Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
D.adelae
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 07:47

Zdarw !
Mám problém (již dvouletý) s přesazováním D.adelae ..... Pokaždé, když se mi dostanou do ruky nové rostlinky - většinou zaslané poštou, tak je zasadím a do 14ti dnů všechny zajdou. Už jsem je zkoušel dát do květináčků na parapet (doma i v práci) ke kapensiskám, do skleněné koule k dalším rosnatkám, ale nic - všechno ostatní mi jde, ale adély vždy zajdou - poradíte ?

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: D.adelae
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 08:05

Ahoj, Honzo, mám podobný problém, jednou jsem si objednal a zaplatil asi 10 rostlin a všechny mi zašly, ale když jsem si pro kytky došel osobně, pak je umístil mezi své kytky, tak rostly jako zblázněné, šíleně rychle se množily, červenaly...Takže by ji nevyhovovala ta pošta? Ale proč?

Re: D.adelae
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 08:44

Já mám zase zkušenost, že tu mezi pěstiteli koluje několik klonů a každý z nich má trochu jiné nároky na pěstování. Je třeba trefit ten co ti bude vyhovovat.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: D.adelae
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 09:59

Já jich koupil asi 10 za 400 Kč a a do týdne, max. dvou nezbyla ani jedna...eye rolling smiley

Re: D.adelae
Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 12:31

S pestovanim D. adelae mam taky problem, ale jedno poradit muzu. I kdyz se rostlina zda uplne mrtva. Staci nastrihat jeji koreny. Dat na raselnik nebo nejaky vhodny substrat a z techto korenu vyrasi nove rostliny. Jen tak jsem o ni neprisel, i presto ze po nejake dobe z neznamych pricin zacne vadnout. Vzdycky ji takhle 'reinstaluju' a na nejaky cas je klid.

Re: D.adelae
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 14:55

Já kdysi začínal se dvěma rostlinkami v té skleněné kouli - má průměr tak 40cm a nahoře otvor o průměru 10cm. Tam šli výborně - dokonce i kvetli a házeli odnože - ty odnože jsem se pokoušel rozsazovat a i těch se mimo kouli pár chytlo, ale do roka ..... a pak zašli i ty v kouli a od té doby nemůžu adélu pořádně uchovat .... přemýšlel jsem nad tím osobním odběrem a tak doufám, že budou na letní Darwiniana výstavě k mání ...... winking smiley právě proto, že je stínomilná, tak by se mi na severním okně v kouli udržet mohla ..... sad smiley

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: D.adelae
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 15:09

A ještě takovou perličku mám - mé rostlinky masožravé napadli mšice a dali jim pořádně zabrat - hihi - paradox, co ? Ale jinak mi obrážejí Sáry a to vě mně zase vzbuzuje naději, že není všechno tak špatný, jak se zdá !
Kdyby jste však měli někdo v okolí Trutnova D.adelae navíc - přijel bych si ..... předem díky !

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: D.adelae
Autor: Roman Mišák (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 17:03

Mšice jsou mrchy no smiling smiley Káždopádně na tom jak se adélce daří zaleží mnoho faktorů a též jak píše Michal o jak výdržnou kytku se jedná. Já je napřiklad pěstuji v pařníčku u okna které je na sever takže na ně světlo vůbec nejde teploty v létě 30 rozhodně nepřesáhnou a v zimě maj dle mě tak minimálně 15 stupňů od chladu z okna. Substrát používam rašelinu a křem písek 2-1:1 a nestále stojej ve vodě. Skoro vůbec jse jim nevěnuji (klidně dva měsíce neotevřu pařníček) a považuji je za plevel. Sice se často že nějaká uhyne ale mezitím jich hodně nových naroste. Podívat se můžete sem [odpurci.septem.cz]
[odpurci.septem.cz]

Na valnou hromadu až bude můžu nějaké dovézt.

Re: D.adelae
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 17:12

Romane, vypadají moc pěkněthumbs up smiley. Na VH asi budu, tak kdybych si mohl třeba jednu rezervovat... winking smileyposílám SZ

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: D.adelae
Autor: Roman Mišák (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2008 17:50

Jinak k tomu info já si je koupil od pana Jaroslava Lišky (mám od něj i D. schizandru která též pěkně roste) a zaslány byli poštou, ze začátku jsem měl strach a nechal jsem je v chladnějším prostředí kde moc světla nešlo, ale v pařníčku vůči velké RVV a po týdnu se místě zlomených částí začli tvořit tyto pěkné kytky. Též bych doporučoval při aklimatizaci těchto kytek (pokavaď je nedostanete už v květináči se sebstrátem) zkusit použít živého rašeliníku.

Re: D.adelae
Autor: Jan Fiebinger (IP zapsáno)
Datum: 11.03.2008 08:07

Takže doporučujete - když přijdou kytičky poštou - zasadit a pokud možno vysokou RV. Tedy ne na parapet, kam svítí sluníčko, ale spíš do stínu a zavřít aby se zvýšila RV ?!?

Fýba

[mojemr.wz.cz]

http://mojemr.wz.cz/logo.jpg

Re: D.adelae
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 11.03.2008 08:16

Jo jo, přesně tak, nechat je si zvyknout, zakořenit. Nevystavovat žádnému stresu jako je sucho, přímé slunce.
Chce to vlhko a rozptýlené světlo. To platí téměř o jakýchkoli přírůstcích do sbírky. A nepodceňovat karanténu, s rostlinkou může přijít i nějaký nezvaný host.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: D.adelae
Autor: Dusan Klasovity (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2008 19:06

Ahojte!
Ja som si svoje "pralesniny" (adelae a schizandra) nechal poslat expresne od Andreja z Bratislavy (masozravky@yahoo.de) a prisli v dokonalom stave. Ako nechcem robit nikomu reklamu ale za tie ceny to bol super obchod objednal som roznych druhov a vsetky prisli neposkodene a ani jedna nechcipla. Pokial ide o adeale nepovedal by som ze je nejak extra nachylna na zasielanie postou. Skor vyzaduje aby bola co najskor zasadena do mokrej raseliny a prostredia s vysokou RVV. A hlavne- ziadne slnko! Ani ranne ani vecerne na to je (aspon ta moja) alergicka. Po ca 2 hodinach na ostrom horucom slnku prestane rosit a zacne hnednut a vadnut aj ked je substrat premoceny. Po zatieneni je do 6 hodin ako predtym zelena a rosi ako diva. Takze bacha slunko je svina!smiling bouncing smiley

Re: D.adelae
Autor: Pavel Říčný (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2008 23:17

Moje D. adelae a D. prolifera jsou vystaveny během dne chvílemi přímemu slunci a jsou ready, akorát z D. adelae se téměř stává "red form"...winking smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss