Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
výbojka
Autor: Kristýna Klára Novotná (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 20:08

Ahoj, poradíte mi jakou výbojku si pořídit? Hlavně potřebuju vědět, jaký příkon, abych neusmažila horské láčkovkyeye rolling smiley a potom jaky typ(sodikova, metalhalogenidova...)
diky za radyspinning smiley sticking its tongue out

Lacrimosa
ICQ:324-809-238
http://www.lacrimosa.wz.cz/wolfik.jpg

Re: výbojka
Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2007 22:47

Sodíkové mají nejvyšší účinnost, zhruba od 90 lm/W pro 100 W do 130 lm/W pro 1000 W. Ale mají hodně žluté spektrum (2000 K), které vypadá blbě. Používají se pro veřejné osvětlení na ulicích. Chtělo by se říct, že jejich spektrum rostliny nedokážou pořádně využít, ale pěstitelé konopí s nimi mají dobré výsledky. Zřejmě to naženou to výkonem.

Metalhalogenidové mají hezčí světlo (běžně 4000 K, i více) a lepší spektrum a o něco menší účinnost (zhruba 75 - 110 lm/W). Když výbojky, zvolil bych si ty. Pro srovnání: žářivky mají až lehce přes 90 lm/W dle délky.

Mít půl metrů dlouhé šlahouny horských láčkovek, dalo by se o tom uvažovat. Výbojky dosvítí mnohem dál než zářivky. Ale pro malé horské prdky si myslim, že je lepší je dát všechny do stejné vzdálenosti a blíž k zářivce, než kupovat výbojku, od které by zase musely být o dost dál. Výbojka by stála mnohem víc jak na pořizovacích nákladech, tak na provozních nákladech, vydává při vyšším výkonu mnohem víc tepla a výsledek si myslím, že nebude o tolik moc lepší. Jó, bylo by to o něčem jiném, kdyby byly v klimatizovaném boxu a mohlo se na ně pražit světlem o 106.

Jediný člověk, o kterém vím, že svítí výbojkama, je Miloš Šula. Zkus se s ním poradit.

Borek - ICQ - web
http://bo-net.cz/!/byebyefly.gif

Re: výbojka
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2007 09:07

Zdravíčko, výbojky jsou nehorázně drahé, teda co se týká pořizovacích nákladů. Jinak ohledně umělého osvětlení je dost na stránkách [planta.aquariana.cz] ale to jistě znáte winking smiley

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: výbojka
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2007 11:43

Jo výbojky 70W MH OSRAM stojí kolem 700kč, je nutno ji jednou za rok vyměnit kvůli klesající svítivosti.

Borek: i se zářivkama lze dosvítit stejně daleko jako s výbojkama, vše závisí pouze na reflektoru a výkonu zdroje světla ( světlo jako světlo ).Já používám třeba 40W 15cm dlouhé zářivky od Osramu s kulatým leštěným reflektorem, takže to taky prosvítí do hloubky.

Jinak výbojky hřejí celkově méně než zářivky, jen ta plocha zářivek je většinou mnohem větší než plocha výbojky, takže se to teplo u zářivek odvádí rychleji. ( oni výbojky ani nemohou celkově hřát více - to by pak museli mít logicky nižší účinnost než zářivky ).Energeticky se výbojky vyplatí, ale jejich častá výměna ( po roce svícení ) a jejich cena ty úspory zase spolkne. Takže pokud nechceš pěstovat plantáž rostlin ( u velkých výkonů jsou mnohem úspornější než zářivky ) tak se investice do výbojky nevyplatí.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Miloš Šula (26.06.2007 11:44)

Re: výbojka
Autor: Tomáš Put (IP zapsáno)
Datum: 28.06.2007 10:39

S tím nemoho souhlasit výbojka hřeje mnohem více než zářivka.
Ne nadarmo se říká zářivce "studené světlo".

Re: výbojka
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 28.06.2007 10:50

V tom případě musíš i tvrdit, že jsou výbojky méně účinné, než zářivky,což není pravda. Šáhl jsi někdy na rozsvícenou kompaktní zářivku ? rozhodně ji i několik minut po vypnutí v ruce neudržíš jak hřeje a teď si představ, že výbojka má ještě menší styčnou plochu s okolním vzduchem. Taky musíš brát v potaz příkon a srovnávat stejně výkonné zdroje světla: kompaktní zářivka má tak do 30W a nejmenší výbojky tak kolem 70W.U lineárních trubic je ta styčná plocha mnohem větší, takže tolik nehřejí ale ruku na nich většinou taky neudržíš.

Re: výbojka
Autor: MAR (IP zapsáno)
Datum: 28.06.2007 15:35

To Miloš Šula:
Zdravím, mohl bych se optat co je to za konkrétní typ: "40W 15cm dlouhé zářivky od Osramu s kulatým leštěným reflektorem" popřípadě jestli by nebyl nějaký odkaz na web ... Díky.

Re: výbojka
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 29.06.2007 07:07

OSRAM DULUX T/E 42W 3200lm
[zarivky.cz]


reflektor je kupovany samozrejme zvlast
[www.modus.cz]

Re: výbojka
Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 29.06.2007 07:28

Zářivky taky hřejí a nemyslím si že by hřáli méně než výbojka. To označení "studené světlo" spíše odpovídá barevnému spektru starých zářivek. (dnes již není problém vybrat si zářivku s barevnou teplotou dle libosti)

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Re: výbojka
Autor: Spider (IP zapsáno)
Datum: 29.06.2007 13:22

na tohle tema bych se kouknul na www.grower.cz. Trava potrebuje pomerne dost svetla a nekteri tomu tam docela rozumi. Myslim ale ze pro MR jsou zarivky lepsi

Re: výbojka
Autor: Jakub Kohout (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2007 12:19

Kdo udrží ruku na výbojce která svítí dele než 20 min je u mě fakt frajer , nebo má místo ruky azbest....Výbojky jsou podle mne zcela nevhodné ,ganja se pod nima pěstuje protože taková 1kw výbojka prosvítí cca 1-1,5m porostu- to znamená květenství od vrcholu až ke spodním patrům´- větší vynos - víc pěněz za jednu sklizen.To ale neni u mr důležité.Pěstitelé ganji taky větrají i několika větráky ufo(nejslabší 400w).POkud někdo chce mít v terrárku takovejhle větrák a láčkovky jak při tajfunu, prosim ,ale nedoporučoval bych to....Já svítím dvěma purple-zářivkama zakoupenejma v growshopu (používaj se na řízky) a vyhovuje to všem kytkám co tam mám(nějaké drosery, nephenty, sarky, dionaey...)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss