Darwiniana

Seznam diskusních fór - Fórum : 
Přihlašování pomocí Live ID
Autor: Samuel Novák (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 11:44

Dobrý den,
nebylo by dobré udělat na tomto fóru přihlašování pomocí Microsoftího Live ID? Je to velice bezpečné a hlavně mají (prý skvěle udělané) API. A také by to mnoho lidí mohlo přimět do přechodu z ICQ a zaostalých freemailů typu Gmail na skvělou kombinaci Live Messenger+Live Hotmail, a těm co už služby Live využívají, by to hodně usnadnilo život.
Má to i další výhody:
*ti co poprvé přišli na web Darwiniana, a potřebují s něčím poradit na fóru (+mají Live ID) se nemusejí registrovat a mohou rovnou psát.
*atd.
Informace o uživateli se dájí řešit MySQL tabulkou, kde bude jeho Live ID, reálné jméno, podpis, zda je členem Darwiniana,..., jelikož po přihlášení daného uživatele ta MS aplikace jenom pošle na daný skript na serveru informaci o tom, jaké je jeho ID a že je přihlášen (možná ještě něco, už nevím). Navíc tato informace dojde jako zašifrovaný řetězec, ale MS poskytuje (myslímže) třídu která to rozšifruje.
Nedávno se také v Praze konala přednáška o využití Live služeb, kde se ukazovala i implementace Live ID do aplikací. Celá přednáška je k dispozici zde: [www.livebox.cz]
S pozdravem Samuel Novák

Re: Přihlašování pomocí Live ID
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 13:08

Hmmm... upřímně řečeno, k přechodu "z ICQ a zaostalých freemailů typu Gmail" (ale hlavně z kecálků typu ICQ - osobně mám raději QIP) by mě jen tak něco nepřimělo. To, že by to hodně usnadnilo život těm, kteří používají služby Live je sice pěkné, ale pokud to chápu dobře, zatím je většina těch, kteří jsou spokojení bez jejich využívání a ti by museli služby Live začít používat. Takže do důsledku vzato, je-li moje úvaha správná, zkomplikovalo by to život více lidem, než by to usnadnilo. Nebo se mýlím a jsem "out", protože většina už Live služby používá?
Dále by mě zajímalo, jestli existuje nějaká jiná výhoda, kromě té uvedené... pod položkou "atd." si toho moc nepředstavím a jelikož je pro mě informatika neprůhledný obor plný nepochopitelných procesů, uvedené přednášky mi toho moc neřekly.
S pozdravem Adam Veleba grinning smiley

PS: nenechte se zchladit ve svém nadšení, ale pokud bych musel přecházet kvůli prohlížení fóra Darwiniana od ICQ (resp. QIPu) na jakěsi Microsofťácké cosi, opravdu bych se u toho ošklivě mračil grinning smiley

Re: Přihlašování pomocí Live ID
Autor: Samuel Novák (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 14:01

Dobrý den,
Nemusel by jste přecházet, stále by jste mohl používat ICQ a Qmail. Jen by jste si k tomu zaregistroval Live ID a mohl by jste krom Darwiniany využívat všechny ostatní weby podporující Live ID, bez nutnosti registrace na daných webech. V tom je krása Live ID. Ale jakmile získáte Live ID MŮŽETE využívat Live služeb typu Hotmail či Messenger. Stačí se pod tímto ID přihlásit. Služby Live mají výhodu v tom, že je všechno synchronizované. Na telefonu s Windows Mobile přidáte kontakt a tato změna se projeví i ve vašem emailu a messengeru. Navís Live Hotmail má nejlepší protispamovou ochranu, webové rozhraní podobné outlooku, navíc s kalendářem. Vřele doporučují vyzkoušet. Rozdíl mezi jednoduchým AJAXovým rozhraním Gmailu a luxusním rozhraním Hotmailu je znát. Sám jsem předtím používal Gmail. Navíc Live Messenger má nejvíce funkcí, audio a video hovory, dlouhé heslo, dá se přizpůsobit pomocí APlus a jeho funkce rozšířit pomocí Messenger Plus (sám jsem si již zvik na množství skriptů které využívám). K otázce usnadnění - kdyby všichni měli Live ID, bylo by lehké přistupovat bez registrace k monoha webům, provozovat jen jednoho IM klienta, atd. Ale již takhle díky pouze 1 registraci by mohli přistupovat k mnoha webům. Doporučuji shlédnout keynote Microsoftu, prezentovali tam opravdu hromadu technologií, týkajících se multimédií, sociálních sítí atd., a také tam padla čísla o využívanosti Vist a Live ID. Navíc v okolních zemích zcela převažuje Messenger nad ICQ. K otázce další z výhod - vyšší bezpečnost, vaše data jsou v rukou největšího softwarového giganta v bezpečí a webu poskytnete jen ty údaje které chcete. Vše je dokonale promyšlené (viz. přednáška na Liveboxu).
S pozdravem Samuel Novák

Email: samuelnovak(zavináč)hotmail.com
Live Messenger:
http://wlmstatus.net/status/samisek@neradvstavam.cz-27-en.png

Re: Přihlašování pomocí Live ID
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 14:38

Hmmm... upřímě řečeno, přesvědčit jsem se nenechal grinning smiley Nerozumím polovině toho, co jste tu napsal. Termíny jako "AJAXové rozhraní", "APlus" a podobné mi nic neříkají (ano, jsem IT ignorant, hrdě to přiznávám). Největšího softwarového giganta zrovna nežeru, Vista mě nenadchla, používám XP... kdyby existovaly linuxové verze některých programů, které nutně potřebuji (no a popravdě řečeno, kdyby pod linuxem jely moje oblíbené hry), Windows bych nepoužíval. Možná právě proto mě ani nijak neohromila ani nenadchla služba Live...
Podtrženo a sečteno: můj názor je, že fórum je fajné takové, jaké je.
S pozdravem Adam Veleba grinning smiley
PS: jestli si myslíte, že jsem příšerný konzervativec a zpátečník... no tak máte v podstatě pravdu, minimálně s tím konzervatismem winking smiley

Re: Přihlašování pomocí Live ID
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 16:27

Jsme nezisková společnost a jako taková nemáme peněz na rozhazování.
Proto nevidím důvod, proč se přivazovat na komerční systém Microsoftu.
Lehce se může stát, že se Microsoft rozhodne, že LiveID už je hodně rozšířené a závislost na něm vysoká a nasadí za jeho používání nějaký ten drobný poplatek. Oni to nedělají jako charitu. smiling smiley
Pokud bych v budoucnu uvažoval o jednotném přihlašování, jistě bych sáhnul po něčem otevřeném, například OpenID.

Podle emailových adres v mém okolí neznám moc lidí, kteří používají Hotmail a Live Messenger. Proč by to taky dělali, když na Hotmail se nedostanu běžným emailovýcm klientem, ale musí chodit přes pomalé rozhraní webu.

Souhlasím, že by lidi měli odejít z ICQ, protože AOL, který ho koupil a provozuje dělá čím dál větší problémy lidem, kteří používají neoriginální klienty. Logicky, nic z toho nemá, protože jeho reklama se zobrazuje jen na originál ICQ klientech.
Tak jsem já a prakticky všichni lidi z mého okolí přešli na Jabber, protože XMP je jediný normalizovaný protokol pro kecálky. Všichni ostatní provozují své systémy na svých protokolech, jejichž strukturu tají a nutí lidi používat jen jejich klienty.
Mám Jabber a v něm používám export pro ICQ jako "legacy" pro ty zoufalce, kteří ještě mají ICQ... winking smiley

No a další věc, proč zatím neuvažuji provázat fórum s nějakým "nadsystémem" je ten, že bych to musel dělat. grinning smiley Lidi to prakticky nepoužívají, a tak by to fungovalo třeba pro deset lidí za rok, takže se raději budu věnovat něčemu s větší prioritou a impaktem.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Přihlašování pomocí Live ID
Autor: Samuel Novák (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2008 08:19

>Proč by to taky dělali, když na Hotmail se nedostanu běžným emailovýcm klientem, ale musí chodit přes pomalé rozhraní webu.
Na hotmail se dá dostat pomocí aplikace Live Mail nebo pomocí Outlooku 2007 (myslím že i 2003) s doplňkem Outlook Connector. Outlook 2007 je asi nejlepší emailový klient, freeware se s ním nemůže srovnávat, a navíc se jeho funkčnost dá razantně rožšířit doplňkem Xobni.
Mimochodem četl jsem, že protokol, který používá hotmail je lepší než starý POP3.
Ohledně Jabberu, ten provozuji v Mirandě společně s ICQ (ne všichni chtějí přejít z ICQ), je na něm skvělé to, že ty servery podporují hromadu služeb (TV, počasí, SMS, slovníky), ale neznám moc lidí co to používá. Ale přesto je Live Messenger funkční.
Nonic myslel jsem, že by se to líbilo více lidem než jen mě sad smiley. Ale to Open ID má jednu nevýhodu - existují už dva systémy hromadného přihlašování a lidé nebudou chtít mít 2 účty. Tato sytuace je podobná jako na poli kecálků.

Email: samuelnovak(zavináč)hotmail.com
Live Messenger:
http://wlmstatus.net/status/samisek@neradvstavam.cz-27-en.png

Re: Přihlašování pomocí Live ID
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2008 09:29

Všechno je to o tom, zda chci být závislý na monopolu jedné komeční firmy a platit jim za služby (teď nebo v budoucnu), nebo použiju otevřené standarty, které jsou pod veřejnou kontrolou odborníků z celého světa.

O tom, zda je Outlook nejlepší mailový klient se nebudu hádat, já se považuji za pokročilého uživatele počítačů, ale asi nemám takové nároky na práci s poštou. Outlook 2007 používám v zaměstnání, má hodně možností, ale jsou mi pro práci spíše překážkou...

Jak jsem psal, RFC standart pro kecálky je jen jeden - XMP, který používá Jabber a GoogleTalk. Všechno ostatní jsou nekompatibilní systémy, které komunikují jen sami se sebou a s nikým jiným. Přihlásit si dnes LiveMessenger nebo ICQ (a další) je jako připojit se do telefonní sítě, která umí volat jen po svých zákaznících a nikam jinam.

Mimochodem, LiveID má jednu nevýhodu, přece existuje otevřený systém OpenID. winking smiley

Tak jsem si zafilozofoval. smiling smiley
Pokud bude větší zájem mezi uživateli fóra o LiveID, OpenID nebo něco jiného, budu o tom uvažovat.

Teď je pro mne důležitější třeba vychytat chyby na VAMRu, rozšířit ho, doplnit další funkce do účetnictví Darwiniana, které po mne požaduje nový pokladník, atd...



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss