. Na stagnující vlhký vzduch jsou citlivé třeba mexické tučnice.

Re: Akvarium pre masozravky
Autor: Patrik Ruzic (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2016 20:40

Budu tam terestricke bublinatky + lackovky dalsie.

Re: Akvarium pre masozravky
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.11.2016 20:55

V tom případě větrání (ani ve formě větráčku) není potřeba smiling smiley Alespoň já jsem nikdy nevětral ani jedněm, ani druhým. Stejně to terárium není nikdy hermeticky uzavřené, takže tam pomalu dochází k výměně vzduchu s okolím...

Re: Akvarium pre masozravky
Autor: Patrik Ruzic (IP zapsáno)
Datum: 11.11.2016 07:17

Dakujem velmi pekne za odpoved. Odpadol mi problem s riesenim vetrania. Dufam ze sa im bude darit.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss